Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια!

 

λένε σε ανακοίνωση τους οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΔΙΠΑΕ Καβάλας

 

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

 

Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια!

 

Θέλουμε πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές!

 

Πέμπτη 11/1, στην Κεντρική Πλατεία Καβάλας, στις 12:00 π.μ.

 

Οι Φοιτητικοί μας Σύλλογοι μαζί με άλλους 115 Φοιτητικούς Συλλόγους από όλη την χώρα του λέμε ξεκάθαρα ότι:

 

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απορρίπτουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα και να μην κατατεθεί στη Βουλή! Δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική!

 

Υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων μας! Μεγαλώνει η στρατιά άνεργων πτυχιούχων, διάφορων κατηγοριών πτυχίων, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

 

Ενισχύει την εμπορευματοποίηση της παιδείας! Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Στο όνομα του “ανταγωνισμού” με τα ιδιωτικά θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης, η επιβολή διδάκτρων, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν "πελατεία" τα ιδιωτικά, θα μειωθεί η δαπάνη για τα δημόσια.

 

Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το "πορτοφόλι" κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε.

 

Όπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ! Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος!

 

Παράλληλα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έχουμε το νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση με την ένταξη μας στο ΔΠΘ. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται για καμία αναβάθμιση των σπουδών μας όπως θέλουν να λένε αλλά ότι έρχεται να συνεχίσει την ίδια άθλια κατάσταση που επικρατεί στις υποδομές μας, την ανυπαρξία της φοιτητικής μέριμνας και τις τεράστιες ελλείψεις σε εργαστηριακό εξοπλισμό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Η συγχώνευση μας στο ΔΠΘ το μόνο που θα καταφέρει είναι να έχουμε συνολικά μικρότερη χρηματοδότηση από το υπουργείο.

 

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα και όχι ένα πανεπιστήμιο πανάκριβο, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί ως επιχείρηση και κάνει παζάρι πτυχίων.

 

Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο! Διεκδικούμε:

 

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!
  • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια - Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές!
  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας!

 

Σε αυτό τον αγώνα μας, καλούμε μαζί μας τους μαθητές, τα εργατικά σωματεία και τους φορείς  της πόλης μας και τα σωματεία των εκπαιδευτικών.

 

ΤΗΝ ΠΈΜΠΤΗ 11/1 ΌΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΈΣ ΣΤΟΝ ΔΡΌΜΟ

 

Φοιτητικός Σύλλογος Χημικού Καβάλας του ΔΙΠΑΕ

Φοιτητικός Σύλλογος Πληροφορικής Καβάλας του ΔΙΠΑΕ

Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού Καβάλας του ΔΙΠΑΕ

Φοιτητικός Σύλλογος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Καβάλας του ΔΙΠΑΕ

Φοιτητικός Σύλλογος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας Καβάλας του ΔΙΠΑΕ

(δελτίο Τύπου)