Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη δημιουργία κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

 

Αναλυτικά, η Μητρόπολη αναφέρει:

 

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του επισήμου εορτασμού των 100 χρόνων (1924-2024) από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου έχουν ξεκινήσει και εξελίσσοναι με γοργούς ρυθμούς οι απαραίτητες διαδικασίες για την δημιουργία του «ΚΕΙΜΗΛΙΑΡΧΕΙΟΥ» της τοπικής μας Εκκλησίας.

 

Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο και επιδίωξη πολλών χρόνων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ιδιόκτητο ακίνητο της Ιεράς Μητροπόλεως επί της συμβολής των οδών Μητρ. Προκοπίου και Κύπρου (πρώην ἰδιοκτ. Συλλόγου Καπνεμπόρων) και με την προοπτική να περατωθεί και να είναι έτοιμο για τον εγκαινισμό του και την επίσημη έναρξη λειτουργίας του τον Σεπτέμβριο του 2024, ως επίκεντρο του επισήμου εορτασμού.

 

Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, τόσον το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όσον και η Εκκλησία της Ελλάδος, απεδέχθησαν την σχετική πρόταση και ενέκριναν, κατ’ αρχήν, την διοργάνωση του επισήμου εορτασμού κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2024, θέτοντας αυτόν υπό την αιγίδα των αρμοδίων Συνοδικών Οργάνων.

 

Ειδικώτερα για το έργο της δημιουργίας του «ΚΕΙΜΗΛΙΑΡΧΕΙΟΥ» εξασφαλίσθηκε ήδη ΕΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της Διευθύνσεως Προστασίας και Αναστηλώσεως Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία εγκρίθηκε η σχετική μελέτη του έργου, ώστε να εναρμονίζεται η οικοδομική κατασκευή με το παράπλευρο και χαρακτηρισμένο ως «έργο τέχνης χρήζοντος ειδικής κρατικής προστασίας» και ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» ακίνητο, γνωστό ως «ΜΕΓΑΡΟ ΤΟΚΟΥ».

 

Με την εν λόγω απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, ή οποία έχει αναρτηθεί και στην εφαρμογή «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ώστε να είναι προσβάσιμη από όλους όσους ενδιαφέρονται, εγκρίνεται η μελέτη προσθήκης καθ΄ ύψος, διαμορφώσεως των όψεων και αλλαγής από «ΜΕΓΑΡΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ» σε χώρο εκθετηρίου Ιερών Κειμηλίων και χώρο εκδηλώσεων, στο επισημανθέν ιδιόκτητο ακίνητο της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Το όλο έργο έχουν αναλάβει με πιστότητα και μοναδική σαφήνεια οι εντεταλμένοι συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Παναγιώτης Τζώνος, αρχιτέκτων μηχανικός και ομότιμος Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η κ. Μαλαματένια Σκαλτσά, ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και της Μουσειολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου και οι οποίοι εξεπόνησαν τις απαραίτητες μελέτες (αρχιτεκτονική, μουσειολογική, μουσειογραφική κ.λ.π.).

 

Σχετική φωτορεαλιστική απεικόνιση του έργου δίδεται στην δημοσιότητα για να αποκτήσουν όλοι μια πρώτη εικόνα του έργου που πρόκειται να εκτελεσθεί με γοργούς ρυθμούς, με δεδομένο μάλιστα ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου, αφού το συνολικό κόστος των εργασιών θα καλυφθεί αποκλειστικώς και μόνον από το αποθεματικό της διαχειρίσεως του Νομικού Προσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως. 

 

Εν όψει της εκτελέσεως του έργου ήδη διευθετούνται οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες και επισημάνσεις των αρμοδίων της Πολεοδομίας Καβάλας για την ολοκλήρωση του φακέλου και την έκδοση της Οικοδομικής Αδείας, ώστε εν τέλει και με την επίβλεψη των μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ιεράς Μητροπόλεως να προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός με βάση τα σχετικά τεύχη δημοπράτησης του έργου και με την σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους υποψηφίους εργολήπτες.

 

Η τοπική μας Εκκλησία απευθύνει προς όλους όσους ενδιαφέρονται για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας του ευλογημένου από τον Θεό τόπου μας προσκλητήριο συνεργασίας και συναντιλήψεως, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα επ΄ ωφελία της τοπικής μας κοινωνίας και όχι μόνον. 

 

Δημοσίως και αξιοχρέως ευχαριστούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ, που με σχετική του απόφαση, την οποία μάς κοινοποίησε και θα εξετάσει και το αρμόδιο Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Μητροπόλεως, αποδέχθηκε την πρόταση του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Στεφάνου, ώστε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ να μετεγκασταθεί από το ακίνητο της οδού Κύπρου σε άλλο ιδιόκτητο ακίνητο της Ιεράς Μητροπόλεως με την κατάλληλη διαμόρφωση και εσωτερική διαρρύθμιση του, διευκολύνοντας έτσι την γρήγορη εξέλιξη του έργου.

 

Ώστε η φιλοξενία των δραστηριοτήτων και της δράσεως του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ να συνεχίσει να διασφαλίζεται με την πρόνοια της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως για πολλά χρόνια συνέβη στο παρελθόν και θα εξακολουθήσει χωρίς προβλήματα, διαθέτοντας τον κατάλληλο φιλόξενο χώρο της νόμιμης ιδιοκτησίας της και ασφαλώς χωρίς αντίτιμο.

 

Διότι αναντίρρητα η μοναδική και ανεκτίμητη εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας, όπως αυτή αποτυπώνεται, μεταξύ των άλλων, και στην πλούσια και μοναδική συλλογή ιερών Κειμηλίων, ιερών Εικόνων, παλαιτύπων βιβλίων, λειτουργικών ιερών συμβόλων και σκευών, η οποία είναι καρπός 100ετους αγωνιώδους προσπάθειας και ενδιαφέροντος των αειμνήστων Μητροπολιτών, που υπηρέτησαν την τοποική μας εκκλησία, του Χρυσοστόμου (Χατζησταύρου), του Αλεξάνδρου (Καντώνη) και του Προκοπίου (Τσακουμάκα), είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής και πολιτισμικής ιστορίας της Πόλεως και της ευρύτερης περιοχής μας.

 

(δελτίο Τύπου Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεπαόλεως και Θάσου)