Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην αγορά της καπναποθήκης όπου στεγαζόταν κάποτε το «Παλιό Ωδείο» (πρώην καπναποθήκες της ΣΕΚΕ) φέρνει ξανά στην επικαιρότητα την απουσία σχεδίου για το ποιες είναι οι προτεραιότητές μας ως Δήμος στο θέμα της ακίνητης περιουσίας και πώς έχουμε σκεφτεί ως τοπική κοινωνία να αξιοποιήσουμε τα ακίνητα αυτά σε σχέση με τις ανάγκες και τις προοπτικές του τόπου μας. Ένα θέμα που η δημοτική μας παράταξη βάζει συνέχεια από τον Σεπτέμβριο του 2014.

       Πρέπει να γίνει πια κατανοητό σε όλους μας ότι η αξιοποίηση αυτών των υποδομών θα αλλάξει καθοριστικά προς το καλύτερο την εικόνα του Δήμου, θα αυξήσει τις δυνατότητές του, μπορεί να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

 

Συμφωνούμε απόλυτα στο ότι Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΕΣ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ που υπάρχουν στην πόλη. Ακόμη και να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες αγοράς τέτοιων κτιρίων που ρημάζουν από την εγκατάλειψη.

ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ και χωρίς να έχουμε αποφασίσει, με βάση συγκεκριμένες μελέτες, πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υποδομές αυτές. Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΝΑ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ. Δυστυχώς, οι εποχές του άφθονου χρήματος έχουν παρέλθει και οι ευκαιρίες να αξιοποιηθούν οι καπναποθήκες έχουν λιγοστέψει.

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΑΔΡΑΝΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ. Είναι γνωστό ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει δρομολογήσει την παραχώρηση προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης δημόσιων ακινήτων στην παραλιακή ζώνη της πόλης, και το ίδιο φαίνεται πως θα γίνει σε παραλιακούς Δήμους της Αττικής. Κινητικότητα εμφανίζεται και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για στρατιωτικές υποδομές που υπάρχουν στην περιοχή μας. Διαμορφώνονται συνεπώς νέες συνθήκες και είναι ανάγκη ο Δήμος Καβάλας να θέσει ολοκληρωμένα το πρόβλημα των υφιστάμενων και των διεκδικούμενων ακινήτων εκεί που πρέπει.

Έχει ξεκινήσει η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 και Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ του Δήμου Καβάλας που θα προταθούν προς ένταξη στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ούτε έχει προκαλέσει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό. Είναι άγνωστο σε ποιες χρηματοδοτήσεις θα βασιστεί η αξιοποίηση υποδομών που ήδη βρίσκονται στα χέρια του Δήμου (ή που μπορούν σχετικά άμεσα να βρεθούν στα χέρια του).

 

Στο ζήτημα της αξιοποίησης των καπναποθηκών, Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ είναι ο Δήμος Καβάλας:

 

να έρθει σε συνεννόηση τόσο με κρατικούς φορείς όσο και με ιδιοκτήτες καπναποθηκών, προκειμένου να εκπονήσουμε ως Δήμος ένα ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, που θα διεκδικεί εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις μαζί με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. ΑΝ ΕΙΧΕ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΩΡΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ.
ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΑΜ-Θ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΑ ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής είχε επεξεργαστεί το φθινόπωρο του 2014 ειδικό σχέδιο νόμου για τα εγκαταλειμμένα αστικά κτίρια, το οποίο έδινε το δικαίωμα σε Δήμους να πάρουν υπό προϋποθέσεις στην κατοχή τους εγκαταλειμμένα αστικά κτίρια.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ «ΠΑΡΑΞΕΝΙΑΣ» ΑΛΛΑ ΣΩΣΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1,5 ΧΡΟΝΟ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΥΤΕ ΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΟΥΤΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ όπως τις αποθήκες του τελωνείου στο εμπορικό λιμάνι, το παλιό Κάτω Νοσοκομείο, τα στρατόπεδα (ασχέτως αν μιλάμε για μητροπολιτικό πάρκο χωρίς να ξέρουμε αν έχουμε τα χρήματα και να το κάνουμε και να το συντηρήσουμε), ακόμη και την καπναποθήκη της ΣΕΚΕ. Εξάλλου, είναι ένα θέμα στο οποίο η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταλήξει μόνη της, αλλά χρειάζεται αποτελεσματική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τους πολίτες της.

 

ΟΣΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ, ΤΟΣΟ ΘΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος