Την Πέμπτη (23/11) υπεγράφη η παραχώρηση του προβλήτα Φίλιππος Β΄ του λιμανιού της Καβάλας, μεταξύ της κοινοπραξίας International Port Investments Kavala και του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Αν και η συγκεκριμένη λιμενική υποδομή θεωρείται υποτυπώδης σε σχέση με τα άλλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, το επενδυτικό σχέδιο της κοινοπραξίας, η οποία επί του παρόντος απαρτίζεται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (35%), Black Summit Financial Group (55%) και EFA Group (10%), αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία ενός ακόμα διαδρόμου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία σημαντικής γεωπολιτικής αλλά και εμπορικής αξίας.

 

Διάδρομο για τον οποίο έχουν διατυπώσει ζωηρό ενδιαφέρον οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για λιμάνι το οποίο μπορεί να λειτουργήσει τόσο συμπληρωματικά όσο και ανταγωνιστικά προς τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. 

 

Πληροφορίες μιλούν επίσης για λίαν αυξημένο ενδιαφέρον από τη βουλγαρική πλευρά, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη λιμενική υποδομή. Ορισμένοι κύκλοι μιλούν ήδη για νέο, μετά την Αλεξανδρούπολη, νατοϊκό προγεφύρωμα στα Βαλκάνια. 

 

Δείτε περισσότερα για την επένδυση ΕΔΩ.