Να μην κάνει δεκτή την γνωμοδότηση του Σ.Α.Σ. σχετικά με την  άρση της επιβολής υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας στις πλοιοκτήτριες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις πορθμειακές γραμμές Κεραμωτής – Λιμένα Θάσου και Καβάλας – Πρίνου Θάσου ζητά με επιστολή της από τον υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα, η Θασιακή Ένωση Καβάλας. Συγκεκριμένα στην επιτολή αναφέρεται:

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 Σας είναι προφανώς γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου Θάσου. Η Θασιακή Ένωση Καβάλας ως φορέας των Θασίων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη της Καβάλας, μετά το πλήθος των διαμαρτυριών των κατοίκων Θάσου και Καβάλας, για την απαξίωση και την πλήρη υποβάθμιση της γραμμής Πρίνου – Καβάλας, προχώρησε στη συγκέντρωση πάνω  από 20.000 υπογραφών διαμαρτυρίας πολιτών και φορέων της περιοχής μας ξεκινώντας έναν αγώνα για την αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής γραμμής που ενώνει τη Θάσο με την πόλη της Καβάλας.                                                           

     Tα υπάρχοντα δρομολόγια στην παραπάνω πορθμειακή γραμμή επιβλήθηκαν στις ναυτιλιακές εταιρίες μετά από παρέμβασή μας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με την οποία ζητούσαμε την επιβολή υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, στις πλοιοκτήτριες εταιρίες που θα υποβάλουν δηλώσεις δρομολόγησης πλοίων στη γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα Θάσου, καθώς μόνο έτσι μπορούσε να εξασφαλιστεί η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

   Tο Δ.Σ. της Θασιακής Ένωσης  Καβάλας, με  αφορμή  τη  γνωμοδότηση  του  Σ..Α.Σ.  στις  17.12.2015  για  την  άρση   της  επιβολής υποχρεώσεων   δημόσιας   υπηρεσίας  σε   πλοιοκτήτρια   εταιρία    στην   πορθμειακή    γραμμή   Καβάλας – Πρίνου  Θάσου, οφείλει να επισημάνει τα ακόλουθα:                                                                                                                                                                 1.Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών  Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) με  την τελευταία  γνωμοδότησή   του,  υποκύπτοντας   σε   αίτημα   ναυτιλιακής   εταιρίας,  για  άλλη    μια    φορά, αυτο- αναιρείται     με    την   ανάκληση    της    προηγούμενης    απόφασή    του,   η    οποία προέβλεπε   την   επιβολή   υποχρεώσεων  δημόσιας  υπηρεσίας  στις   πλοιοκτήτριες εταιρίες.                                                                                                                                                         2. Με τη γνωμοδότηση  αυτή  το Σ.Α.Σ. δίνει τη δυνατότητα στις   ναυτιλιακές   εταιρίες,  που   εκμεταλλεύονται   την   πορθμειακή    γραμμή   Κεραμωτή – Λιμένα  Θάσου,   να   αποσύρουν, όποτε αυτές θελήσουν,  τα  πλοία   τους   από   την   πορθμειακή  γραμμή  Πρίνου - Καβάλας  και  να  τα εντάξουν  στη γραμμή  της  Κεραμωτής - Λιμένα  Θάσου, με πολύ αρνητικές  συνέπειες για τους κατοίκους της κεντρικής και νότιας Θάσου,  που πληθυσμιακά αποτελούν  τα 2/3 του νησιού. Ανάλογες  αρνητικές  επιπτώσεις  φυσικά υπάρχουν  και  για  τους  κατοίκους  της Καβάλας  που  θέλουν να ταξιδέψουν προς το νησί της Θάσου.             

     Κύριε Υπουργέ, κατόπιν αυτών παρακαλούμε να μην κάνετε δεκτή τη γνωμοδότηση του Σ.Α.Σ. για άρση της επιβολής υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας στις πλοιοκτήτριες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις πορθμειακές γραμμές Κεραμωτής – Λιμένα Θάσου και Καβάλας – Πρίνου Θάσου. Μη γίνεσθε συνεργός στην πλήρη υποβάθμιση της γραμμής Πρίνου – Καβάλας ευθυγραμμιζόμενος με τις ναυτιλιακές εταιρείες, αγνοώντας την αγωνιώδη φωνή των χιλιάδων κατοίκων της Θάσου και της Καβάλας.                                                                                                         

             Επί πλέον σας καλούμε, κύριε Υπουργέ,  να μεριμνήσετε α) στη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου ικανού να ανταποκριθεί στο ρόλο του, δηλαδή της προστασίας του επιβατικού κοινού, της οικονομικής ανάπτυξης των νησιών και της συνοχής τους με τον ενιαίο εδαφικό χώρο της χώρας, β) για την πρόβλεψη ποινών αποκλεισμού πλοιοκτήτριας εταιρίας από τη δρομολόγηση πλοίων της σε επόμενη δρομολογιακή περίοδο, αν αθετήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε αναφορικά με  την τήρηση των δρομολογίων του χειμώνα, ανεξαρτήτως αιτίας, και γ) η αρμοδιότητα διαμόρφωσης των δρομολογίων  να επανέλθει στις τοπικές Αρχές που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες του τόπου.

                                                                                        

                                                                                      Για το Δ.Σ.                                                          

                                                                                       Ο πρόεδρος                                                                          

                                                                                           

                     

 

                                                                              Τσιλογεώργης Νικόλαος

 

 Κοινοποιείται:

 κ. κ. Βουλευτές  Καβάλας                          

 κ. Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ.                             

 κ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Καβάλας             

 κ. Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού-Τουρισμού 

 κ. Δήμαρχο Καβάλας                                           

 κ. Δήμαρχο Θάσου

 Kεντρικό Λιμενάρχη Καβάλας

 Πρόεδρο ΤΕΕ – τμήμα Ανατ. Μακεδονίας

 Πρόεδρο Επιμελητηρίου Καβάλας      

 Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας      

 Eνιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας

 Μ.Μ.Ε.