Θετική ήταν η αντίδραση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) το πρωί της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου στη διάρκεια συζήτησης για την δρομολόγηση υδροπτέρυγου που θα συνδέσει την Καβάλα με τη Θάσο.

 

Όπως δείχνουν τα πράγματα, το υδροπτέρυγο «Ήλιδα ΙΙ» θα αρχίσει τελικά τα δρομολόγιά του την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2016.

 

Εντωμεταξύ, την προσεχή Κυριακή 20 Δεκεμβρίου θα γίνει στην Καβάλα και η από ξηράς και από θαλάσσης επιθεώρηση του σκάφους.

 

Στη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης του ΣΑΣ εξετάστηκε διεξοδικά το αίτημα της εταιρίας για δρομολόγηση του δελφινιού καθώς και οι αντιρρήσεις που κατατέθηκαν από αρκετές πλευρές.

 

Το αρχικό πρόγραμμα δρομολογίων που είχε κατατεθεί, περιελάμβανε δύο δρομολόγια από Καβάλα προς Πρίνο και επιστροφή καθώς και δύο δρομολόγια από Καβάλα προς Λιμένα και επιστροφή, για τις ημέρες από Δευτέρα έως Σάββατο.

 

Δηλαδή, προτάθηκε πρόγραμμα δρομολογίων όμοιο με αυτό που εκτελούσαν προ ετών στη Θάσο τα Ταχύπλοα Σκάφη Φιλιππίδη.

 

Από τη συζήτηση στο ΣΑΣ προέκυψε και μια θετική είδηση ακόμη: το δελφίνι θα εκτελεί και ένα δρομολόγιο τις Κυριακές.

 

ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΣΑΒΒΑΤΟ

 

Από Καβάλα προς Πρίνο

06:20 (άφιξη στις 06:50)

13:00 (άφιξη στις 13:30)

 

Από Πρίνο προς Καβάλα

07:00 (άφιξη στις 07:30)

13:45 (άφιξη στις 14:15)

 

Από Καβάλα προς Λιμένα

07:40 (άφιξη στις 08:20)

14:30 (άφιξη στις 15:10)

 

Από Λιμένα προς Καβάλα

08:30 (άφιξη στις 9:10)

15:20 (άφιξη στις 16:00)

 

 

ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 

Από Καβάλα προς Λιμένα

09:30 (άφιξη στις 10:10)

 

Από Λιμένα προς Καβάλα

16:00 (άφιξη στις 16:40)

 

 

Ο πλοιοκτήτης του «Ήλιδα ΙΙ» υπολογίζει ότι θα εκτελεί το δρομολόγια Καβάλα-Πρίνος ή Πρίνος-Καβάλα σε 30 λεπτά της ώρας και το δρομολόγιο Καβάλα – Λιμένας ή Λιμένας – Καβάλα σε 40 λεπτά της ώρας.

 

Ως χρόνο επιβίβασης-αποβίβασης και φορτοεκφόρτωσης έχει υπολογίσει μόνο 10 λεπτά στη γραμμή Πρίνου και μόνο 15 λεπτά στη γραμμή Λιμένα.

 

Ενδέχεται στην πορεία, να γίνουν μικρές τροποποιήσεις στο πρόγραμμα δρομολογίων, έτσι ώστε αυτό να προσαρμοστεί στις ανάγκες που θα παρουσιάσουν τα λιμάνια ως προς τους χρόνους φορτοεκφόρτωσης.

 

Είναι άγνωστο για την ώρα σε ποιο αντίτιμο θα ανέλθει το εισιτήριο των δύο γραμμών αν και οι μέχρι τώρα πληροφορίες μιλούν για εισιτήριο επιβάτη αξίας της τάξης των 10 ευρώ.

 

Η χωρητικότητα του υδροπτέρυγου είναι 126 επιβάτες + 2 θέσεις ΑΜΕΑ.

 

Η γενικότερη αντιμετώπιση του θέματος από Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών ήταν ότι το σκάφος μπορεί κανονικά να δρομολογηθεί στις τοπικές γραμμές καθώς δεν υφίσταται ομοειδές (ταχύπλοο) σκάφος στις τοπικές γραμμές. Η τελική απόφαση (γνωμοδότηση) του ΣΑΣ αναμένεται να γίνει γνωστή μέχρι το βράδυ. 

 

Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την τοπική κοινωνία της Καβάλας και της Θάσου για την στήριξη και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί.