γράφει η

Λασκαρίνα Διακουμή*

 

Η Θάσος αποτελεί τον μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό της Περιφέρειας, έχοντας το 70% της συνολικής επισκεψιμότητας στην φαρέτρα της. Έχουμε τεράστια πείρα στη παραγωγή της τουριστικής υπηρεσίας, μπορούμε και θέλουμε να γίνουμε η ατμομηχανή του τουρισμού στην ΑΜΘ.

 

Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως οι ανάγκες σε έργα πνοής είναι τεράστιες, όπως η επίλυση των ζητημάτων χωροταξίας και χρήσεων γης, η συστηματική διαχείριση των νερών με την κατασκευή ταμιευτήρων, η αντιπλημμυρική προστασία του νησιού με την κατασκευή έργων υποδομής, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την έγκαιρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 

Με τις εκλογές να είναι προ των πυλών, πρέπει να τεθούν στο τραπέζι μείζονα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και την εξέλιξη του νησιού. Οι αυξανόμενες ανάγκες δείχνουν τον δρόμο και είναι καιρός να προβληθούν και να ληφθούν σοβαρά  υπόψιν.

 

Σε πείσμα πολλών, δεν θα θέσουμε τη Θάσο σε κορεσμένο τουριστικά μέρος. Δεν πρέπει να δεχτούμε αυτόν τον όρο που κυκλοφορεί σε διάφορους κύκλους. 

 

Είναι ανάγκη να μεταπηδήσουμε σε μια ανώτερη μορφή της τουριστικής υπηρεσίας και να αλλάξουμε κατεύθυνση, όπως διαπιστώνει και ο UNWTO που μιλάει για ανοικοδόμηση (rebuild), δηλαδή αύξηση της ποιότητας της τουριστικής υπηρεσίας. 

 

Έχουμε τα προσόντα και τις βάσεις να γίνουμε η premium destination στην περιοχή ΑΜΘ.

 

Η περιφέρεια μελετά, χρηματοδοτεί και υλοποιεί το μεγαλύτερο ποσοστό των έργων υποδομής σε κάθε περιφερειακή ενότητα, σε συνεργασία πάντα με την εκάστοτε διοίκηση του Δήμου. 

 

Την τελευταία πενταετία είμαστε θεατές ανύπαρκτων ή ημιτελών έργων που παραπαίουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, που μόνο προβλήματα μας δημιούργησαν.

 

Επομένως τίθεται το ερώτημα. Θα παραμείνουμε θεατές σε όλη αυτή την κατάσταση ή θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να αυξήσουμε την ποιότητα ζωής και τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας στο νησί;

 

Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να υπάρχει ισχυρή φωνή στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα καταθέτει προτάσεις, θα διεκδικεί και θα επηρεάζει το παιχνίδι στην σκακιέρα της Περιφέρειας.

 

*Η Λασκαρίνα Διακουμή είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Π.Ε. Θάσου, με το συνδυασμό “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία”