Η Σύλβια Χριστοφόρου και το energymag.gr αναφέρουν σε ρεπορτάζ πως είναι ειλημμένη η απόφαση για την επιστροφή στο Δημόσιο του εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας, έπειτα από τον άγονο διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίησή του με τη μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ).

 

Αναλυτικά το ρεπορτάζ αναφέρει:

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή της υποδομής στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελεί θέμα χρόνου καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να αφαιρεθεί από το χαρτοφυλάκιό του.

 

Το πιθανότερο σενάριο είναι το εξαντληθέν κοίτασμα της Καβάλας να μεταφερθεί στην ΕΔΕΥ, η οποία θα αναλάβει τη διαχείρισή του και θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την αξιοποίησή του αφού πρώτα αποφασίσει η κυβέρνηση πως ακριβώς θέλει να το χρησιμοποιήσει μελλοντικά.

 

Τα πιθανά σενάρια αξιοποίησης

 

Η μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου εξακολουθεί να αποτελεί ένα ενδεχόμενο, το οποίο ωστόσο δεν συγκεντρώνει πλέον μεγάλες πιθανότητες δεδομένου ότι το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει μείωση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας το 2030 κατά 50% σε σχέση με το 2021.

 

Η υποδομή της Καβάλας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη υδρογόνου, καθώς στo REPowerEU έχουν ενταχθεί επενδύσεις από 6 έως 11 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης υδρογόνου. 

 

Ωστόσο, και αυτό το σενάριο έχει δυσκολίες μετά την πρόσφατη απένταξη του έργου από την 6η λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας περιφερειακής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Απρίλιο που εξέτασε τα προτεινόμενα έργα διασύνδεσης και αποθήκευσης υδρογόνου.

 

Αποθήκευση διοξειδίου

 

Πηγές της αγοράς ενέργειας τονίζουν ότι το εξαντληθέν κοίτασμα της Καβάλας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS – Carbon Capture and Storage). 

 

Οι δράσεις αυτές θα αποκτήσουν βαρύνουσα σημασία τα επόμενα έτη για την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας και θα συμβάλλουν στη σταδιακή απανθρακοποίηση της βιομηχανίας.

 

Μάλιστα, η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που τέθηκε υπό διαβούλευση από τις 31 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου, προβλέπει την παροχή ολιστικής υποστήριξης ως προς την ανάπτυξη της αγοράς δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

 

Στο υφιστάμενο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι διαθέσιμα 100 εκατ. ευρώ για τη μερική χρηματοδότηση του project σύλληψης και αποθήκευσης CO2 που έχει δρομολογήσει η Energean στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του κοιτάσματος υδρογονανθράκων του Πρίνου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται σχέδιο παροχής οικονομικών κινήτρων σε επιχειρήσεις για την ανάπτυξη δράσεων δέσμευσης CO2, οι οποίες θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.