Ακατέργαστα λύματα εδώ και πολλά χρόνια από τις αποχετεύσεις των χωριών Νικήσιανης, Γεωργιανής και Αγίου Χριστοφόρου καταλήγουν στο ρέμα της Νικήσιανης.

 

Αυτό καταγγέλλει η υποψήφια δήμαρχος Παγγαίου Μαρία Βαρύτη και ζητά την παραίτηση του προέδρου και αντιπροέδρου της ΔΕΥΑ Παγγαίου και του τοπικού αντιδημάρχου.

 

 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η κ. Βαρύτη αναφέρει:

 

Μετά από καταγγελία συνδημότη μας, ότι υπάρχει περιβαλλοντικό «έγκλημα» στο Ρέμα της Νικήσιανης, όπου καταλήγουν εδώ και πολλά χρόνια οι αποχετεύσεις των χωριών Νικήσιανης, Γεωργιανής και Αγίου Χριστοφόρου, πληροφορηθήκαμε ότι η Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Καβάλας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, στην οποία απηύθυνε την καταγγελία (την οποία και πρωτοκόλλησε), έκανε αυτοψία στην περιοχή.

 

Για την ιστορία αναφέρουμε τα εξής:

 

Στις 22/06/2011, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης το έργο κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης Δήμου Παγγαίου.

 

Η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων θα έχει δυναμικότητα 8.000 κατοίκων και θα εξυπηρετεί τους οικισμούς Νικήσιανης – Γεωργιανής - Αγ. Χριστοφόρου, Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων.

 

Η κατασκευή της Μονάδας ολοκληρώθηκε το 2019 από τη σημερινή διοίκηση. Δυστυχώς μέχρι σήμερα μόνο οι οικισμοί Παλαιοχώρι και Αντιφίλιπποι έχουν συνδεθεί με την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

 

Τα ερωτήματα:

 

Το ερώτημα των κατοίκων της περιοχής είναι γιατί δεν έχει γίνει εδώ και τέσσερα χρόνια που λειτουργεί η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, η σύνδεση του δικτύου των οικισμών  Νικήσιανης – Γεωργιανής - Αγ. Χριστοφόρου, εφόσον το εξωτερικό δίκτυο είναι ήδη κατασκευασμένο, από την προηγούμενη διοίκηση (όχι βέβαια του κυρίου Αναστασιάδη).

 

Το δεύτερο ερώτημα είναι τι διαπίστωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και αν έχει επιδώσει την έκθεση της αυτοψίας στη ΔΕΥΑ Παγγαίου.

 

Αν διαπίστωσε περιβαλλοντική επιβάρυνση ή άλλα προβλήματα προχώρησε σε λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος;

 

Κατήγγειλε αυτήν την αυθαιρεσία στην Εισαγγελική Αρχή ως όφειλε;

 

Η ΔΕΥΑ Παγγαίου έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης που δεν έχουν συνδεθεί οι οικισμοί αυτοί και επιτρέπει να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση να χύνονται λύματα στο Ρέμα της Νικήσιανης.

 

Για την εγκληματική ολιγωρία αυτών των τεσσάρων ετών και το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί στην περιοχή ζητάμε:

 

Την άμεση παραίτηση του Προέδρου της ΔΕΥΑ Πάρη Γρηγοριάδη, του Αντιπροέδρου Χρήστου Παρασκευά και του τοπικού Αντιδημάρχου Βασίλη Δημητρακούδη που είναι υπόλογοι και ευθύνονται για την καθυστέρηση του έργου.

 

Πρέπει να μας απαντήσουν που δαπανήθηκαν τα χρήματα που είχαν εγκριθεί για το συγκεκριμένο έργο της σύνδεσης των οικισμών Νικήσιανης – Γεωργιανής - Αγ. Χριστοφόρου με την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και τέσσερα χρόνια.

 Παγγαίου

Ο Φίλιππος Αναστασιάδης πρέπει να μας απαντήσει, αν σκοπεύει να έχει ως συνυποψηφίους του στις προσεχείς εκλογές τους εμπλεκομένους συνεργάτες του, που είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι για την καθυστέρηση του έργου.

 

Εάν οι προαναφερθέντες υπεύθυνοι, οι οποίοι αμείβονται με παχυλούς μισθούς όλα αυτά τα χρόνια, είναι στο συνδυασμό του στις ερχόμενες εκλογές τότε είναι και ο ίδιος υπόλογος και συνυπαίτιος!