Το πρώτο φεγγάρι του Αυγούστου, ή αλλιώς η υπερπανσέληνος, ξεπροβάλει από το Φιδονήσι στην παραπάνω φωτογραφία, που ανάρτησε στα Social Media ο Τάσος Χαραλαμπίδης.

 

Ένα σπάνιο φαινόμενο που θα ξανασυμβεί 14 χρόνια μετά.

 

Αυτό τον Αύγουστο 2023, λοιπόν, θα σημειωθούν δύο υπερφεγγάρια, δηλαδή δύο πανσελήνοι – φαινόμενο που, έχει να παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 ενώ αναμένεται, ξανά, τον Ιανουάριο του 2037.

 

Τι είναι η υπερπανσέληνος

 

Σύμφωνα με το ethnos.gr, όπως χρησιμοποιείται σήμερα, η λέξη υπερπανσέληνος επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Και σύμφωνα με τον ορισμό του Nolle, μια πανσέληνος ή νέα σελήνη είναι υπερπανσέληνος όταν βρίσκεται επίσης σε απόσταση 90% από το κοντινότερο σημείο της στη Γη. Ωστόσο, διαφορετικοί ερευνητές υπολογίζουν διαφορετικά την υπερπανσέληνο.

 

Το EarthSky χρησιμοποιεί τις ημερομηνίες υπερσελήνου όπως αυτές καθορίζονται από τον αστρονόμο Fred Espenak. Είναι περισσότερο γνωστός για τη θητεία του στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard, όπου έγινε παγκοσμίως αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας στις προβλέψεις εκλείψεων. Επιπλέον, η μέθοδός του για τον υπολογισμό των υπερσελήνων λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στην τροχιά της σελήνης κατά τη διάρκεια κάθε σεληνιακού κύκλου.