Τις δικές του οπτικές για τον προϋπολογισμό που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή έδωσε ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Εμμανουηλίδης. Στην αρχή της ομιλίας του έστειλε μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες στην αντιπολίτευση, καλώντας τους να ψάξουν να καταλάβουν τι λάθη έχουν κάνει ώστε η κοινωνία να συνεχίζει να στηρίζει τον «ανάλγητο» ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δείτε το βίντεο της ομιλίας

 

 

Διαβάστε την ομιλία

 

 

 

«Κι όμως, σε πείσμα των λιμών, των σεισμών, των καταποντισμών, επιζούμε. Και όχι μόνο επιζούμε, αλλά και δημιουργούμε όλα εκείνα τα στοιχεία μιας πολιτικής μακροημέρευσης.

 

Έχω εξηγήσει σε προηγούμενες τοποθετήσεις αυτήν την ανερμήνευτη για τα κόμματα της Αντιπολίτευσης πεισμοσύνη της κοινωνίας να στηρίζει έναν «ανάλγητο» ΣΥΡΙΖΑ. Έχω πει, κάντε επιτέλους την αυτοκριτική σας. Θα σας βοηθήσει, γιατί πάντοτε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο συζητούμενος Προϋπολογισμός για το 2016 είναι ένας ακόμη Προϋπολογισμός ενταγμένος μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών. Παρότι είναι σε χρονική συνέχεια των προηγούμενων, στην κοινωνική του αναφορά βρίσκεται ωστόσο σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τους προηγούμενους.

 

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του έχουν κοινωνικό πρόσημο, ενώ είναι και δημοσιονομικά ισορροπημένος.

 

Το ενδεικτικό στοιχείο του θετικού κοινωνικού πρόσημου εστιάζεται στο γεγονός ότι οι κοινωνικές περικοπές δεν είναι οριζόντιες, όπως συνήθως γίνονταν, αλλά στοχευμένες.

 

Δεν στρέφονται αυτόματα κατά των μισθών και των συντάξεων. Διατηρούνται σταθερές οι δαπάνες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα προνοιακά επιδόματα. Εξασφαλίζονται πάνω από 823 εκατομμύρια ευρώ για επιπρόσθετες κοινωνικές δαπάνες.

 

Παρέχεται κάρτα ανασφαλίστων και δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία. Δίδονται 62 εκατομμύρια για κάλυψη των ανασφάλιστων υπερηλίκων, εξασφαλίζεται δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους ανέργους, επεκτείνεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

 

Όλα αυτά είναι μερικά από τα μέτρα που χρηματοδοτούμε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. Περιττό να υπενθυμίσουμε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν εκπονήσει καμία πολιτική για τις ευάλωτες και περισσότερο πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.

 

Ο Προϋπολογισμός, όπως αναφέρθηκε, εξασφαλίζει τη δημοσιονομική ισορροπία. Ενδεικτικό στοιχείο του αποτελεί η συγκράτηση του χρέους.

 

Με τη συμφωνία του καλοκαιριού μειώθηκε το επιτόκιο δανεισμού στο 1%, αυξήθηκε ο μέσος όρος των ωριμάνσεων του δανείου στα τριάντα τρία χρόνια και αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για την απομείωση του αβάσταχτου, κατά γενική ομολογία όλων των μερών, χρέους.

 

Στο κρίσιμο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, από τα 25 δισεκατομμύρια που είχαν προβλεφθεί για την αντιμετώπισή του θα χρειαστούν μόνο τα 5,7, γεγονός που σημαίνει σημαντική συγκράτηση του χρέους και μείωση δαπανών για τόκους.

 

Πρωτίστως, όμως, ο Προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός. Εμείς θέλουμε να σταματήσει η παράδοση των ανεφάρμοστων Προϋπολογισμών που κατατίθενται μόνο και μόνο για να αναθεωρηθούν προς το χειρότερο με την πρώτη ευκαιρία.

 

Εμείς καταθέτουμε έναν Προϋπολογισμό που αποτελεί την αφετηρία για μια πορεία που οδηγεί στην κοινωνική συνοχή και στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ήλθε στην Κυβέρνηση αναλαμβάνοντας την ιστορική ευθύνη να βγάλει τη χώρα και τον λαό της από το τέλμα. Γνωρίζουμε το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει.

 

Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε. Θα τα καταφέρουμε, γιατί είμαστε διαφορετικοί. Γιατί δεκαετίες τώρα γινόμασταν μάρτυρες μιας καταστροφικής για τον τόπο πολιτικής, εκφρασμένης από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

 

Με αποκλειστικό στόχο την πολιτική τους επιβίωση, όλος ο βίος και η πολιτεία τους είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική, κοινωνική, πολιτική και ηθική χρεοκοπία.

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, υπηρετώντας πάνω από τρεις δεκαετίες τον χώρο της παιδείας, θα εστιάσω το ενδιαφέρον μου στα θέματα της παιδείας, στα πλαίσια του συζητούμενου Προϋπολογισμού.

 

 «Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία είναι οικοδομή πάνω στην άμμο» θα επισημάνει ο Αδαμάντιος Κοραής. Πάνω στην άμμο, κύριες και κύριοι συνάδελφοι η πολιτεία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας καθ’ όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, έχτιζε το σαθρό οικοδόμημα της με τον τρόπο που πολιτεύτηκε. Με τον τρόπο αυτόν δεν νοιάστηκε διόλου να υποστηρίξει τον κοινωνικό της ρόλο.

 

Με πολιτική υστεροβουλία τα ένοχα πολιτικά κόμματα που όρισαν τη συλλογική μας τύχη δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα με ζητούμενο την ουσιαστική παιδεία του λαού. Ταυτολογικά χαρακτηριστικά της ουσιαστικής παιδείας είναι η ελευθεροφροσύνη και η δημοκρατικότητα.

 

Καταλυτικός, εν προκειμένω, είναι ο ρόλος του δασκάλου στη διασφάλιση αυτών των αξιών. Ποια τύχη άραγε επιφύλαξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας για τον εκπαιδευτικό; Επιδόθηκαν σε μια αγαστή συλλειτουργία υπονόμευσης και τελικά κατάφεραν να απαξιώσουν τον αποδεκτό κοινωνικό του ρόλο.

 

Εργασιακά απαξιωμένο, κοινωνικά κατασυκοφαντημένο, τον έριξαν βορά στην αρένα του κοινωνικού αυτοματισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή θέλησε να επαναφέρει το κύρος του εκπαιδευτικού, ώστε να ξαναβρεί τον κοινωνικό του ρόλο.

 

Τα νομοθετήματα που φέραμε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία μας είναι στοιχισμένα ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Σήμερα εγκαινιάζουμε έναν εθνικό κοινωνικό διάλογο όχι με τα προσχηματικά χαρακτηριστικά που είχαν όλοι οι προηγούμενοι «εθνικοί διάλογοι», που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια σημαδεμένη εκπαιδευτική και κοινωνική τράπουλα. Σας ευχαριστώ.»