γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Προ ημερών πρότεινα στη δήμαρχο Καβάλας να "το κάνει όπως η Δράμα", γράφοντας για τη δυσκολία του Δήμου Καβάλας να διοργανώσει τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του και την χριστουγεννιάτικη αγορά, πέφτοντας (ή κινδυνεύοντας να πέσει) σε παγίδες που σχετίζονται με σύγκρουση συμφερόντων και με αναστάτωση των επαγγελματιών.

 

Έλεγα ότι ο Δήμος Καβάλας δεν πρέπει να δυσκολεύεται και ότι λύσεις υπάρχουν, τεχνογνωσία υπάρχει και η δημοτική αρχή μπορεί να την αντλήσει δωρεάν, πχ από τη γειτονική Δράμα.

 

Ο εκεί δήμαρχος δεν θα είχε αντίρρηση να βοηθήσει την δήμαρχο Καβάλας, δίνοντάς της τα φώτα της δικής του δημοτικής αρχής, από την 12ετή εμπειρία διοργάνωσης της Ονειρούπολης.

 

Αυτό που ξέχασα να πω, ήταν ότι ο Δήμος Καβάλας έχει ακόμη μια πηγή δωρεάν τεχνογνωσίας και συμβουλών. Ενδεχομένως και πηγή υλικών. Πρόκειται για την αδελφοποιημένη πόλη της Νυρεμβέργης, που κάθε χρόνο διοργανώνει μια επιτυχημένη και φημισμένη Χριστουγεννιάτικη Αγορά.

 

Τα ονειρεμένα Χριστούγεννα της βαυαρικής συμπρωτεύουσας μού θύμισε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Συλλόγου «Φίλος» Σωτήρης Ξώγνος, με ένα email που μου έστειλε, το οποίο εστάλη σε δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και η δήμαρχος Καβάλας.

 

Το email παρέπεμπε σε ένα βίντεο της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης από την γιορτή έναρξης των εκδηλώσεων της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς στη Νυρεμβέργη.

 

Όσοι καταλαβαίνετε γερμανικά, αλλά και όσοι θέλετε απλώς να «χαζέψετε» λίγο το τι γίνεται στη Γερμανία, μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

 

Η Καβάλα μπορεί να κάνει Χριστούγεννα, όπως η Δράμα, θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει και όπως η Νυρεμβέργη. Η τελευταία, είμαστε βέβαιοι, ότι θα έχει ακόμη και παλιότερα στολίδια ή κατασκευές να διαθέσει στην Καβάλα. Το λιγότερο που έχει να διαθέσει είναι η «συνταγή» για εκδηλώσεις που θα έχουν εμπορική επιτυχία.

 

Ενδεχομένως, η γερμανική «συνταγή» που δεν γνωρίζω με λεπτομέρειες, να μην είναι η κατάλληλη για την Καβάλα. Μπορεί όμως σίγουρα να τροποποιηθεί, να προσαρμοστεί στα δικά μας δεδομένα ή στην χειρότερη περίπτωση, έστω, να σταθεί αφορμή για έμπνευση.

 

Μάλλον είναι αργά για τα φετινά Χριστούγεννα. Είναι όμως καλή περίοδος για τη δημοτική αρχή, να αρχίσει από τώρα να σκέφτεται πως θα στήσει τις εκδηλώσεις του 2016.

 

Τεχνογνωσία υπάρχει και μπορεί να την λάβει δωρεάν.

 

Στο κάτω κάτω, το πήγαινε έλα στη Γερμανία και στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, δεν είναι μόνο για τα μεγάλα και τα φιλόδοξα (τα οποία για την ώρα δεν βλέπουμε) αλλά είναι και για τα απλά και καθημερινά, όπως οι εκδηλώσεις στην πόλη.

 

Έτσι δεν είναι κυρία δήμαρχε;