Το βράδυ της Πέμπτης (08/06), παρουσιάστηκε, σε συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Το φετινό Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 23 Ιουνίου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και θα παρουσιαστούν 18 έργα του αρχαίου, κλασικού και νεότερου θεατρικού ρεπερτορίου.

 

Εκτός από το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, θα χρησιμοποιηθούν και χώροι μέσα στην πόλη της Καβάλας.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας αναφέρει τα εξής:

 

“Με σκηνικό το εμβληματικό κτίριο του δημαρχείου, το βράδυ της Πέμπτης 8 Ιουνίου 2023, παρουσιάστηκε, σε συνέντευξη Τύπου, το Πρόγραμμα του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων από τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, τον Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, Σωκράτη Μποζούδη, και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ και ψυχή της διοργάνωσης του Φεστιβάλ, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά.

 

Το φετινό Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στους ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ, θα διαρκέσει από τις 23 Ιουνίου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και σε 34 ημέρες του καλοκαιριού θα  παρουσιαστούν 18 έργα του αρχαίου, κλασικού και νεότερου θεατρικού ρεπερτορίου.

 

Εκτός από το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, θα χρησιμοποιηθούν και χώροι μέσα στην πόλη της Καβάλας, μερικοί για πρώτη φορά.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «και φέτος η Καβάλα θα γίνει καλλιτεχνικός πόλος έλξης τόσο των δημοτών μας όσο και επισκεπτών και τουριστών, που θα γεμίσουν το κοίλο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων, αλλά και γωνιές της πόλης, ακόμη και θέσεις σε λεωφορεία». 

 

Τόνισε ότι στη φετινή διοργάνωση είναι “καλεσμένοι” με τα έργα τους, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής, ο Αριστοφάνης, ο Ντάριο Φο, η Πηνελόπη Δέλτα, η Κική Κέρζελη, ο Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος, ο Χαρούκι Μουρακάμι, κι άλλοι «που θα μας συντροφεύσουν τα βράδια του καλοκαιριού, από την ορχήστρα και τη σκηνή του αρχαίου θεάτρου, αλλά και στην αυλή του 10ου Δημοτικού Σχολείου, στο δασάκι της Παναγούδας, στη υπόγεια στοά της Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Παλιά Μουσική, στο ανοιχτό κολυμβητήριο, στο πάρκο Φαλήρου, ακόμη και μέσα στα λεωφορεία. 

 

Θα είναι μεγάλη η διαδρομή και με πολλή καλή παρέα, που θα ξεκινήσει με ένα έργο, το οποίο, μέσα σε λίγες ημέρες, θα διδαχθούν και θα μας παρουσιάσουν νέοι ηθοποιοί ξεσκεπάζοντας τους «Αφανείς Ήρωες», στους οποίους είναι αφιερωμένο το φετινό Φεστιβάλ». 

 

Αναφερόμενος στους ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ, είπε πως το Φεστιβάλ «θα φέρει επί σκηνής τους ανθρώπους που ζουν στη σκιά των πρωταγωνιστών, τους νοσηλευτές που παλεύουν στο πλάι των γιατρών, τους εθελοντές που βρίσκονται πάντα πίσω από τα φώτα, κι έχουν να μάς διηγηθούν μία ιστορία από αυτές που ζουν, βλέποντας τα γεγονότα από τη δική τους γωνιά, μια γωνιά που βλέπει όσα δεν φαίνονται στο πρώτο πλάνο κι έτσι αυτές οι πτυχές μένουν άγνωστες για τους πολλούς. 

 

Θα είναι μια άκρως πολιτική παρέμβαση και φαντάζομαι ότι θα μας θυμίσει πως πολλές φορές χειροκροτούμε αυτούς τους ανθρώπους από τα μπαλκόνια για μια στιγμή κι ύστερα τους κλείνουμε έξω από τη μνήμη μας. Κι αυτό είναι άδικο και γ’ αυτούς και για την κοινωνία. Θα γίνουν πρωταγωνιστές οι άνθρωποι που δρουν στο περιθώριο και θ’ αποκτήσει μέγεθος η συνεισφορά τους στην εσωτερική και εξωτερική καθημερινότητά μας».

 

Τέλος, μιλώντας για τη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια, υπογράμμισε ότι «τα χνάρια που αφήνει η παρουσία της είναι ήδη ευδιάκριτα στο θεατρικό μονοπάτι του ΔΗΠΕΘΕ μας και τώρα, στο 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων και το 7ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος περιμένουμε να αισθανθούμε εντονότερα την αύρα της τόσο μέσα από τις επιλογές της, όσο και από αυτά που θα δημιουργήσει η ίδια». 

 

Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ, Σωκράτης Μποζούδης, σημείωσε πως "φέτος ξεκινάμε με μια άλλη ματιά, με μια καινούρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια, την Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, η οποία έχει δώσει ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της, με τις εξαιρετικές παραστάσεις του περασμένου χειμώνα και τα θεατρικά σεμινάρια προς τους εφήβους της πόλης μας" και πρόσθεσε "το 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και έχει ως στόχο την προβολή των ηθοποιών της Καβάλας και των αφανών ηρώων του προηγούμενου διαστήματος. 

 

Των ανθρώπων που προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο Καβάλας για τη στήριξη του, την Περιφέρεια, η οποία μας ενισχύει οικονομικά, το Υπουργείο Πολιτισμού και τους χορηγούς μας, την Energean και την εταιρία ΒΕΗ".

 

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, υπογράμμισε ότι "είναι πάρα πολύ μεγάλη η χαρά και η ευθύνη που νιώθω γι' αυτό το νέο ξεκίνημα, αλλά αισθάνομαι ευλογημένη και ευτυχισμένη γιατί έχω πάρα πολύ καλούς συνοδοιπόρους. 

 

Το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένο στους Αφανείς Ήρωες, γιατί αυτό που δεν ξέρουμε βλέποντας μία παράσταση είναι πόσοι χρειάζονται να δουλέψουνε γι' αυτή. Αυτό συμβαίνει σε μία εγχείρηση, σε ένα σπίτι που φτιάχνεται, σε πολλές και διάφορες περιπτώσεις. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ζούνε στη σκιά και αυτό το Φεστιβάλ θα προσπαθήσει να τους δώσει λίγο φως για να πούνε τις ιστορίες τους". 

 

Η κ. Βαμβακά ανέφερε επίσης πως "το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για μας που είναι το εθνικό εργαστήριο. Είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια που έγινε την προηγούμενη χρονιά με τη Μαρία Τζελεπή και τη συμμετοχή μιας ομάδας 14 παιδιών. 

 

Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον" και συμπλήρωσε "το φετινό Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με το έργο του Ντάριο Φο "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού". Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες παραστάσεις του αρχαίου δράματος, οι δικές μας παραγωγές σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως το παλιό κολυμβητήριο, και θα κλείσουμε τον κύκλο του φετινού Φεστιβάλ στο "Αντιγόνη Βαλάκου", με μία παράσταση για τις μητέρες των δολοφονημένων γυναικών".

 

Στον επίλογο της συνέντευξης τύπου πήραν το λόγο οι μαθητές του εθνικού εργαστηρίου, Στέλλα Δημητριάδου, Ανδρονίκη Πολυχρονίδου και Μάριος Μακρής, περιγράφοντας με τα καλύτερα λόγια την εμπειρία τους από τα θεατρικά σεμινάρια, καθώς και ο ηθοποιός - τραγουδιστής, Αργύρης Μπακιρτζής, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε την κ. Βαμβακά για την πρόταση της να συμμετάσχει σε μια από τις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ, αναφέρθηκε στις ωραίες στιγμές που έζησε στο παρελθόν τόσο στην Καβάλα, όσο και στη Θάσο, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων Φεστιβάλ.

 

ΧΟΡΗΓΟΙ 

  • Energean 
  • Βιομηχανία ΒΕΗ”