Με μόλις ένα ασθενοφόρο και με απολύτως ελλιπές προσωπικό, καλούνται 40 νησιά και περιοχές σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και η Θάσος,  να ανταπεξέλθουν στα έκτακτα περιστατικά όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά ολόκληρο τον χρόνο.

 

Οι 40 περιοχές με ένα μόνο ασθενοφόρο

 

Με βάση τις επίσημες καταγραφές όλες οι Κυκλάδες αλλά και πολλές πόλεις και περιοχές διαθέτουν μόλις ένα ασθενοφόρο, και μάλιστα με πιεστικές βάρδιες αφού το ωράριο δεν καλύπτεται.

 

Άλλωστε προσλήψεις στο ΕΚΑΒ δεν έχουν γίνει από το 2016 όταν όμως έγιναν 500 συνταξιοδοτήσεις, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το ethnos.gr.

 

Μεταξύ των περιοχών με ένα μόνο ασθενοφόρο για ολόκληρο το 24ωρο, είναι:

 

Λήμνος, Χίος, Σύρος, Ικαρία, Τήνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ίος, Σαντορίνη, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως, Κύθηρα, Λευκάδα, Σητεία, Ιεράπετρα, Μοίρες Ηρακλείου, Θάσος, Σκιάθος.

 

Στην ηπειρωτική χώρα μεταξύ άλλων:

 

Φλώρινα, Γρεβενά, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Φιλιατρά, Πύλος, Πύργος, Αμαλιάδα, Καλάβρυτα, Ιστιαία, Κάρυστος, Κύμη.

 

Ακόμη και αυτό το ένα ασθενοφόρο όμως κυκλοφορεί χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, καθώς για να μπορεί να λειτουργεί σε 24ωρη βάση απαιτούνται 11 άτομα. Τα περισσότερα όμως διαθέτουν κάτω από 10 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό. Γι' αυτό και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ είναι υποχρεωμένη ειδικά κάθε καλοκαίρι, να μετακινεί κοντά 200 άτομα από άλλες περιοχές της χώρας για να καλυφθούν τα νησιά τα οποία λόγω του τουρισμού έχουν αυξημένη επισκεψιμότητα.

 

Ακόμη και αυτό το ένα ασθενοφόρο όμως κυκλοφορεί χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, καθώς για να μπορεί να λειτουργεί σε 24ωρη βάση απαιτούνται 11 άτομα.

 

Τα περισσότερα όμως διαθέτουν κάτω από 10 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό.

 

Γι' αυτό και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ είναι υποχρεωμένη ειδικά κάθε καλοκαίρι, να μετακινεί κοντά 200 άτομα από άλλες περιοχές της χώρας για να καλυφθούν τα νησιά τα οποία λόγω του τουρισμού έχουν αυξημένη επισκεψιμότητα.

 

Με στοιχεία από Makthes.gr