“Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος στέλνει το μήνυμα του αναφέροντας χαρακτηριστικά “η κατανάλωση καπνού αποτελεί σημαντικό παράγοντα θνησιμότητας και νοσηρότητας. 22% όλων των θανάτων στη χώρα μας οφείλονται στο κάπνισμα ενεργητικό και παθητικό, ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε.”

 

 

Αναλυτικά ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει τα εξής:

 

“Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας συμμετέχει στον παγκόσμιο εορτασμό και στέλνει ηχηρό μήνυμα υποστήριξης στους ανθρώπους που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα και στους ανθρώπους που επιλέγουν να μην καπνίζουν.

 

Η κατανάλωση καπνού αποτελεί σημαντικό παράγοντα θνησιμότητας και νοσηρότητας. 22% όλων των θανάτων στη χώρα μας οφείλονται στο κάπνισμα ενεργητικό και παθητικό, ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε.

 

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Η στεφανιαία νόσος, ο καρκίνος του λάρυγγα, η Χρόνια Αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου και περιφερικών αγγείων, η αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε ασθενείς με COVID-19 και όλες οι κακοήθειες συσχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το κάπνισμα.

 

Η αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα που προκαλεί η χρήση καπνού και των προϊόντων του καθιστά ύψιστη υγειονομική προτεραιότητα την υιοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης 2019-2023 που δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας με έμφαση:

 

1. Στον άξονα προαγωγής Υγείας και Πρόληψης

 

2. Την προστασία μη καπνιστού

 

3. Σε υποστηρικτικούς τρόπους διακοπής καπνίσματος

  • ιατρεία διακοπής καπνίσματος
  • χρήση σύγχρονης τεχνολογίας με γραμμή επικοινωνίας , συμβουλευτική για τη διακοπή καπνίσματος
  • σταδιακό περιορισμό των σημείων πώλησης καπνού

 

4. Ρυθμιστικό πλαίσιο για τα νέα προϊόντα καπνού και ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους χρήσης τους

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος ευθυγραμμισμένος με τις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του Π.Ο.Υ. προτείνει δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς και περιφερειακούς φορείς για επιμόρφωση σε θέματα προστασίας της υγείας των παιδιών, των νέων και των πολιτών από τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος ενεργητικού και παθητικού.”