Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός 61χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη, ενώ προέκυψε η συμμετοχή και μίας γυναίκας - συνεργού, τα στοιχεία ταυτότητας της οποίας διερευνώνται. Οι δράστες εξαπάτησαν 56χρονο ημεδαπό, αποκομίζοντας το χρηματικό ποσό των -500- ευρώ. Στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε επίσης ότι η δράστιδα αποπειράθηκε να εξαπατήσει άλλον έναν ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων στη Δράμα, χωρίς όμως να τα καταφέρει

 

Εξιχνιάσθηκε άμεσα ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, υπόθεση απάτης, σε βάρος 56χρονου ημεδαπού, ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων στη Δράμα, που διαπράχθηκε χθες (24-11-2015) το πρωί.

 

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, συνελήφθη χθες (24-11-2015) το μεσημέρι, στην Αθήνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πατησίων, ένας 61χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη. Στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμη μία γυναίκα – συνεργός, τα στοιχεία ταυτότητας της οποίας διερευνώνται.

 

Ειδικότερα όπως προέκυψε, η άγνωστη δράστιδα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 56χρονο και ισχυριζόμενη ότι είναι συνάδελφος, αναφέροντας επίσης ψευδώς ότι έχει οικονομική ανάγκη για την κηδεία συγγενικού της προσώπου, τον έπεισε να παραδώσει το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, σε ένα άτομο που θα μετέβαινε στο πρατήριό του.

 

Ακολούθως, επικοινώνησε με έναν 57χρονο ημεδαπό, οδηγό ταξί, τον οποίο επίσης εξαπάτησε, ζητώντας από αυτόν, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, να μεταβεί στο πρατήριο του 56χρονου, να παραλάβει τα χρήματα και να τα αποστείλει, με ταχυδρομική επιταγή, στον 61χρονο συνεργό της.

 

Μετά την καταγγελία του περιστατικού υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας, με αποτέλεσμα να εξακριβωθεί ο τρόπος δράσης των δραστών, ενώ με τη συνδρομή των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πατησίων, συνελήφθη ο 61χρονος, ο οποίος μετέβη σε ταχυδρομείο στην Αθήνα προκειμένου να παραλάβει τα χρήματα.

 

Το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ δεσμεύτηκε προκειμένου να αποδοθεί στον δικαιούχο του.

 

Στο πλαίσιο των ερευνών του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, προέκυψε επίσης ότι η άγνωστη μέχρι στιγμής δράστιδα, το ίδιο πρωί, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία, επιχείρησε να εξαπατήσει έναν 42χρονο ημεδαπό, ιδιοκτήτη άλλου πρατηρίου υγρών καυσίμων στη Δράμα, χωρίς όμως να τα καταφέρει, καθόσον η πράξη της έγινε αντιληπτή από αυτόν. 

 

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας.

 

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διεξάγει η Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις απάτης ανά την επικράτεια, καθώς επίσης και η τυχόν συμμετοχή άλλων συνεργών.

 

Στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης και με σκοπό την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών, κρίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες: 

 

·         Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

 

·         Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

 

·         Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

 

·         Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

 

·         Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

 

·         Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

 

·         Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

 

·         Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

 

·         Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

 

·         Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

 

Σημειώνεται ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, (www.hellenicpolice.gr , οδηγός του πολίτη, χρήσιμες συμβουλές), είναι διαθέσιμες αναλυτικές συμβουλές προς τους πολίτες, για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης από επιτήδειους, που με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα αποσπούν χρηματικά ποσά.