γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Στο «φαίνεσθαι» των βουλευτικών εκλογών, υπάρχει η αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων, ενίοτε και οι λεκτικοί καυγάδες των εκπροσώπων τους.

 

Στο «είναι» των εκλογών, όμως, υπάρχει ένα παρασκήνιο που λέει ότι ο εχθρός είναι πάντα εσωτερικός. Βασικοί αντίπαλοι είναι οι υποψήφιοι βουλευτές του ίδιου κόμματος.

 

Κατά κανόνα, το παρασκήνιο είναι κάτι που το βλέπουν μόνο άτομα εντός των επιτελείων των υποψηφίων ή οι πολύ κοντινοί.

 

Αυτή τη φορά όμως το «ξεκατίνιασμα» έγινε πολλές φορές μπροστά σε απλούς ψηφοφόρους.

 

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν, στην Καβάλα, είχαν βγει τα «μαχαίρια» μεταξύ υποψηφίων που μοιράζονταν την ίδια κομματική στέγη. Κι αυτό συνέβη σε τουλάχιστον τρία κόμματα.

 

Το «κακό σπυρί»

 

Σε ψηφοδέλτιο κόμματος στην Καβάλα υπήρξαν διάφοροι μικροί ή μεσαίοι ανταγωνισμοί μεταξύ όλων, σε κάθε πιθανό συνδυασμό και με κάθε πιθανή διασταύρωση.

 

Όμως μέσα σε αυτό το ψηφοδέλτιο, υπήρξε ομοφωνία σε ένα πράγμα: ο ένας από τους έξι υποψηφίους χαρακτηριζόταν από τους άλλους πέντε ως «κακό σπυρί».

 

Τα πισώπλατα μαχαιρώματα έδιναν κι έπαιρναν. Όμως το «κακό σπυρί» έφτασε σε σημείο να απειλεί τους συνυποψηφίους τους σε δημόσιους χώρους, παρουσία πολλών τρίτων.

 

«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» έλεγαν κάποιοι στο κόμμα αυτό. Και δεν μπορούσαν να συμμαζέψουν την κακή εικόνα.

 

Ο "υποψήφιος υπουργός"

 

Στην Καβάλα φέτος επαναλήφθηκε κάτι που είχαμε να το δούμε αρκετά χρόνια στην περιοχή.

 

Κάποτε, ένας τοπικός πολιτικός, στην αγωνία του να εκλεγεί και να έρθει πρώτος στην κομματική κατάταξη, άρχισε να διαδίδει φήμες ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα τον κάνει υπουργό.

 

Για να γίνει πιστευτός, οργάνωσε μια εικονική τηλεφωνική δημοσκόπηση.

 

Καβαλιώτες που σήκωναν το τηλέφωνο για να απαντήσουν στο γκάλοπ, άκουγαν τα συνήθη ερωτήματα περί πρόθεσης ψήφου κλπ αλλά έπρεπε να δώσουν αυθόρμητη απάντηση και στο κρισιμότερο ερώτημα: «ποιο υπουργείο επιθυμείτε να αναλάβει ο κύριος τάδε;».

 

Αυτό έδινε την αίσθηση ότι ο πολιτικός αυτός είχε την υπουργοποίηση στο τσεπάκι.

 

Τα χρόνια πέρασαν. Κι ενώ είχαμε την εντύπωση ότι δεν θα δούμε άλλες τέτοιες φαιδρότητες, φέτος συνέβη κάτι αντίστοιχο. Το πρόσωπο που το σκαρφίστηκε, απέφυγε μια εικονική δημοσκόπηση, μιας και πλέον η αξιοπιστία τους έχει τρωθεί.

 

Υποψήφιος βουλευτής διέδιδε ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες – υποστηρικτές του σε δυνητικούς ψηφοφόρους: Α) ότι θα εκλεγεί σίγουρα, Β) ότι το κόμμα του θα είναι μέσα στην επόμενη κυβέρνηση, Γ) ότι θα τοποθετηθεί υπουργός και μάλιστα σε συγκεκριμένο υπουργείο.

 

Το ότι εμφανιζόταν ως κολλητός του προέδρου, δεν χρειάζεται να αναφερθεί. Αυτό «έπαιξε» και σε άλλες εκλογές, από άλλο υποψήφιο, άλλου κόμματος.

 

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που γέλασαν. Ούτε αυτοί που άρχισαν το «φάγωμα» αποκαλώντας τον χλευαστικά «κύριε υπουργέ».

 

Δημοσκόποι από τα Lidl

 

Παλιότερα, τα πρώτα χρόνια εμφάνισης των ηλεκτρονικών εφημερίδων, κάποιες ιστοσελίδες έκαναν «δημοσκοπήσεις» για να καταγράψουν πρόθεση ψήφου ή δημοτικότητα προσώπων.

 

Στην αρχή, τέτοια κόλπα δημιουργούσαν «παράσταση νίκης».

 

Όμως οι «δημοσκοπήσεις» αυτές γρήγορα έχασαν την αίγλη τους. Ούτε επιστημονικές ήταν αλλά ούτε και αδιάβλητες.

 

Συνεργάτες πανικόβλητου υποψήφιου φέτος αποφάσισαν να τις ξαναβγάλουν στη φόρα.

 

Μόνο που το παραέκαναν στο «πείραγμα» και τα αποτελέσματα δεν ήταν απλώς εξωπραγματικά, προκαλούσαν πολλά γέλια.

 

Κάποιοι άλλαξαν συκώτια.

 

 

Άσε κάτω το σλόγκαν μου

 

Σε άλλη περίπτωση, υποψήφιοι εντός του ίδιου κόμματος είχαν διένεξη για το σλόγκαν που χρησιμοποιεί ο καθένας στις καμπάνιες του.

 

Και όχι, δεν ήταν το χιλιοπαιγμένο «όλοι μαζί». Αυτό απασχόλησε άλλες εκλογές στο παρελθόν.

 

Μούφα δισταυρίες

 

Παλιά ιστορία και οι απατηλές υποσχέσεις μεταξύ υποψηφίων για να δουλευτεί σύστημα δισταυρίας.

 

Συστήματα δισταυρίας που έπαιξαν το 2019, φέτος «έσπασαν» και έδωσαν τη θέση τους σε άλλες δυάδες. Ενίοτε και απροκάλυπτα.

 

Και εδώ όμως υπήρξαν υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Κι όταν ο εξαπατημένος υποψήφιος το ανακάλυπτε, συνήθως αργά, ακολουθούσαν έκτροπα.

 

 

Η επική γκάφα…

 

Το βραβείο «χρυσό βατόμουρο» σε γκάφες αυτής της περιόδου παίρνει υποψήφιος βουλευτής που δεν έδειξε καθόλου να τον νοιάζει η εικόνα ενότητας στο κόμμα του.

 

Έστειλε κάπου 5.000 γραπτά μηνύματα sms με αποδέκτες άτομα που βρίσκονταν σε κομματική βάση δεδομένων, για να τους καλέσει στην ομιλία του.

 

Δεν προνόησε όμως να εξαιρέσει από τη λίστα τα κινητά τηλέφωνα των συνυποψηφίων του.

 

…έφερε πρωτοφανή απρέπεια

 

Για να διορθώσει το λάθος του, έκανε στη συνέχεια ένα χειρότερο.

 

Έστειλε ξεχωριστά πέντε μηνύματα από το κινητό του προς τους πέντε συνυποψηφίους του, με τα οποία τους ενημέρωνε ότι δεν επιθυμεί να παραστούν στην εκδήλωσή του.

 

Το τι έγινε στη συνέχεια… το έμαθε όλο το κόμμα, από τους ψηφοφόρους έως τον αρχηγό.

 

 

Φοβού το Predator

 

Πολύ πριν τις εκλογές και πολύ πριν μάθουμε για το Predator και τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, πολλά στελέχη κομμάτων στην Καβάλα ήταν υποψιασμένα ή ενδεχομένως και ενημερωμένα, ώστε να προσέχουν τι και που το λένε όταν μιλούν στο τηλέφωνο.

 

Ήταν θέμα συζήτησης αυτό και στην Καβάλα. Ορισμένοι μάλιστα χρησιμοποιήσουν μόνο ασφαλείς εφαρμογές συνομιλίας και όχι απλές κλήσεις από κινητό.

 

Αυτό τους πρόλαβε από κακοτοπιές κι από το ενδεχόμενο οι συνομιλίες τους να μην φτάσουν απλώς σε κάποια υπόγα της ΕΥΠ αλλά και στα χέρια τοπικών παραγόντων.

 

 

Ο γκαφατζής «κοριός»

 

Και τι μ΄αυτό; Αν είναι να κάνεις γκάφα, θα την κάνεις. Υποψήφιος που μάλλον είχε κουραστεί από τα πολλά τηλεφωνήματα, ξέχασε να πατήσει το κουμπί τερματισμού της κλήσης σε μια συζήτηση που (νόμιζε ότι) είχε τελειώσει.

 

Ο συνομιλητής του στην άλλη άκρη της γραμμής δεν έκλεισε το τηλέφωνο, κι άκουσε τον υποψήφιο να περιγράφει με λεπτομέρειες σε άτομο που καθόταν δίπλα του τι προεκλογικές δαπάνες έκανε και ποιες προγραμματίζει.

 

Ποιον στηρίζει και από ποιον στηρίζεται.

 

Ε… οι παρεξηγήσεις δεν άργησαν.

 

 

«Λυκοσυμμαχία»

 

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, παρατηρήθηκε υποψήφιος ενός κόμματος να βοηθά υποψήφιο άλλου κόμματος με χειροπιαστή στήριξη. Τεχνική ή και υλική.

 

Οι συνεργασίες αυτές δεν σχετίζονται με πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες αλλά με τη διατήρηση ή την επιδείνωση συσχετισμών τοπικών δυνάμεων.

 

 

Ακριβά μου σταυρουδάκια

 

Υποψήφιος – θύμα πείστηκε από αετονύχη ψηφοφόρο, ο οποίος διατεινόταν ότι ο ίδιος «κρατά στο χέρι» 3.000 ψήφους. Το αντάλλαγμα ήταν τσουχτερό. Και το δούλεμα έπεσε σύννεφο.

 

Πως τα φέρνει η ζωή… αντί να τάζουν οι υποψήφιοι στους ψηφοφόρους, να τάζουν οι ψηφοφόροι στους υποψήφιους…

 

Κατάσκοποι & Παπαράτσι… για κλάματα

 

Φαινόμενο που έρχεται από πολύ παλιά: άνθρωποι των επιτελείων ενός υποψηφίου παρακολουθούν τι κάνει άλλο επιτελείο, άλλος υποψήφιος.

 

Στο παρελθόν ήταν μια από τις σημαντικότερες δουλειές που έκαναν οι κομματικοί και προσωπικοί «στρατοί» υποστηρικτών.

 

Τα χρόνια πέρασαν, οι «στρατοί» αποστελεχώθηκαν από τα έμπειρα στελέχη αλλά τα χούγια έμειναν.

 

Σε αυτές τις εκλογές, πολλοί αδαείς κατάσκοποι βρέθηκαν σε δημόσιες εκδηλώσεις ή συναντήσεις ανταγωνιστών και σκέφτηκαν ότι με ένα κινητό τηλέφωνο μπορούν να καταγράψουν σε φωτογραφίες και βίντεο τις πληροφορίες που θα μεταφέρουν.

 

Ορισμένοι έκαναν και βιντεοκλήση. Απευθείας μετάδοση δηλαδή.  

 

Το έκαναν όμως απροκάλυπτα και λίγο… μπουνταλάδικα.

 

Τα data πήραν φωτιά. Όπως και οι συζητήσεις γύρω από τους κατασκόπους, όταν αυτοί γίνονταν αντιληπτοί.

 

 

Πράκτωρ Θου-Βου 000

 

Κορυφαία γκάφα αυτής της προεκλογικής περιόδου ήταν ο υποψήφιος βουλευτής που αντί να περιμένει κλεισμένος σε κάποιο γραφείο τις πληροφορίες των κατασκόπων για τον αντίπαλό του, έστησε καραούλι λίγα μέτρα από τον τόπο της κατασκοπείας.

 

Όχι μέσα σε κάποιο βαν αλλά σε κοινή θέα. Ήθελε να έχει ιδία εικόνα. Πίστευε μόνο στα μάτια του.

 

Κι έγινε αντιληπτός. Κι έπεσε το γέλιο της αρκούδας.

 

 

Ο κόσμος βλέπει, ακούει, μαθαίνει και κυρίως: καταλαβαίνει

 

Τα παραπάνω είναι ορισμένα μόνο από όσα συνέβησαν και καταγράφηκαν στην Καβάλα, αυτή την προεκλογική περίοδο.

 

Σημαντική μερίδα των υποψηφίων απείχε από τέτοιες πρακτικές. Και κάτι μας λέει ότι στο τέλος αυτοί θα επιβραβευθούν στις κάλπες. Σε όλα τα κόμματα.