Σε ανάρτηση του στα social media ο Γιώργος Βαρδακώστας, ο διευθυντής του Μουσικού σχολείου Κατερίνης εκφράζει τα παράπονα του για το φεστιβάλ «Άδοντες και ψάλλοντες» στην Καβάλα.

 

Ο κ. Βαρδακώστας εκτός από τις διαμαρτυρίες του προς τους διοργανωτές του φεστιβάλ, έχει παράπονα και από τη Τροχαία αλλά και από τους επαγγελματίες στην Καβάλα.

 

Ο διευθυντής του Μουσικού σχολείου Κατερίνης έχει κλείσει τα σχόλια στην ανάρτηση του, μία ανάρτηση που μπορείτε να δείτε παρακάτω.

 

 

Απάντηση στον Γιώργο Βαρδακώστα δίνει με επιστολή της προς το KavalaNews.gr η Ελένη Ιωαννίδου.

 

Η κ Ιωαννίδου αναφέρει τα εξής:

 

“Και ήρθε η ώρα και μιλήσατε και, όπως ακριβώς μας προϊδεάσατε με την ανάρτησή σας στο fb, πριν καν ολοκληρωθούν οι δράσεις του φεστιβάλ, δεν βρήκατε ούτε ένα θετικό στοιχείο να αναφέρετε για την όλη οργάνωση και εμπειρία.

 

Με αφορμή λοιπόν τα δηκτικά και εμπαθή σχόλιά σας για το φεστιβάλ «άδοντες και ψάλλοντες» που διεξήχθη στην Καβάλα, θέλω να εκφράσω τις δικές μου σκέψεις, ως απλός πολίτης και ως εκπαιδευτικός, που όλες αυτές τις μέρες παρακολούθησε ανελλιπώς τα μουσικά δρώμενα, για να ακουστεί και η άλλη πλευρά.

 

Γνωρίζω πως σε διοργανώσεις τέτοιου μεγέθους είναι σχεδόν κανόνας ότι απρόβλεπτοι παράγοντες και παραλείψεις υφίστανται. Μπορούσατε όμως, αν είχατε καλή πρόθεση, κατά την αξιολόγηση στο τέλος των εκδηλώσεων, να γνωστοποιήσετε τις δικές σας διαπιστώσεις στην οργανωτική επιτροπή ώστε να αποφευχθούν, αν υπήρξαν και στον βαθμό που υπήρξαν, δύσκολες καταστάσεις την επόμενη φορά που θα οργανωθεί παρόμοια δράση.

 

Παραβλέψατε εντελώς τα θετικά βιώματα και τις εμπειρίες που απέκτησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες όλο το τετραήμερο των εκδηλώσεων. Τις υπέροχες εκείνες εικόνες που συναντούσε όποιος περπατούσε στους δρόμους της πόλης και στις πλατείες, με τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών και τις φωνές τους. 

 

Τις πρόβες που γίνονταν στον Κήπο, στον χώρο του Διοικητηρίου, στο Λιμάνι. Τους μαθητές με τους  νταϊρέδες που παρέσερναν στον χορό μαθητές, καθηγητές, εθελοντές. Τη μαθήτρια ενός Μουσικού Σχολείου που γιόρτασε τα γενέθλιά της πάνω στη σκηνή με τον κόσμο να συμμετέχει στη χαρά, τραγουδώντας και χειροκροτώντας. 

 

Τον ενθουσιασμό που διακατείχε τους μικρούς μας μουσικούς και τη χορωδία, όταν πήραν τις θέσεις τους στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Άλλωστε αναρτήσατε και εσείς ο ίδιος φωτογραφίες από τις στιγμές αυτές.

 

Ο κύριος Βαλτινός στην εισήγησή του πράγματι συγκινήθηκε, δεν προσποιήθηκε, γιατί όλοι οι παρόντες στον χώρο το ίδιο συναίσθημα είχαμε, ακούγοντας και τις δύο χορωδίες να ψάλλουν και να ερμηνεύουν με τη νεανική τους ορμή, βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακές μελωδίες.

 

Χίλιοι πεντακόσιοι μαθητές, σε ένα αρχαίο θέατρο!!! Και να είναι αυτοί οι πρωταγωνιστές!!! Πιστεύω πως δε θα ξεχάσουν ποτέ αυτό το βίωμα ούτε τις εμπειρίες που απέκτησαν όλες αυτές τις μέρες, ερχόμενοι σε επαφή με μουσικά ακούσματα από κάθε μεριά της Ελλάδας.

 

Με τα σχόλιά σας ακυρώσατε τον συνάδελφό σας, Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Καβάλας που διοργανώνει χρόνια τώρα ένα τόσο σπουδαίο φεστιβάλ. Τους σπουδαίους «δασκάλους» μουσικής, τους Διευθυντές Παραδοσιακής Ορχήστρας και Χορωδίας που με αγάπη μοιράζονται τις γνώσεις τους με τους μαθητές και που όταν ακούγεται το όνομά τους στον χώρο του θεάτρου, σείεται ο τόπος από τις επευφημίες των παιδιών. 

 

Τους εισηγητές-ομιλητές, τους εθελοντές, τους παρουσιαστές, τους υπόλοιπους συντελεστές και συνδιοργανωτές, τα Μουσικά Σχολεία που συμμετείχαν αλλά και εμάς τους Καβαλιώτες που περιμένουμε κάθε χρόνο να υποδεχτούμε αυτό το χαρούμενο μουσικό «μπουλούκι» μαθητών το οποίο ξεχύνεται στους δρόμους της πόλης και μας παρασέρνει στους ρυθμούς του...

 

Δε λάβατε υπ’ όψιν τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, όταν έπρεπε να διαχειριστεί αφ’ ενός την άρνηση του κ. Preisner να συμμετάσχει στη συναυλία της Δευτέρας «εξαιτίας της δυσκολίας κάποιων μαθητών να διαβάσουν παρτιτούρες», όπως ανακοίνωσε, αφ’ ετέρου να εξηγήσει στους μαθητές την αλλαγή του προγράμματος εξαιτίας της αποχώρησης του συνθέτη.

 

Αν έστω και ελάχιστα είχατε αντιληφθεί την αναστάτωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και ολόκληρης της πόλης με όσα συνέβησαν, πιστεύω θα βρίσκατε να πείτε έναν καλό λόγο. 

 

Έστω και για να προστατεύσετε τα δικά σας παιδιά, τα δικά μας παιδιά, που απορρίφθηκαν με τέτοιο προσβλητικό τρόπο. 

 

Έχετε φυσικά το δικαίωμα να ασκήσετε κριτική αλλά αφού λάβετε υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους. 

 

Σύμφωνα με τη συναδελφική δεοντολογία, θα έπρεπε να ενημερώνατε τους υπεύθυνους πρώτα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τυχόν λάθη και όχι να διασύρετε στο διαδίκτυο το φεστιβάλ αλλά και την πόλη.

 

Προσωπικά, ένιωσα περήφανη ως εκπαιδευτικός, όταν κατά τη διάρκεια που απήγγειλε ο κ. Βαλτινός αποσπάσματα από κείμενα του Χαλίλ Γκιμπράν, ποιήματα του Σεφέρη και Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, επικρατούσε απόλυτη σιγή στο θέατρο σε ένα κοινό 1500 μαθητών, που έδειξαν ότι συναισθάνονται το μέγεθος της ιερότητας του χώρου αλλά και την αξία του λόγου και της ποίησης. Αυτές οι στιγμές, που ανεξίτηλα χαράχτηκαν στη μνήμη των παιδιών, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ήταν η επιτυχία της συμμετοχής τους στο φεστιβάλ…

 

Άδοντες και ψάλλοντες λοιπόν και όχι...βάλλοντες κατά της καρδίας ημών…”