Μια σημαντική είδηση για το νομό Καβάλας κρυβόταν μέσα σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων – ΕΣΠΑ και η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής. Σύμφωνα με αυτήν, υπογράφηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 4 σημαντικές συμφωνίες, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση σιδηροδρομικών έργων.
Πρόκειται για έργα που θα γίνουν στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF). Ανάμεσα σε αυτά είναι κι ένα έργο κόστους της τάξεως των 4 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Καβάλας. Η ανακοίνωση μιλά για νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Θεσσαλονίκης – Αμφίπολης – Νέας Καρβάλης και συγκεκριμένα για τη φάση μελετών, προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ.
Στην Καβάλα το όλο θέμα, αν και δεν έγινε ακόμη ευρέως γνωστό, αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα καθώς το ζήτημα της σιδηροδρομικής σύνδεσης της περιοχής και συγκεκριμένα του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β» αποτελεί μια μόνιμη δέσμευση σχεδόν όλων των κυβερνήσεων που «σέρνεται» χωρίς υλοποίηση εδώ και περίπου 20 χρόνια.
Είναι η πρώτη φορά ωστόσο, μέσα στην «εποχή των μνημονίων» που υπάρχει ανακοίνωση για συμφωνία με την Ε.Ε. και συγκεκριμένη χρηματοδότηση του έργου της μελέτης από συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το πότε θα αρχίσει το έργο, είναι αυτό που περιμένουν όλοι να δουν για να καταλάβουν αν πρόκειται για πραγματική εξέλιξη ή απλώς για άλλη μία υπόσχεση.
Ζητούμενο επίσης είναι, η γραμμή αυτή να αφορά και σε δρομολόγια επιβατών με σταθμό του ΟΣΕ που θα λειτουργήσει στη Νέα Καρβάλη, πράγμα που μάλλον φαίνεται δύσκολο στην παρούσα φάση αφού το έργο μιλά για «μονή γραμμή». Εξάλλου ανέκαθεν οι προτεραιότητες αυτού του έργου ήταν η σύνδεση του εμπορικού λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο ώστε να ευνοηθούν οι μεταφορές εμπορευμάτων.
Καλό είναι να διευκρινιστεί ότι τα παραπάνω αφορούν στο έργο της λεγόμενης και σιδηροδρομικής Εγνατία Οδού που θα συνδέσει τη Νέα Καρβάλη με τη Θεσσαλονίκη, μέσω Αμφίπολης, παράλληλα περίπου με την Εγνατία Οδό και δεν σχετίζεται -άμεσα- με το άλλο έργο, που αφορά στη σύνδεση μήκους περίπου 30 χλμ της Νέας Καρβάλης (λιμάνι) με τον σταθμό των Τοξοτών στην Ξάνθη.
Για το έργο αυτό, της σύνδεσης Νέας Καρβάλης - Τοξοτών, έχουν γίνει πολλές ανακοινώσεις και αρκετά βήματα μέσα στο 2011-2012 και κυρίως την περίοδο 2013-2014. Μάλιστα σήμερα γίνεται διευκρινίζεται με περισσότερη σαφήνεια ότι το κομμάτι αυτό που θα κατασκευαστεί από την Νέα Καρβάλη έως τους Τοξότες, δεν θα είναι μια αυτόνομη γραμμή αλλά θα είναι ένα μέρος του ανατολικού τμήματος της Σιδηροδρομικής Εγνατία Οδού (δηλαδή η συνέχεια της αναφερθείσας παραπάνω γραμμής Θεσσαλονίκης - Νέας Καρβάλης, προς τη Θράκη). Στην ουσια, η "κάτω γραμμή" ή η "παραλιακή γραμμή" του ΟΣΕ από Θεσσαλονίκη προς Καβάλα (Νέα Καρβάλη) θα συνδεθεί (όταν γίνει) με τη μικρή γραμμή Νέας Καρβάλης - Τοξοτών και από εκεί θα συνδέεται με την παλιά, βασική γραμή του ΟΣΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η παλιά γραμμή του ΟΣΕ, ακολουθεί μια διαδρομή στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία παράλληλη με τα σύνορα της χώρας (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, βόρεια νομού Σερρών, Δράμα) και από εκεί "κατεβαίνει" χαμηλότερα στο νομό Ξάνθης. Το έργο της σιδηδρομικής Εγνατία έρχεται να καλύψει ένα κενό σε μια περιοχή με μεγάλες κινήσεις και στόχο τη μείωση χρόνου της σιδηροδρομικής απόστασης.
Δείτε το βίντεο για την μικρή γραμμή Νέας Καρβάλης - Τοξοτών Ξάνθης και τα σημεία από όπου θα περάσει.
Η γραμμή στο παραπάνω βίντεο θα είναι το ανατολικό σκέλος της Σιδηροδρομικής Εγνατία Οδού.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας για την χρηματοδότηση της μελέτης για τη γραμμή Νέας Καρβάλης - Θεσσαλονίκης:
Τέσσερις Συμφωνίες Επιχορήγησης (Grant Agreements) για έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), υπέγραψαν το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας της «Innovation and Networks Executive Agency» (ΙΝΕΑ).
Η κοινοτική συνδρομή για τα τέσσερα έργα ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 500,2 εκατ. ευρώ. Οι προαναφερθέντες πόροι του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» είναι πέραν των προβλεπόμενων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Τις συμφωνίες επιχορήγησης υπέγραψαν στις 12 Νοεμβρίου ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης με τον Διευθυντή της INEA, Dirk Beckers, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα έργα έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ανταγωνιστικής διαδικασίας, σε συνέχεια της 1ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων μεταφορών για χρηματοδότηση από το CEF, η οποία δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σεπτέμβριο του 2014. Οι σχετικές προτάσεις υποβλήθηκαν από τις ελληνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μάρτιο του 2015.
Μέσω του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», γνωστού ως CEF (Connecting Europe Facility), η Επιτροπή προάγει την πιο εκτεταμένη και στοχευμένη επένδυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις υποδομές Μεταφορών με κύριο στόχο την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, την άρση της απομόνωσης, τη μείωση των ρύπων και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
Ο Διευθυντής της INEA, Dirk Beckers, δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για τη φάση υλοποίησης αυτών των ελληνικών έργων, τα οποία έχουν υψηλή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Η INEA θα διασφαλίσει ότι για τα επόμενα έτη, θα υπάρξει έγκαιρη και εντός του προϋπολογισμού πρόοδος, με στενή παρακολούθηση κάθε έργου, έτσι ώστε να υλοποιούμε τις βελτιώσεις αυτών των υποδομών ζωτικής σημασίας για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις».
Τα τέσσερα (4) έργα για τα οποία υπεγράφησαν οι συμφωνίες επιχορήγησης, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 725,7 εκατ. ευρώ και αφορούν σημαντικά έργα υποδομής και μελέτες για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα ακόλουθα έργα:
Ολοκλήρωση της νέας διπλής, ηλεκτροδοτούμενης σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός, 106 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 430,3 εκατ. ευρώ.
Κατασκευή της σιδηροδρομικής υποδομής στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Πατρών, προϋπολογισμού 290,6 εκατ. ευρώ.
Μελέτες αναβάθμισης της υποδομής στα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, προϋπολογισμού 1,0 εκατ. ευρώ.
Νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Θεσσαλονίκης – Αμφίπολη – Νέα Καρβάλη (φάση μελετών), προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και φορείς, συνεχίζουν την προσπάθεια για τη διασφάλιση πρόσθετων πόρων για τη χώρα από το Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», στο πλαίσιο νέων προσκλήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.