γράφει ο Τάσος Αποστολίδης

 

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις τοπικές κοινωνίες του νομού Καβάλας προκύπτουν από τα αναλυτικά στοιχεία της απογραφής του 2021 που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

 

Ενώ ο πληθυσμός μειώθηκε σχεδόν κατά 7% σε μία δεκαετία, παρέμεινε ίδιος ή αυξήθηκε σε περιοχές με αστικά χαρακτηριστικά.

 

Τα ορεινά ή τα μικρά σε πληθυσμό χωριά του νομού ερημώνουν.

 

Για κάθε ηλικιωμένο που πεθαίνει, δεν ακούγεται η φωνή ενός νέου μωρού. Φαίνεται ότι δεν συμβαίνει το ίδιο στις αστικές περιοχές.

 

Στο τέλος του κειμένου θα δείτε ΠΙΝΑΚΑ με τον πληθυσμό ανά κοινότητα.

 

 

Μια ματιά στη χώρα

και την Περιφέρεια ΑΜΘ

 

Η Ελλάδα ίσα που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε μόνιμο πληθυσμό. Μόλις το 28% αυτών ζει στη βόρεια Ελλάδα.

 

Σχεδόν των 5% των Ελλήνων ζει στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Ο νομός Καβάλας χωρίστηκε διοικητικά σε δύο διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες, Καβάλας και Θάσου, κι αυτό καθορίζει και τον τρόπο καταγραφής του πληθυσμού στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

 

Στην Π.Ε. Καβάλας κατοικούν 116.195 άνθρωποι και στην Π.Ε. Θάσου 13.104.

 

Μαζί, ως άτυπο σύνολο νομού Καβάλας δημιουργούν ένα άθροισμα 129.299 ανθρώπων, δηλαδή το 23% σχεδόν του πληθυσμού της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

 

Άλλο τόσο σχεδόν κατοικεί στο νομό Έβρου ενώ το 53% του πληθυσμού της ΑΜΘ μοιράζεται σε Δράμα, Ξάνθη και Ροδόπη.

 

Στη Δράμα κατοικεί μόλις το 15% των κατοίκων της Περιφέρειας.

 

 

"Κερδίζουν" μόνο οι αστικές περιοχές

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

Πάνω από το 75% των κατοίκων του Δήμου Καβάλας κατοικεί στην πρωτεύουσα του Δήμου, την πόλη της Καβάλας. Μαζί με τους κατοίκους του Παλιού, το ποσοστό ξεπερνά το 80%.

 

Το 15% του πληθυσμού του Δήμου Καβάλας κατοικεί σε μία από τις 11 δημοτικές ενότητες του παλιού Δήμου Φιλίππων.

 

Από αυτούς, σχεδόν 1 στους 4 μένει στον Αμυγδαλεώνα, που κοντεύει να φτάσει σε πληθυσμό τις Κρηνίδες.

 

Παρεμπιπτόντως, το 93% του πληθυσμού του Δήμου Καβάλας κατοικεί σε 4 σημεία: Καβάλα, Νέα Καρβάλη, Κρηνίδες και Αμυγδαλεώνα.

 

Ενδεικτικό της ενίσχυσης της αστυφιλίας είναι ότι ενώ στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας (δήμοι Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου) είχαμε μείωση πληθυσμού της τάξης του 7% από το 2011 έως το 2021, στην πόλη της Καβάλας ο πληθυσμός παρέμεινε ίδιος.

 

Ειδικά στην περιοχή των Φιλίππων, συναντάμε κάτι άλλο: 13% μείωση πληθυσμού στη δημοτική ενότητα, ίδια μείωση στις Κρηνίδες, αλλά μόνο 3% μείωση στον Αμυγδαλεώνα.

 

 

ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ

 

Στη Χρυσούπολη κατοικεί το 43% των κατοίκων του Δήμου Νέστου.

 

Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι 2 στους 3 κατοίκους του Δήμου Νέστου κατοικούν σε 4 μόλις οικισμούς: Χρυσούπολη, Χρυσοχώρι, Νέα Καρυά, Κεραμωτή.

 

Το υπόλοιπο 33% του πληθυσμού του δήμου είναι κατακερματισμένο σε 21 δημοτικές κοινότητες.

 

Ούτε 7% δεν κατοικεί στα χωριά του πρώην δήμου Ορεινού.

 

 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

 

Στην πρωτεύουσα του Δήμου Παγγαίου, την Ελευθερούπολη, κατοικεί το 18% των κατοίκων. Αν αθροίσει κανείς την πρωτεύουσα του δήμου με τους οικισμούς Νέας Περάμου και Νέας Ηρακλείτσας, βλέπει το 36% όλου του Δήμου.

 

Γενικά, σε 2 από τους 5 πρώην καποδιστριακούς δήμους (νυν δημοτικές ενότητες) του Δήμου Παγγαίου, σε Ελευθερούπολη και Ελευθερές, κατοικεί το 60% των κατοίκων.

 

Από το 2011 έως το 2021, ο πληθυσμός στο δήμο Παγγαίο μειώθηκε κατά 8%. Σε Νέα Ηρακλείτσα και Νέα Πέραμο, ο πληθυσμός παρέμεινε σχεδόν ίδιος.

 

 

ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ

 

Στο Λιμένα κατοικεί σχεδόν το 26% των κατοίκων του Δήμου Θάσου. Αν δει κανείς ως ενιαίο το γεωγραφικό σύνολο Λιμένα, Παναγίας και Ποταμιάς, εκεί συναντάμε πάνω από το 40% των κατοίκων του νησιού.

 

Ο κατακερματισμός του πληθυσμού στη Θάσο παραμένει πολύ μεγάλος αλλά σχεδόν 6 στους 10 κατοικούν στο βόρειο τμήμα του νησιού.

 

Την τελευταία δεκαετία ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού μειώθηκε σχεδόν κατά 5% αλλά στα Λιμενάρια παρέμεινε ίδιος ενώ στο Λιμένα παρουσιάστηκε αύξηση σχεδόν κατά 4%.

 

Ο συσχετισμός μεταξύ δήμων

 

Πάνω από το 50% των κατοίκων όλης της γεωγραφικής περιοχής του παλαιού νομού Καβάλας (Π.Ε. Καβάλας και Π.Ε. Θάσου) κατοικεί στο Δήμο Καβάλας.

 

Σχεδόν το 1/4 ζει στο Δήμο Παγγαίου ενώ το υπόλοιπο 1/4 στους Δήμους Νέστου και Θάσου.

 

 

Δείτε τα αποτελέσματα

της Απογραφής του 2021 για τον μόνιμο πληθυσμό

των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου