«Θησαυρό» αποτελεί η αγροτική γη σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Αττική, στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, με τις τιμές τόσο αγοράς όσο και ενοικίασης να πιάνουν… ταβάνι δίνοντας την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες τους να αυξήσουν το εισόδημά τους. 

 

Ωστόσο, στις τιμές μίσθωσης καταγράφονται έντονες διακυμάνσεις, καθώς εξαρτώνται από την απόσταση των αγροτεμαχίων από τα αστικά κέντρα, την ύπαρξη ή όχι νερού άρδευσης, την παραγωγικότητα του εδάφους και, φυσικά, το μέγεθός του.

 

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ στην οποία υπάγεται και η ΠΕ Καβάλας φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις σύμφωνα με τον πίνακα της Eurostat.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat, η μέση ετήσια τιμή ενοικίασης αγροτικής γης σε όλη την επικράτεια κατέγραψε μικρή αύξηση το 2021 σε σχέση με το 2020 αγγίζοντας τα 45,9 ευρώ ανά στρέμμα, αλλά η ψαλίδα μεγαλώνει όλο και περισσότερο από τη μία περιφέρεια στην άλλη.

 

Ενδεικτικά, τα ακριβότερα προς μίσθωση χωράφια βρίσκονται στην Αττική, με την τιμή τους να διαμορφώνεται στα 92,7 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα φθηνότερα είναι στα νησιά του Ιονίου, με την τιμή τους να μην ξεπερνά τα 22,2 ευρώ το στρέμμα.

 

Η Αττική και η Κρήτη θερίζουν…

 

Αναλυτικά, στο Μαρκόπουλο Αττικής το ενοίκιο ξεκινά από τα 80 ευρώ το στρέμμα κατ’ έτος αν το χωράφι είναι ξερικό και μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 250 ευρώ αν είναι ποτιστικό ή βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. 

 

Αντίστοιχα, στον Ασπρόπυργο η τιμή του στρέμματος μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ευρώ ετησίως, ενώ στον Αυλώνα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 150 ευρώ το στρέμμα ετησίως. 

 

Ετσι, αν κάποιος διαθέτει ένα αναξιοποίητο αγροτεμάχιο στην Αττική, μπορεί να κερδίζει ακόμα και 3.000 ευρώ τον χρόνο μισθώνοντάς το.

 

Δεύτερη περιφέρεια στη λίστα με την ακριβότερη προς ενοικίαση αγροτική γη «φιγουράρει» η Κρήτη, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται -σύμφωνα με τη Eurostat- στα 87,8 ευρώ ανά στρέμμα, αυξημένη δε κατά 6,7% το 2021 συγκριτικά με το 2020. 

 

Αναλυτικά, στο Ηράκλειο οι τιμές ενοικίασης για ξερικά και απομακρυσμένα χωράφια ξεκινούν από τα 20 ευρώ το στρέμμα και τα ποτιστικά αγγίζουν ακόμα και τα 100 ευρώ ετησίως, ενώ στα Χανιά τα μισθώματα φτάνουν ακόμα και τα 120 ευρώ το στρέμμα.

 

Χωράφια: «Αλμυρά» νησιά Αιγαίου και Κυκλάδες, ουραγός το Ιόνιο

 

Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat στη λίστα με την ακριβότερη προς ενοικίαση αγροτική γη, μετά την Αττική και την Κρήτη, βρίσκονται τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, με 84,8 ευρώ ανά στρέμμα, και τα νησιά του Αιγαίου, με 77,2 ευρώ.

 

Για παράδειγμα, οι τιμές ενοικίασης στη Λέσβο ξεκινούν από τα 85 ευρώ το στρέμμα και μπορούν να φτάσουν τα 330 ευρώ ετησίως, αν και κυρίως κινούνται στα επίπεδα των 150 ευρώ το στρέμμα.

 

Στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη Μύκονο οι τιμές ξεκινούν από τα 80 ευρώ το στρέμμα τα ξερικά και μπορεί να φτάσουν στα 250 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και τα 600 ευρώ, ενώ λίγο φθηνότερη είναι η Πάρος, με τις τιμές να «παίζουν» από 60 ευρώ μέχρι 200-300 ευρώ το στρέμμα.

 

πηγή: paggaiorama.gr