Με ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου κάνει γνωστές τις θέσεις της για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Θάσου.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

 

“Η πρόσκληση συμμετοχής στην «Πρώτη (1η) θεματική διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Θάσου», που απηύθυνε η διοίκηση του Δήμου σε φορείς του νησιού, αποτελεί ουσιαστικά υλοποίηση του νόμου (Ν. 4784/2021) «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα - Μικροκινητικότητα - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που ψηφίστηκε στις 10/03/2021 στη Βουλή από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

 

Η συμφωνία τους και στο νομοσχέδιο αυτό δείχνει την κοινή στρατηγική τους, που προσπαθούν να καλύψουν με

αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις σε κάθε περίπτωση.

 

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο, οι ΟΤΑ

καταρτίζουν σχέδια για την «ασφαλή και φιλική προς το

περιβάλλον» κινητικότητα των πολιτών. Η κατάρτιση ΣΒΑΚ γίνεται υποχρεωτικά για ΟΤΑ Α’ βαθμού, με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

 

Βασικός στόχος του νόμου, για τη λεγόμενη «βιώσιμη αστική

κινητικότητα», είναι η εξυπηρέτηση των σχεδιασμών του

κεφαλαίου για τα κέντρα των πόλεων, τον ορισμό των χρήσεων

γης σύμφωνα με τις επιδιώξεις του και ο περιορισμός ή και

αποκλεισμός του λαού από τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους.

 

Η «βιώσιμη αστική κινητικότητα» επιχειρεί να εμφανίσει το

πρόβλημα των μεταφορών μέσα στον αστικό ιστό ως ένα

τεχνολογικό, ουδέτερο ταξικά πρόβλημα, κάτι που αποτελεί μια σκόπιμα αποπροσανατολιστική άποψη, αφού αυτά τα σχέδια υπηρετούν ευρύτερους σχεδιασμούς της αστικής τάξης αναφορικά με την ψηφιοποίηση και τη «νέα πράσινη συμφωνία» της ΕΕ και διαμορφώνουν το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πατήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να εισπράξουν τα δισεκατομμύρια που ετοιμάζονται για από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

 

Για αυτό προβλέπεται σταδιακή απαγόρευση κίνησης συμβατικών οχημάτων σε ένα βάθος χρόνου. Επιχειρείται και σχεδιάζεται μεθοδικά, η αύξηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η απαγόρευση των παλαιάς τεχνολογίας οχημάτων από τα κέντρα των πόλεων. 

 

Επίσης τα ΣΒΑΚ συνδυάζονται με την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και έως ένα βαθμό με την ιδιωτικοποίησή τους. Άλλωστε πως είναι δυνατό να συνδυαστούν τα αντίθετα συμφέροντα για «βιώσιμη αστική κινητικότητα», μεταξύ εργαζόμενων και ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ, Υπεραστικού ΚΤΕΛ, Ένωσης ξενοδόχων Θάσου, φορείς που καλούνται να λάβουν μέρος στην διαβούλευση.

 

Αποτελούν ουσιαστικά ένα εργαλείο απορρόφησης χρημάτων του Πράσινου Ταμείου για την εκπόνηση μελετών στα πλαίσια της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις πόλεις. 

 

Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου δίνονται με την προϋπόθεση οι μελέτες να συμβάλλουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

 

Στην πράξη, με τα σχέδια αυτά, προτείνεται να λυθούν τα υπαρκτά προβλήματα κινητικότητας με ποδηλατόδρομους, με πατίνια, με επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης, με αστικά διόδια. 

 

Δεν φτάνουν δηλαδή τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας, οι φόροι στα καύσιμα, οι κάτοχοι ΙΧ πρέπει να ξαναπληρώσουν για να μετακινηθούν.

 

Είναι ξεκάθαρο κατά την άποψή μας ότι ο σχεδιασμός του αστικού χώρου αποτελεί πολιτικό πρόβλημα και όχι τεχνικό, και ότι ο φιλολαϊκός σχεδιασμός, που θα λαμβάνει υπόψη τις λαϊκές ανάγκες, απαιτεί έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που περνάει μέσα από την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και τον επιστημονικό - κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, με εργατικό έλεγχο.”