Ολοκληρώθηκε το έργο Crea Centers, του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Black Sea Basin 2014-2020 με ένα τελικό συνέδριο (14-16/03) στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας. 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας αναφέρει τα εξής:

 

“Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν εκπρόσωποι και των 5 Crea Centers, δηλαδή  αυτών της Κωνσταντινούπολης, της Byala, της Κωνστάντζα και του Μικολαιβ με αποστολές που απαρτίζονταν εκτός από τις ομάδες έργου και από καλλιτέχνες-μέλη των δομών αυτών. 

 

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου, η προβολή των συνεργατικών projects που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο αυτού καθώς και η παρουσίαση των ολοκληρωμένων πολιτιστικών προϊόντων των καλλιτεχνών των Crea Centers. 

 

Πέραν των εργασιών του συνεδρίου, διοργανώθηκαν 17 διαφορετικά παράλληλα δρώμενα με πρωτοβουλία των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, γεγονός που προσέδωσε διαδραστικό χαρακτήρα στο συνέδριο και ενέπλεξε ενεργά τους συμμετέχοντες σε αυτό (κοινό και καλλιτέχνες).  

Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία της αποστολής του Δήμου Καβάλας στο Συνέδριο μιας και ανέλαβε τον αποκλειστικό συντονισμό και υλοποίηση των παρακάτω  εισηγήσεων και εικαστικών δρώμενων:

 

Ομαδική εικαστική έκθεση με έργα των καλλιτεχνών- μελών του Kavala Crea Center, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Constanta Crea Center. Η έκθεση περιελάβανε έργα των καλλιτεχνών: Φρίνα Φωτοπούλου, Θώμη Αγγέλου, Ιωάννης Σταματιάδης, Γεωργία Κασίμογλου, Αρτεμις Πέππα, Τανό Παπαδόπουλος, Ιωάννης Κοτζαπαναγιώτης και Ελίζα Χριστοπούλου.

 

Παρουσίαση του ντοκυμαντέρ “ O υποθαλάσσιος κόσμος της Καβάλας» του κ. Ιωάννη Σταματιάδη σε μουσική Π. Λαζαρίδη και Χ. Πεχλιβανίδη. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου και δημιουργήθηκε για τους σκοπούς του έργου. Πρόκειται για μια γλαφυρή απεικόνιση του βυθού της πόλης μας συνοδευόμενη από τη ενδιαφέρουσα μουσική σύνθεση του καλλεχνικού διδύμου Λαζαρίδη-Πεχλιβανίδη. 

 

Παρουσίαση των 13 βημάτων κατασκευής ενός βιτρώ από τον κ. Ι Κοτζαπαναγιώτη ως εισαγωγή του βιωματικού εργαστηρίου που ακολούθησε. 

 

Παρουσίαση της πορείας και του έργου της κας Φ. Φωτοπούλου.

 

Βιωματικό εργαστήριο Stencil από την κα. Θώμη Αγγέλου- μέλος του Kavala Crea Center σε συνεργασία με τις γραφίστριες Tülay Ateş και Ilke Alkan-μέλη Cekmecoy Crea Center. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου αυτού οι συμμετέχοντες κάθε ηλικίας, χωρίς κάποιες απαιτούμενες ικανότητες ή γνώσεις εισήχθησαν στην τεχνική του stencil. Σε αυτό το εργαστήριο stencil, οι συμμετέχοντες μετατράπηκαν σε πραγματικούς καλλιτέχνες, μάθανε πώς να σχεδιάζουν και να φτιάχνουν το δικό σας καλλιτεχνικό στένσιλ από το μηδέν, ανακαλύψανε την ιστορία και τη σημασία της τεχνικής αυτής και δημιουργήσανε το δικό σας έργο τέχνης με σπρέι σε υφασμάτινη τσάντα, που πήραν ως ενθύμιο μαζί τους.

 

Βιωματικό εργαστήριο Βιτρώ από τον κ. Ι. Κοτζαμπαναγιώτη. Ο έμπειρος καλλιτέχνης βιτρώ του Kavala Crea Center, καθοδήγησε με μαεστρία τους συμμετέχοντες στα 13 βήματα κατασκευής ενός βιτρώ και ο καθένας από αυτούς έφτιαξε το δικό του μικρό βιτρώ-καράβι και το ταξίδεψε πίσω στο crea center της πόλης του, σε ανάμνηση του ταξιδιού στην Μαύρη Θάλασσα που διανύσαμε για να συναντηθούμε.

 

Συνεργατική performance του κ. Τανό Παπαδόπουλου- εικαστικό με τον κ. Volodymyr Alekseev- Μουσικό. Ο Τανό-μέλος του Kavala Crea Center αυτοσχεδιάσε ζωγραφίζοντας επί σκηνής υπό τους ήχους του πιανίστα Volodymyr Alekseev. 

 

Μια μυσταγωγική performance που εισήγαγε το κοινό στην διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και υπογράμμισε την μεταμορφωτική δύναμη της μουσικής καθώς και την παράλληλα καθηλωτική δύναμη της απεικόνισης της στον καμβά.  

 

Το δρώμενο αυτό ολοκλήρωσε και το Συνέδριο. Έβαλε έναν όμορφο επίλογο στο έργο Crea Centers αλλά και μια πολλά υποσχόμενη άνω τελεία για τα επόμενα τρία χρόνια λειτουργίας του Kavala Crea Centers.”