Την Πέμπτη (16/03) συνελήφθη στην περιοχή Βρασίδας Νέας Περάμου Καβάλας, ένας 64χρονος που είχε αλιεύσει 85 τεμάχια του είδους “ολοθούριο” χωρίς να κατέχει την προβλεπόμενη επαγγελματική άδεια αλιείας. 

 

Τα ολοθούρια είναι ένας πανάκριβος μεζές που είναι περιζήτητος στην Άπω Ανατολή. Μάλιστα, τα “αγγούρια της θαλάσσης” όπως λέγονται που εντοπίζονται στις θάλασσες της Ελλάδας θεωρούνται εκλεκτά με αποτέλεσμα να είναι πολύ ακριβά.

 

Η επιστημονική τους ονομασία είναι ολοθούρια ή ολοθουροειδή και συναντώνται στις θερμές και εύκρατες θάλασσες. 

 

Μπορεί η όψη τους να μην είναι τόσο ελκυστική, όμως θεωρούνται από τα εκλεκτότερα εδέσματα στην Ασία, κυρίως στην Κίνα και την Ιαπωνία, με σχεδόν 1.250 είδη να συναντώνται σε όλο τον κόσμο.

 

Το ιαπωνικό ολοθούριο (namako) θεωρείται το πιο ποιοτικό, με την τιμή του να αγγίζει ή να ξεπερνά και τα 3.500 δολάρια το κιλό. Βρίσκεται στο μενού των πιο γκουρμέ εστιατορίων της Ασίας αλλά και σε επιλεγμένα ντελικατέσεν σε όλο τον κόσμο.

 

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν πολλοί τα ψάχνουν σαν χρυσάφι στις ελληνικές θάλασσες.

 

Σχετική ανακοίνωση της Λιμενικής Αρχής για τον 64χρονο που συνελήφθη αναφέρει τα εξής:

 

“Σε έλεγχο που διενεργήθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ελευθερών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας στην περιοχή Βρασίδας Νέας Περάμου Καβάλας, εντοπίστηκε και συνελήφθη 64χρονος ημεδαπός να έχει αλιεύσει αλιεύματα του είδους “ΟΛΟΘΟΥΡΙΟ” ογδόντα πέντε (85) τεμαχίων και συνολικού βάρους πέντε κιλών και τριακοσίων γραμμαρίων (5,3 kg) υπολειπόμενου βάρους ανά τεμάχιο και χωρίς να κατέχει την προβλεπόμενη επαγγελματική άδεια αλιείας. 

 

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, ενώ η ανωτέρω ποσότητα αλιευμάτων κατασχέθηκε και στη συνέχεια επαναποντίστηκε στη θάλασσα.”