

Η Παγκόσμια ημέρα των γυναικών είναι στις 8 Μαρτίου με τον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας να κάνει κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν δυναμικά και στη φεμινιστική απεργία στις (08/03) αλλά και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα για το δυστύχημα των Τεμπών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:
“8 Μάρτη –Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών.
Κανένας εφησυχασμός για τις κατακτήσεις και τα γυναικεία δικαιώματα.
Η φετινή επέτειος της 8 Μάρτη, γίνεται κάτω από τη σκιά του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που είχε δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, στην πλειοψηφία τους δυστυχώς, νέα παιδιά.
Σήμερα, η θλίψη μας μετατρέπεται σε οργή αναλογιζόμενες ότι μπροστά στα κέρδη και τη διαφθορά, απαξιώνονται ανθρώπινα δικαιώματα, και εν τέλει, η ίδια η ανθρώπινη ζωή.
Η 8η Μάρτη μας υπενθυμίζει τον καθημερινό αγώνα μας για την διεκδίκηση των ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ, όπως της ελεύθερης πρόσβασης και της ίσης αντιμετώπισης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.
Kαθημερινά επωμιζόμαστε πολλαπλές ιδιότητες και ρόλους στους οποίους η κοινωνία μας έχει εκφοβίσει ότι θα πρέπει να είμαστε «τέλειες» μητέρες, κόρες, μαθήτριες, φοιτήτριες, αδελφές, σύζυγοι, εργαζόμενες και άνεργες, επιστημόνισσες, προσφύγισσες και μετανάστριες, φυλακισμένες και αποφυλακισμένες, τοξικοεξαρτόμενες ή γυναίκες με αναπηρία.
Η πατριαρχική αντίληψη που επικρατεί ότι μια γυναίκα είναι υποχρεωμένη «να μπαίνει σε κουτιά» ακόμα και το 2023 θα πρέπει να μας προβληματίζει.
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ισοπέδωσε οποιαδήποτε προηγούμενη νεωτεριστική νομοθετική παρέμβαση για την Ισότητα των Φύλων είχε επικαιροποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.
Ουκ ολίγες φορές, έχουμε δει μέλη της κυβέρνησης να ταυτίζουν τη γυναίκα μόνο με τον ρόλο της ως μητέρας.
Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την συμμετοχή μερικών εξ αυτών στο περίφημο Συνέδριο Γονιμότητας του οποίου
διαφημιστικό σποτ πρόβαλλε αναχρονιστικές αντιλήψεις για την αυτοδιάθεση του Γυναικείου Σώματος. Πέρυσι είχαν προσπαθήσει να εισάγουν βίντεο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας με υπογραφή της υπουργού, τα οποία παραλλήλιζαν τις αμβλώσεις με έγκλημα.
Οι μεσαιωνικές και ακροδεξιές της αντιλήψεις δεν θα μπορούσαν να μην αποτυπωθούν και στις πράξεις της, καθώς δημιούργησε την θέση υφυπουργού δημογραφικής πολιτικής και οικογενειακής πολιτικής αντί για της Ισότητας των Φύλων.
Ταυτόχρονα υποβάθμισε τον αρμόδιο φορέα σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων, αντίθετα σε ότι προβλέπεται από τις Διεθνείς Συμβάσεις για την έμφυλη ισότητα.
Με το νόμο Τσιάρα (4800/2021) θεσπίστηκε η υποχρεωτική συνεπιμέλεια, η οποία παραβιάζει την Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης, αλλά και την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.
Μέρα με την μέρα παρακολουθούμε την διαρκή αύξηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, παρακολουθούμε να σκοτώνουν τις αδερφές μας (είχαμε 17 Γυναικοκτονίες το 2022) αλλά και πολλά ακόμα περιστατικά σεξιστικής βίας.
Πολλές γυναίκες υπό τον φόβο ότι δεν θα τις πάρουν σοβαρά οι αρχές, δυσκολεύονται να καταγγείλουν την κακοποίηση που μπορεί να έχουν δεχτεί καθώς ξέρουν ότι αν το κάνουν ίσως και να μην προστατευτούν.
Όλα εκείνα που Οραματιζόμαστε και Διεκδικούμε:
Η τέχνη του εφικτού για την παρούσα κυβέρνηση είναι η κατάργηση των αυτονόητων και χρόνιων κεκτημένων δικαιωμάτων των γυναικών.
Απέναντι σε όσους προσπαθούν να εξουσιάζουν τα σώματά μας εκφοβίζοντας τα μυαλά μας, να γνωρίζουν ότι αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η κάθε μια μας ξεχωριστά και όλες μαζί, έχουμε χρέος για την ίδια μας τη ζωή να μην σταματήσουμε να διεκδικούμε μέχρι να επιτύχουμε την Πλήρη Ισότητα των Φύλων.
Ζητάμε άμεσα την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη στην καθημερινότητα της ζωής των γυναικών.
Ζητάμε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη ως το ελάχιστο που οφείλουμε στα θύματα του αδιανόητου εγκλήματος των Τεμπών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στέκεται δίπλα στις γυναίκες του καθημερινού αγώνα, δίπλα σε αυτές που δεν θα «τιμηθούν» ποτέ σε εκδηλώσεις στις 8 του Μάρτη, δίπλα σε αυτές που τιμούν με την στάση τους τις αξίες της ισότητας, της ισονομίας και του σεβασμού όλων των ανθρώπων.
Καλούμε όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά ΣΤΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα.”