Μικτή είναι η εικόνα για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Θάσο. Αισιοδοξία προκαλούν τα πρώτα δείγματα στους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς από το Ραχώνι μέχρι τον Θεολόγο ενώ, αντιθέτως, κακές είναι οι πρώτες ενδείξεις σε Λιμένα, Παναγία, Ποταμιά. Η ελαιοκομιδή άρχισε από τα μέσα Οκτωβρίου.  

 

γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Φέτος, οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν ιδιαίτερα την αναπαραγωγή του δάκου με αποτέλεσμα να μην καταστραφεί ο ελαιόκαρπος σε μεγάλο βαθμό. Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν δεν υπήρχε ζημιά στον καρπό από τον πυρηνοτρήτη (ή πυρηνοτρίφτη όπως τον αποκαλούν στα νησιά) που έπληξε τις ελιές, περισσότερο σε κάποιες περιοχές και λιγότερο σε άλλες.

 

Στον Λιμένα, την Παναγία και την Ποταμιά, τα πράγματα δεν είναι καλά για τους παραγωγούς αφού φαίνεται ότι η συνολική παραγωγή του λαδιού δεν θα ξεπεράσει τους 20 τόνους. Ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού, Σωτήρης Χατζηαυγουστής λέει: «Δυστυχώς και φέτος η δική μας παραγωγή δεν είναι καλή. Οι ελιές μας άρχισαν να πέφτουν από τον Ιούνιο λόγω των καιρικών συνθηκών. Πιστεύω όμως ότι δεν έγινε σωστά και το ράντισμα λόγω του μεγάλου αριθμού ξενοδοχειακών μονάδων και των ενοικιαζόμενων δωματίων που υπάρχουν στις συγκεκριμένες περιοχές. Πώς να ψεκάσεις σωστά μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο όταν τριγύρω υπάρχει τόσος κόσμος. Οι προσδοκίες μας είναι πλέον για την επόμενη χρονιά».

 

Στις 2 Νοεμβρίου ξεκίνησε η ελαιοκομιδή στον Ποτό και τον Θεολόγο και τα πρώτα σημάδια είναι αρκετά καλά για τους παραγωγούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Θεολόγου – Ποτού Γιάννη Σουρίνη: «Πέρυσι δεν είχαμε παραγωγή… ούτε για το καντήλι. Από τους 350 ενεργούς παραγωγούς οι 200 δεν κατάφεραν να πάρουν καθόλου λάδι. Φέτος η παραγωγή μας θα είναι μέτρια προς καλή. Είμαστε αισιόδοξοι. Βέβαια είχαμε ζημιά από τον πυρηνοτρήτη που έπληξε αρκετά από τα δέντρα μας. Αν δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα θα είχαμε μια πολύ καλή χρονιά. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά πάντως, είναι ότι η ποιότητα του φετινού λαδιού θα είναι πολύ καλή, καθώς η ελιά δεν έχει αρρωστήσει και δεν έχει καθόλου σαπίλα, λόγος που αυξάνει την οξύτητα του λαδιού».

 

Ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός των Μαριών πέρυσι δεν κατάφερε να λειτουργήσει καθώς η χρονιά για το λάδι της περιοχής ήταν ίσως από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων. Η φετινή χρονιά δεν είναι καλή αλλά τουλάχιστον ο συνεταιρισμός θα λειτουργήσει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μαριών, Γιώργο Κωνσταντίνο «Η φετινή παραγωγή λαδιού θα αγγίξει το 30% της παραγωγής. Η ελιαοκομιδή στις Μαριές ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα. Τα πράγματα δεν είναι όπως θα θέλαμε αλλά δεν θα είναι όπως και πέρυσι με την τεράστια οικονομική καταστροφή που υποστήκαμε από την ελλιπή καταπολέμηση του δάκου. Όχι ότι φέτος καταπολεμήθηκε καλύτερα αλλά η ποσότητα του δάκου δεν ήταν τόσο μεγάλη που να καταστρέψει τελείως τον ελαιόκαρπο».

 

Ο πυρηνοτρήτης από τη μία και ο αέρας από την άλλη που έριξε μεγάλη ποσότητα ελαιόκαρπου από τα δέντρα, ανησύχησαν αρκετά τους παραγωγούς στο Ραχώνι. Ωστόσο όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ραχωνίου, Βασίλης Ζαγοριανός, «Τα πράγματα θα είναι καλύτερα από πέρυσι. Τα δέντρα μας ραντίστηκαν πολύ καλά για την καταπολέμηση του δάκου αλλά μας πρόλαβε ο πυρηνοτρίφτης. Είμαστε αισιόδοξοι πάντως ότι η παραγωγή μας θα είναι καλύτερη από την περσινή. Ακόμα δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα γιατί ξεκινάμε την ελαιοκομιδή την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο περιμένουμε να έχουμε καλύτερες αποδόσεις, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις».

 

Στην Καλλιράχη οι παραγωγοί πήραν την κατάσταση στα χέρια τους μετά την περσινή καταστροφή της παραγωγής τους.  Πλήρωσαν πάνω από 8.000 ευρώ για να μισθώσουν τρακτέρ και οδηγούς για να «τρέχουν» πίσω από τα συνεργεία της Περιφέρειας στη διάρκεια των ραντισμών. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καλλιράχης, Θεόδωρος Ελευθερίου «Ο κόσμος πανικοβλήθηκε τόσο πολύ από την περσινή χρονιά που απαιτούσε να ραντίζουμε ανεξέλεγκτα. Ευτυχώς καταφέραμε να πείσουμε τους παραγωγούς μας ότι θα φέρναμε τα αντίθετα αποτελέσματα αν κάναμε κάτι τέτοιο. Συμφωνήσαμε να πληρώσουμε από την τσέπη μας για να βοηθήσουμε τα συνεργεία της Περιφέρειας και να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Αν δεν το κάναμε αυτό δεν ξέρω αν θα είχαμε παραγωγή φέτος. Το κράτος βέβαια ήταν και πάλι απόν, με δικά μας μέσα προσπαθήσαμε να έχουμε το εφικτό αποτέλεσμα. Ευτυχώς τα καταφέραμε. Τα πράγματα είναι ευοίωνα για τη φετινή χρονιά και δεν θα φτάσουμε στα περσινά επίπεδα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι ο ΕΛΓΑ όχι μόνο δεν μας αποζημίωσε για την περσινή οικονομική καταστροφή αλλά μας απαξίωσε κιόλας».

 

Καλύτερη από πέρυσι θα είναι η παραγωγή λαδιού και στα Λιμενάρια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Λιμεναρίων, Βασίλη Κυριώτη, «Η ελιά μας φέτος είναι καλύτερη και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, καθώς ο καρπός δεν έχει αρρωστήσει κι έτσι το λάδι δεν θα έχει οξύτητα. Είχαμε δάκο αλλά μας βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες και δεν είχαμε τόσο, όσο πέρυσι. Επίσης διαθέσαμε, με δικό μας κόστος ένα ακόμα συνεργείο, το οποίο βοήθησε τα συνεργεία της Περιφέρειας στους ψεκασμούς».