Έφτασε η περίοδος των Αποκριών και είμαστε στη φάση που ψάχνουμε μέρη στην Ελλάδα που αξίζει να πάμε για το καρναβάλι τους. Το Τριώδιο άνοιξε στις 5 Φεβρουαρίου και όπως κάθε χρόνο οι Απόκριες «πέφτουν» την τελευταία Κυριακή πριν τη Σαρακοστή. Επομένως, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα γιορτάσουμε την Κυριακή της Αποκριάς για το 2023, με πολλές καρναβαλικές εκδηλώσεις, κονφετί και παρελάσεις, σε όλη την Ελλάδα.

 

Σε όλα τα μέρη της Ελλάδας γίνονται εκδηλώσεις και παρελάσεις, μικρές ή μεγάλες αλλά υπάρχουν κάποιες περιοχές που αξίζει να τις επισκεφθείς για να δεις από κοντά αυτό το φαντασμαγορικό πάρτι. Αν είσαι λάτρης του καρναβαλιού σίγουρα θα έχεις επισκεφθεί έστω μία φορά κάποιο δημοφιλές καρναβάλι όπως είναι της Πάτρας ή της Ξάνθης. Παρακάτω βέβαια θα δεις περισσότερες επιλογές με μεγαλειώδεις παρελάσεις, ιδιαίτερα έθιμα, άρματα, χρωματιστές στολές και ένα mood ελευθερίας που αξίζει να ζήσεις.

 

Ρέθυμνο

 

Ένας πολύ γνωστός αποκριάτικος προορισμός είναι το Ρέθυμνο. Το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι, με μια μεγάλη ιστορία, έχει καθιερωθεί ως «Το Καρναβάλι της Κρήτης». Ντόπιοι κάτοικοι και επισκέπτες διασκεδάζουν σε ξέφρενους ρυθμούς σε συναυλίες και παρελάσεις. Τα μοντέρνα σημερινά στοιχεία συμπληρώνουν την παράδοση και έτσι το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους. Μέσα στα εορταστικά δρώμενα θα ακούσεις κρητικές καντάδες στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη και θα δεις μασκαρεμένους ποδηλάτες και λυράρηδες να δίνουν το ρυθμό. Με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, την Κυριακή των Αποκριών, ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις και ακολουθούν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας.

 

Θήβα

 

Η Θήβα αποτελεί προορισμό των πατροπαράδοτων τύπων, που θέλουν τις Απόκριες όπως παλιά. Η διονυσιακή λατρεία συναντά τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα, με αποτέλεσμα τον «Βλάχικο γάμο» με ατελείωτους χορούς και πανηγύρια στην πόλη για τέσσερις συγκεκριμένες ημέρες: Την Τσικνοπέμπτη, την Κυριακή της Αποκριάς, την Καθαρά Δευτέρα και την ημέρα των Αγίων Θεοδώρων.

 

Είναι ουσιαστικά μία σατιρική παραλλαγή τέλεσης ποιμενικού γάμου, που ξεκίνησε το 19ο αιώνα, και περιλαμβάνει ομαδικό μεθύσι, πομπή, χορούς, φλάμπουρα με γαρυφαλλοστόλιστα πορτοκάλια και ακατάσχετες βωμολοχίες από τους λεγόμενους «γελοίους»!

 

Κοζάνη

 

Η Κοζάνη σίγουρα είναι ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθείς για το καρναβάλι της. Αν βρεθείς εκεί την περίοδο του καρναβαλιού, αυτό που θα λατρέψεις είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι ντόπιοι και κάνουν το καρναβάλι ξεχωριστό. Το μακεδονίτικο ταπεραμέντο, οι πομπές, τα κεράσματα και οι χοροί, υποδέχονται το τοπικό έθιμο, τους «φανούς». Έπειτα από την καρναβαλική παρέλαση, κάθε γειτονιά ανάβει τους «φανούς», δηλαδή πολύ μεγάλες φωτιές και οι μπάντες παίζουν παραδοσιακά τραγούδια, ενώ την ίδια στιγμή το κρασί και τα κεράσματα ρέουν άφθονα.

 

Πάτρα

 

Είναι χωρίς αμφιβολία η βασίλισσα του ελληνικού καρναβαλιού. «Πατρινό καρναβάλι για πάντα» παίζει στο background, όσο η αχαϊκή πρωτεύουσα προετοιμάζεται από πολύ νωρίς τον Φεβρουάριο, και σφύζει από ασύλληπτα πλήθη και πλούσια χρωματιστά άρματα στην κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Οι απολαυστικές παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού κλέβουν τις εντυπώσεις.

 

Τις υπόλοιπες ημέρες, τα events περιλαμβάνουν παιδική καρναβαλούπολη, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, χορευτικές παραστάσεις, παζάρια, ποδηλατικές δράσεις και πολλές συναυλίες. Και όπως πάντα, θα ακολουθήσει η καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου και η τελετή λήξης στον λιμενοβραχίωνα της πόλης.

 

Κέρκυρα

 

Στην Κέρκυρα θα συναντήσεις έναν βενετσιάνικο αέρα και χρωματιστές παρελάσεις με αναγεννησιακές-μπαρόκ στολές. Το ξακουστό σατιρικό έθιμο της «Πετεγολέτσας» του νησιού, περιλαμβάνει ένα είδος θεατρικής παράστασης στις κεντρικές πλατείες και στα μπαλκόνια της πόλης της Κέρκυρας το βράδυ της Τσικνοπέμπτης. Πετεγολέτσα ωστόσο είναι το κουτσομπολιό και έτσι οι νοικοκυρές βγάζουν στη φόρα τα «άπλυτα» των γειτόνων!

 

Αυτά που ξεχωρίζουν στο κορφιάτικο καρναβάλι είναι οι επτανήσιες καντάδες, οι τοπικές φορεσιές και εντυπωσιακή παρέλαση στην πλατεία Σπιανάδα. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το «κάψιμο του σιορ Καρνάβαλου», ένα δρώμενο πλούσιο σε αθυροστομία και σαρκασμό.

 

Ξάνθη

 

Είναι από τα πλέον φημισμένα Καρναβάλια της χώρας και των Βαλκανίων, και με βεβαιότητα το πιο δημοφιλές της Βόρειας Ελλάδας. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει ξεπεράσει μισό αιώνα παρουσίας στη  θρακιώτικη πόλη και συγκεντρώνει πλήθη επισκεπτών για να γιορτάσουν υπό τους ήχους της ξέφρενης μουσικής. Οι εορτασμοί ξεκινούν μέρες πριν από το Σαββατοκύριακο των Αποκριών με συναυλίες, χορούς, παρουσιάσεις βιβλίων και θεατρικές παραστάσεις.

 

Το Σάββατο της Αποκριάς το γλέντι κορυφώνεται με τη βραδινή παρέλαση, και την Κυριακή της Αποκριάς με την εντυπωσιακή παρέλαση με άρματα και καρναβαλιστές. Το καρναβάλι ολοκληρώνεται με το “Κάψιμο του Τζάρου” στον ποταμό Κόσυνθο και ένα εντυπωσιακό show με πυροτεχνήματα στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

 

Νάουσα

 

Αξίζει να επισκεφθείς τη Νάουσα μόνο και μόνο για το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» το οποίο δίνει έντονο παραδοσιακό χρώμα στο καρναβάλι της. Ο Γενίτσαρος φοράει φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ η φορεσιά του έχει πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα. Επίσης, φοράει μια χαρακτηριστική μάσκα από πανί, η οποία κοσμεί πολλά από τα μπαλκόνια τον ντόπιων κατά την περίοδο των Αποκριών. Τον ρόλο της Μπούλας υποδύεται πάντα ένας άνδρας ντυμένος με φαρδιά γυναικεία ρούχα.

 

Μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά της Νάουσας, συνοδεύοντας τα «μπουλούκια» των Γενίτσαρων που χορεύουν ασταμάτητα!

 

Αξίζει να περάσεις τις πολύχρωμες μέρες του καρναβαλιού σε ένα από αυτά τα μέρη της Ελλάδας που θα πας και θα περάσεις φανταστικά!