Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, μαζί με άλλα τέσσερα σχολεία της Ευρώπης, από την Ιταλία, την Πολωνία, την Λιθουανία και την Τουρκία, συμμετέχει το Γυμνάσιο Κεραμωτής.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες αναφέρει το σχολείο:

 

Το σχολείο μας (Γυμνάσιο Κεραμωτής) ξεκίνησε φέτος (16.10.2022) την υλοποίηση Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, Δράση ΚΑ220, με θέμα «Recover Earth, Protect Our World, Empower Resources» (R.E.P.O.W.E.R.).

 

Μια σύμπραξη με συμμετέχοντα τέσσερα σχολεία της Ευρώπης: το συντονιστικό  «Istituto Di Istruzione Secondaria Superiore "Luigi Russo"», της Caltanissetta (Sicilia) από την Ιταλία, το «Szkola Podstawowa nr 11 im. H.Sienkiewicza» του Pulawy (Lubelskie) από την Πολωνία, το «Siauliu Gytariu progimnazija» της Siauliai (Šiaulių apskritis) από την Λιθουανία και το «Sehit Ogretmen Haci Omer Serin Ortaokulu» του Erdemli (Mersin) από την Τουρκία.

 

Ο κύριος στόχος του  έργου είναι να αναπτύξει και να ενισχύσει την επίγνωση της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Η ενασχόληση με την πράσινη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση και βελτίωσή τους, επηρεάζοντας με τον τρόπο αυτό και διαμορφώνοντας έναν νέο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι και θα διαμορφώσουν ένα βελτιωμένο περιβάλλον διαβίωσης. Να τονίσουμε ότι κοινό παρονομαστή θεωρούμε πάντα την αμοιβαία μας ανησυχία για τις δραστικές αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η υφήλιος.

 

Ανησυχώντας για τα τρέχοντα περιβαλλοντικά θέματα, προχωρήσαμε σε μια συνεργασία ευρωπαϊκού επίπεδου προσπαθώντας να παρακινήσουμε τα παιδιά ώστε να εξερευνήσουν οικολογικές και φυσικές γνώσεις, υιοθετώντας βιώσιμες λύσεις.

 

Το έργο "R.E.P.O.W.E.R." είναι ένα διαθεματικό project που στοχεύει στην ανάπτυξη βασικών και γλωσσικών ικανοτήτων των μαθητών - βελτίωση δεξιοτήτων ΤΠΕ, παρακινώντας τους παράλληλα να αναλάβουν οικολογικές δράσεις για τους ίδιους και τις επόμενες γενιές. Μέσω αυτού του έργου οι μαθητές ευελπιστούμε να κατανοήσουν καλύτερα τα θέματα που διακυβεύονται και να απαντήσουν σε ερωτήματα, όπως: Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως πολίτες; Πώς μπορούμε να έχουμε αντίκτυπο στην κοινότητά μας για να κερδίσουμε έναν καλύτερο κόσμο;

 

Η πρώτη μας συνάντηση, για την οποία μετακινήθηκαν  δυο εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Κεραμωτής, πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας,  23 - 27 Ιανουαρίου 2023 και έθεσε τις βάσεις για μεθόδευση και οργάνωση των εργασιών κατά τα επόμενα δύο έτη. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να προγραμματίσουμε τις επόμενες μετακινήσεις (Smart Gardening, Smart Energy, Smart Shopping, Smart Eating, Smart Thinking) και να συζητήσουμε τις δραστηριότητες που πρόκειται να υλοποιήσουμε αλλά και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις κάθε εταίρου. Αναλύσαμε τον προϋπολογισμό και ενημερωθήκαμε για την γενικότερη διαχείρισή του. Τέλος, συζητήσαμε τον τρόπο διάδοσης αλλά και την βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων, των προϊόντων και των αποτελεσμάτων. Απαραίτητη  τέλος κρίθηκε η αξιολόγηση καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ώστε να ελέγχονται διαρκώς η πρόοδος και ο βαθμός επιτυχίας  σε κάθε στάδιο υλοποίησης.

 

Όσον αφορά στην επίσκεψή μας, θα λέγαμε ότι η Ρώμη μαγεύει τον επισκέπτη και τον κερδίζει από τη πρώτη στιγμή. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ιστορικά αξιοθέατα της Ρώμης, τα οποία επισκεφθήκαμε και μας συνεπήραν: Colosseum, Vatican, Fontana Di Trevi, Pantheon, Spanish Steps, Piazza Navona, Piazza del Popolo, Piazza di Spagna, Santa Maria Maggiore, Santa Maria degliAngeli, Circus Maximus, Venice Square, Largo Di Villa Peretti, Castle SantAngelo.

 

Η φιλοξενία των συναδέλφων Ιταλών αποδείχθηκε ιδιαίτερα ζεστή και εγκάρδια και λειτούργησε υποδειγματικά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της πρώτης μας συνάντησης στη Ρώμη, αποχαιρετήσαμε τους εταίρους φίλους μας, δρομολογώντας το επόμενο ραντεβού μας για τα τέλη Απριλίου, στην πόλη Caltanissetta (Sicilia) της Ιταλίας, με τη συμμετοχή πέντε μαθητών μας, από την παιδαγωγική ομάδα του project.

(δελτίο Τύπου Γυμνασίου Κερμαωτής)