Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας θα διοργανώσει κύκλο σεμιναρίων υποκριτικής με ελεύθερη συμμετοχή από την Κυριακή (12/02) έως και την Κυριακή (19/03).

 

Ανακοίνωση ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ:

 

“Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας διοργανώνει κύκλο σεμιναρίων με ελεύθερη συμμετοχή και εισηγητές τους συντελεστές της κεντρικής παραγωγής του «LOVE LOVE LOVE», από την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023.

 

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων:

 

1) Σεμινάριο αυτοσχεδιασμού/κινησιολογίας για ενήλικες από τη χορογράφο Φωτεινή Μελετιάδου

 

Κυριακή 12/2 ώρες: 11:00 – 13:00

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα

 

To συγκεκριμένο σεμινάριο έχει στόχο να εξερευνήσει τις κινητικές δυνατότητες που προσφέρει η φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος, ενσωματώνοντας συναισθήματα και ιδέες με βάση τεχνικές του σύγχρονου χορού και του αυτοσχεδιασμού.

 

Mε όχημα το σώμα που έχει τη δυνατότητα να αφηγείται θα ταξιδέψουμε μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας καθοδηγούμενοι από την μουσική.

 

CV- Η Φωτεινή Μελετιάδου είναι μια έμπειρη καλλιτέχνης χορού, διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό, εναέρια θεραπευτική κίνηση ενώ εξειδικεύεται πλέον και στη Χοροθεραπεία. 

 

Συνδυάζει τις ευρείες γνώσεις της σε διάφορες σωματικές πρακτικές, με στόχο να φέρει το σώμα και το μυαλό σε αρμονία για να υποστηρίξει την ευεξία και δημιουργικότητά μας. Επικεντρώνεται στο να συνδέει τους ανθρώπους με την εσωτερική αυθεντική φωνή της κίνησής τους, να τους οδηγεί να ανακαλύψουν τη μοναδική τους μορφή έκφρασης και να τους δίνει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν το κινητικό τους δυναμικό.

 

2) Σεμινάριο υποκριτικής (solo performance) με τη σκηνοθέτη Λητώ Τριανταφυλλίδου

 

Σάββατο 18/2 ώρες: 17.00 – 20.00

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα

 

Αυτό το θεατρικό εργαστήριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν μια solo παράσταση με πρωτότυπο θεατρικό κείμενο. Μεταφέροντας στη σκηνή προσωπικές ιστορίες, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα μελετήσουν θεατρικές τεχνικές με τις οποίες θα δημιουργήσουν σύντομες μονολογικές σκηνές αφηγηματικού θεάτρου. 

 

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει παιχνίδια και ασκήσεις που εμπνέουν την ανάπτυξη θεατρικών χαρακτήρων, την αφήγηση, τη σκηνική παρουσία, τη δημιουργία ιστοριών και τη σύνδεση του ερμηνευτή με το κοινό του.

 

CV- Η Λητώ Τριανταφυλλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου της Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, με κατεύθυνση σκηνοθεσίας. Το 2012 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου φοίτησε στο New School for Drama (MFA in Theater Directing). 

 

Με τη δουλειά της επιθυμεί να εξερευνήσει νέες ιδέες, πολύχρωμες ιστορίες και άγνωστους κόσμους, δημιουργώντας καλλιτεχνικά έργα που διευρύνουν την ηθική φαντασία του κοινού. Οι παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί σε διάφορους χώρους και φεστιβάλ στις Ηνωμένες Πολιτείας, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο www.lytotr.org

 

3) Σεμινάριο υποκριτικής με την ηθοποιό Βένια Σταματιάδη

 

Κυριακή 19/2 ώρες: 12.00 – 15.00

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων??ν: 16 άτομα

 

«Σκηνή και σχέσεις εξουσίας»

 

Ένα βασικό χαρακτηριστικό των θεατρικών κειμένων της παγκόσμιας δραματουργίας είναι η αποτύπωση των σχέσεων εξουσίας μεταξύ των ηρώων. 

 

Από εκεί γεννιούνται οι συγκρούσεις και το δραματικό ενδιαφέρον των «μεγάλων σκηνών». Μέσα από ασκήσεις αυτοσχεδιασμών, με και χωρίς την χρήση κειμένου, θα εξερευνήσουμε τις σχέσεις εξουσίας με στόχο να δημιουργήσουμε θεατρικούς ήρωες τρισδιάστατους και ρεαλιστικές σκηνικές στιγμές.

 

CV- Η Βένια Σταματιάδη είναι ηθοποιός απόφοιτος του Εθνικού Ανώτατου Κονσερβατόριου Δραματικής Τέχνης της Γαλλίας (Conservatoire National Supérieur d’Art Dramatique – promotion 2015), της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης – Καρόλου Κουν (2010).

 

Εργάζεται σε Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρο, έχοντας συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με την ΕΡΤ, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο, το Θεάτρο Τέχνης, τον ΘΟΚ, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Théâtre de la Commune- Centre Dramatique National, το Espace des Arts-Scène Nationale de Chalon-sur-Saône κ.ά. Επίσης, έχει ασχοληθεί με τη θεατρική διασκευή και την μετάφραση κλασικού και σύγχρονου θεατρικού ρεπερτορίου από τα γαλλικά στα ελληνικά.

 

4) Σεμινάριο υποκριτικής με τον ηθοποιό Τάσο Δημητρόπουλο

 

Σάββατο 4 & Κυριακή 5/3 ώρες: 12.00 – 15.00

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 14 άτομα

 

«Ένα συμβάν στο εδώ και στο τώρα»

 

Πώς αντιμετωπίζω την έκθεση στη σκηνή; Πώς σταματάω να σκέφτομαι πάνω στη σκηνή το πως φαίνομαι; Πώς αρχίζω να υπάρχω με βάση το στόχο μου; Πώς αρχίζω να υπάρχω; 

 

Χρησιμοποιώντας κάποιους απλούς κώδικες θα διαμορφώσουμε εργαλεία προσέγγισης ενός ρόλου ,θα εξερευνήσουμε το πως αυτά ξεκλειδώνουν την επικοινωνία μας μέσα από τον λόγο και τη σωματική πρόθεση και το πώς αυτά αφήνουν απέξω την ανασφάλεια της έκθεσης και μας κρατούν ζωντανούς στο εδώ και τώρα της θεατρικής πράξης. 

 

Τα άτομα που θα συμμετέχουν θα πρέπει να έχουν αποστηθίσει ένα κείμενο της επιλογής τους (μονόλογο, ποίημα, άρθρο εφημερίδας, συνταγή κοκ.)

 

CV- O Τάσος Δημητρόπουλος είναι ηθοποιός, απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. Έχει συνεργαστεί με τους: Κ.Φιλίππογλου, Θ.Μοσχόπουλο, Lilo Baur,Κ. Μαρκουλάκη, Μ. Φριντζήλα, Ε.Ευθυμίου, Θ. Ζερίτη, Θ. Γκόνη κ.α. Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας Art Vouveau και εγκάρδιος συνεργάτης της θεατρικής ομάδας 4frontal.Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής με τους: Θ.Μοσχόπουλο, Γ.Λεοντάρη, Β.Γεωργιάδου , σεμινάρια φωνητικής με την Σ.Γιαννάτου και Κινησιολογίας με τους: Λ.Καπετανέα-J.Frucek, Κ.Ευθυμιάδου,C. Bentancor, N. Karpov

 

5) Σεμινάριο δημιουργικού χορού για παιδιά με την χορογράφο Φωτεινή Μελετιάδου

 

Κυριακή 5/3 ώρες: 10:00 – 12:00

 

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-12

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα

 

O «δημιουργικός χορός» είναι μια τεχνική ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό όπου τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στην δημιουργική διαδικασία, η οποία προκύπτει από αφηρημένες ιδέες εώς την αφήγηση μιας ιστορίας/παραμυθιού. 

 

Με ασκήσεις που ενισχύουν τις κινητικές δυνατότητες με μουσική συνοδεία και πάντα με έναν ψυχαγωγικό/παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, τα παιδιά βιώνουν το πως να αφηγούνται με το σώμα τους και να μοιράζονται τον χώρο με άλλους μέσα από καθοδήγηση.

 

CV- Η Φωτεινή Μελετιάδου είναι μια έμπειρη καλλιτέχνης χορού, διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό, εναέρια θεραπευτική κίνηση ενώ εξειδικεύεται πλέον και στη Χοροθεραπεία. Συνδυάζει τις ευρείες γνώσεις της σε διάφορες σωματικές πρακτικές, με στόχο να φέρει το σώμα και το μυαλό σε αρμονία για να υποστηρίξει την ευεξία και δημιουργικότητά μας. 

 

Επικεντρώνεται στο να συνδέει τους ανθρώπους με την εσωτερική αυθεντική φωνή της κίνησής τους, να τους οδηγεί να ανακαλύψουν τη μοναδική τους μορφή έκφρασης και να τους δίνει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν το κινητικό τους δυναμικό.

 

6) Σεμινάριο υποκριτικής με τον ηθοποιό Γιάννη Σοφολόγη

 

Σάββατο 11 και Κυριακή 12/3 ώρες:12.00 – 15.00

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 16 άτομα

 

«Το σώμα και η φωνή του ρόλου»

 

Ένα σώμα, άπειροι ρολόι. Πως το σώμα του ηθοποιού υποδέχεται το ρόλο; Πως διαμορφώνεται η στάση του, το βάδισμα, ο τρόπος που κοιτάει, η φωνή του και οι αντιδράσεις του αναλόγως με τον ρόλο που καλείται να παίξει; 

 

Σε αυτό το σεμινάριο θα διερευνήσουμε τεχνικές εύρεσης μοναδικών αντιδράσεων κ σωματικότητας του ηθοποιού καθώς κ θα ανακαλύψουμε το εύρος των φωνητικών δυνατοτήτων από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε τη μοναδική φωνή του εκάστοτε ρόλου.

 

CV- Ο Γιάννης Σοφολόγης είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης, απόφοιτος του Κ.Θ.Β.Ε.. 

 

Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει (ενδεικτικά στις παραστάσεις: “Γιούγκερμαν”, Μ. Καραγάτσης, (Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου, Θέατρο Πορεία, 2019-20), “Δον Ζουάν”, Μολιέρος, (Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης, 5η εποχή, Καλοκαίρι 2019), “Η Αρχή του Αρχιμήδη”, Josep Maria Miró, (Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου, Skrow Theater, 2019), “Σιμιγδαλένιος”, Αλέξανδρος Αδαμόπουλος, (Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου, Εθνικό Θέατρο, 2015-16) κ.α. Έχει συμμετάσχει επίσης στις τηλεοπτικές παραγωγές “Ζωή” (Σκηνοθεσία: Δωροθέα Πασχαλίδου), “Ήλιος” (Σκηνοθεσία: Βίκυ Μανώλη-Λίνος Χριστοδούλου), “Η τούρτα της μαμάς” (Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας) και στην ταινία μικρού μήκους “Honeymoon” (Σκηνοθεσία: Άλκης Παπασταθόπουλος).Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: “Σολωμός”, (σε συνεργασία με την Ελένη Ζαραφίδου, Παιδική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, 2019), “Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη”, Τζοβάνι Γκουαρέσκι, (Α’ Βραβείο Bob Theater Festival 2016).

 

7)Σεμινάριο δραματουργίας από τη δραματουργό/σκηνοθέτη Εύα Οικονόμου Βαμβακά

 

Κυριακή 19/3 ώρες: 12.00 – 15.00

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 16 άτομα

 

«Σήμερα διάβασα το όνομά σου στην εφημερίδα»

 

Πως μπορείς ξεκινώντας από μια απλή είδηση να καταλήξεις σε παράσταση;

 

Η ιστορία που θέλεις να πεις υπάρχει μέσα σου ή γεννιέται μπροστά στα μάτια σου;

 

Διερευνώντας τη διαδικασία σύνθεσης μιας παράστασης με αφορμή ένα οποιοδήποτε θέμα της επικαιρότητας, οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν παραδείγματα και θα πειραματιστούν, μέσα σε ένα εργαστήριο 180 λεπτών. Θα ενεργοποιηθούν, θα λάβουν θέση και θα ανακαλύψουν πως η ιστορία που κάθε φορά λέμε, είναι η δική μας ιστορία, καθώς ακόμα και στο πλαίσιο του «documentary theater» η αλήθεια δεν μπορεί ποτέ να είναι αντικειμενική.

 

CV- Η Εύα Οικονόμου-Βαμβακά είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και δραματουργός και από το Δεκέμβριο του 2022 διατελεί Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης -Καρόλου Κουν και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Τμήμα Νομικής (λήψη πτυχίου και λήψη δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων- Κοινωνιολογία Δίκαιου και Αστικό Δίκαιο). 

 

Σπούδασε επίσης σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Film and Tv School of Academy of Performing Arts in Prague. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τα θέατρα: Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Στέγη- Ίδρυμα Ωνάση, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Εθνική Λυρική Σκηνή, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Θέατρο Πόρτα, κα. Τα τελευταία χρόνια, εργάζεται κυρίως ως σκηνοθέτης/συγγραφέας συνεργαζόμενη με μεγάλους οργανισμούς της Ελλάδας (Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, ΔΗ.ΘΕ.ΠΕΙ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών) και του Εξωτερικού (Nuovo Teatro Sanita, Napples, Italy  Paisaje Público,Santiago, Chile). Ειδικά το έργο της #Miameraxwris έχει ανέβει μετά από τη δική της σκηνοθεσία, από πολλές άλλες ομάδες σε Ελλάδα και Κύπρο, παίρνοντας μέρος, σε διάφορα Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου. 

 

Από το 2016 ανήκει στο διδακτικό προσωπικό της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, διδάσκοντας αρχές σωματικού θεάτρου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (10.00 – 14.00) ή να στείλετε mail στο [email protected], έως και την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023.

 

 *Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 **Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να δηλώσει συμμετοχή σε έως και δύο σεμινάρια (με σειρά προτίμησης).”