γράφει ο

Δημήτρης Πιπεργιάς*

 

Το 2020 ψηφίστηκε ο νόμος 4670 με βάση τον οποίο θα αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με την διακύμανση του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση των εισφορών θα είναι 9,6%.

 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέχρι 31/1 έπρεπε να επιλέξουν την κατηγορία των ασφαλιστικών εισφορών την οποία θα πρέπει να καταβάλουν.

 

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες είναι 6 και διαμορφώνονται ως εξής:

 

► η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα (για τον κλάδο σύνταξης και υγείας) θα διαμορφωθεί στα 231 ευρώ (+ 21 ευρώ)

 

► για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία στα 277.2 ευρώ από 252

 

► για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία στα 332.2 ευρώ από 302

 

► για την τέταρτη ασφαλιστι κατηγορία στα 399.3 ευρώ από 363

 

► για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία στα 478.5 ευρώ από 435

 

► για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία στα 622.6 ευρώ από 566

 

 

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 75% των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν επιλέξει την πρώτη από τις έξι κατηγορίες δείχνοντας ποια είναι η οικονομική τους κατάσταση σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την αδυναμία καταβολής των εισφορών από ένα μεγάλο ποσοστό ελευθέρων επαγγελματιών.

 

Εδώ βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι τα τραγικά λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων (το πελατειακό κράτος, κούρεμα ομολόγων, μαϊμού συντάξεις, λάθος επενδύσεις, τεράστιο κόστος λειτουργίας κτλ.) που συνέβαλαν στην απώλεια της ασφαλιστικής συνείδησης των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα ακόμη και αυτοί που έχουν την δυνατότητα να δίνουν περισσότερα χρήματα λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στο ασφαλιστικό σύστημα να μην επιλέγουν μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία.

 

Σε συνδυασμό βέβαια και με το τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας, ανεργίας, μαύρης εργασίας, εισφοροδιαφυγής, και γήρανσης της Ελληνικής κοινωνίας κλπ που είναι στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως, καταλαβαίνουμε ότι αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές ως προς την ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και επίλυση των κυριοτέρων και μακροχρόνιων προβλημάτων, οι συντάξεις θα είναι συντάξεις πείνας με όλες τις μακροχρόνιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην κοινωνία.

 

Ενδεικτικά, χωρίς να είναι απόλυτο, επειδή στο Ελληνικό κράτος μπορούν να συμβούν τα πάντα με σημερινά δεδομένα, αν κάποιος έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία με πολλές επιφυλάξεις για το μέλλον η σύνταξη θα είναι γύρω στα 700 ευρώ.

 

 * ο Δημήτρης Πιπεργιάς είναι τομεάρχης Εργασίας και μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος «Ελληνική Λύση», υποψήφιος βουλευτής το 2019