Η Έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco εγκαινιάζεται στην Καβάλα στις 7 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19:00 και θα φιλοξενείται από το Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμεντ Άλι στο Ιμαρέτ μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου  Κληροδοτημάτων και Θρησκευτικών Υποθέσεων του Σουλτανάτου του Ομάν Dr Mohammed Said Al-Mamari.
 

Η έκθεση απεικονίζει με γραφιστική και κειμενική αποτύπωση την πρακτική της θρησκευτικής ανοχής σε αυτήν την σύγχρονη αραβική κοινωνία και συνοδεύεται από ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Θρησκευτική ανεκτικότητα στο Ομάν» του βραβευμένου Γερμανού σκηνοθέτη Βόλφγκανγκ Ettlich.  

 

Το υλικό της έκθεσης που είναι επισκέψιμο και διαδικτυακά στο www.islam-in-oman.com  έχει μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε 13 γλώσσες συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.
 

Το Ομάν που είναι ευρύτερα γνωστό στην Δύση μέσα από τις περιπέτειες του Σεβάχ του Θαλασσσινού των παιδικών παραμυθιών, φιλοξενούσε πάντα πιστούς και  οπαδούς πολλών διαφορετικών θρησκειών ακόμη και από την εποχή που λειτουργούσε ως ιμαμάτο (θρησκευτικό κράτος). Οι κοινωνικές ομάδες προστατεύονται σήμερα με βασικούς νόμους του κράτους  για την ελεύθερη επιλογή και άσκηση της θρησκευτικότητάς τους.  
 

Το Ομάν, υποδειγματικό στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης, έχει αναπτύξει σύγχρονες υποδομές στους τομείς της υγείας, των επικοινωνιών και των μεταφορών, ενώ συγχρόνως οι γυναίκες καταλαμβάνουν υψηλές κυβερνητικές και διπλωματικές θέσεις.
 

Υπεύθυνο για τις διάφορες θρησκευτικές κοινότητες της χώρας είναι το Υπουργείο Θρησκευτικών Κληροδοτημάτων και Θρησκευμάτων. Ως επικεφαλής του Υπουργείου ο Σεΐχης Αμπντάλα Αλ-Salimi, έχει ένα σαφές όραμα για τον κόσμο και την δική του προσωπική  αποστολή:

 

“Έχουμε τρεις πληθυσμιακές ομάδες: την πρώτη, που αποτελείται από χριστιανούς, εβραίους και μουσουλμάνους,  που πιστεύουν σε ένα Θεό και ένα ιερό βιβλίο, τη δεύτερη, τους άθεους, που έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στη θρησκεία, και την τρίτη ομάδα, που αντιπροσωπεύει μια ποικιλία από θρησκευτικές και πνευματικές ιδέες. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσουμε έναν εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο με τους επιστήμονες και τους εκπροσώπους όλων αυτών των ομάδων. Σκοπός του διαλόγου είναι ο κοινός προβληματισμός επάνω στα θεμέλια της σκέψης μας και στο κοινό περί ηθικής και δικαίου αίσθημα. Η επίγνωση των ομοιοτήτων μας ως βάση των δράσεων μας, παρά τις όποιες πολιτιστικές διαφορές, θα μπορούσε να εξασφαλίσει σε εμάς και τα παιδιά μας ένα ειρηνικό μέλλον."
 

Μέχρι σήμερα η έκθεση έχει φιλοξενηθεί σε πολλά σημαντικά μέρη σε όλη την Ευρώπη.

Αυτή την περίοδο, η έκθεση παράλληλα με την Καβάλα ταξιδεύει στη Νέα Ζηλανδία, την Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη.

 

Διάρκεια Έκθεσης: 7-30 Νοεμβρίου 2015
 

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-14:00
 

Χώρος: Ιμαρέτ, Θεοδ.Πουλίδου 30-32 Καβάλα