Τη δημιουργία καταυλισμού προσφύγων στην Καβάλα (του λεγόμενου και hot spot) για την φιλοξενία 3.000 ατόμων, περιλαμβάνει το σχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την προσωρινή υποδοχή των προσφύγων. 

 

Η αποκάλυψη αυτή έγινε στην εφημερίδα «Αγορά» η οποία είχε στο πρωτοσέλιδό της και τα σημεία σε όλη την Ελλάδα όπου θα στηθούν αυτοί οι καταυλισμοί (δείτε παρακάτω την φωτογραφία με τα σημεία). Θα πρόκειται για κλειστούς και φυλασσόμενους χώρους, στους οποίους θα τοποθετηθούν τροχοβίλες και κοντέινερς.

 

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές σημείο στο οποίο θα στηθεί ο καταυλισμός της Καβάλας, που θεωρείται μια από τις βασικές πόλεις-περάσματα των προσφυγικών ροών, δεδομένου ότι από εδώ διέρχονται πολλοί πρόσφυγες προερχόμενοι από την Μυτιλήνη.

 

Ωστόσο, στον σχεδιασμό του Υπουργείου αναφέρεται ότι οι καταυλισμοί θα είναι κοντά σε λιμάνια, ώστε να μην χρειάζεται οι πρόσφυγες να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με λεωφορεία.

 

Τα 12 hot spots που προγραμματίζεται να δημιουργηθούν θα είναι στις εξής περιοχές:

- Αττική: Ραφήνα, Ασπρόπυργο, Λαύριο

- Μακεδονία: Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Καβάλα (χωρητικότητα: 3.000 άτομα έκαστο)

- Αιγαίο: Λέσβος (ένα των 1.000 και ένα των 2.000 ατόμων) και από ένα hot spot των 1000 ατόμων σε Κω, Λέρο, Χίο, Σάμο.

 

Σύμφωνα με την «Αγορά» η οποία επικαλείται καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές προτάθηκαν και εγκαταλελειμμένες εκτάσεις που παλαιότερα λειτουργούσαν ως παιδικές κατασκηνώσεις ή στρατοπέδα.

 

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αποκάλυψε, επίσης, στην «Αγορά», πως σε ό,τι αφορά τα νησιά θα υπάρχουν κάποιοι αρχικοί χώροι τα λεγόμενα «Rest Points» όπου οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται αμέσως μετά την αποβίβαση ή την περισυλλογή τους από τις βάρκες.

 

Εκεί θα τους παρέχεται τροφή, ένδυση και πρώτες βοήθειες. Σε λίγες ώρες με λεωφορεία θα μεταφέρονται στους καταυλισμούς υποδοχής και φιλοξενίας όπου θα βρίσκονται υπό φύλαξη και δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα εξόδους η απομάκρυνσης.

 

Οι πρόσφυγες άμεσα θα περνούν από τη διαδικασία των συνεντεύξεων και της ταυτοποίησης από μικτά κλιμάκια της Frontex, του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών και θα ακολουθεί η διαδικασία της δακτυλοσκόπησης.

 

Θα απαιτούνται από 48 έως 72 ώρες για να εξακριβωθεί ποιοι δικαιούνται άσυλο ώστε εντός 10 ημερών να προωθούνται σε χώρες προορισμού που οι ίδιοι επιθυμούν.

 

Δείτε τι δήλωσε προ ημερών ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος απέκλειε κατηγορηματικά τη δημιουργία ενός και μόνο, μεγάλου χώρου για τους πρόσφυγες. Αν και τότε έλεγε ότι θα δημιουργηθούν, πέρα από τα νησιά, ένας χώρος στην Αττική κι ένας στη Βόρεια Ελλάδα, από το δημοσίευμα της "Αγοράς" προέκυψε ότι οι χώροι στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι τρεις.