γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Η αναζήτηση της ιστορίας είναι μια συναρπαστική υπόθεση… Πριν 94 χρόνια τον Αύγουστο του 1929 μια μοίρα Αγγλικών πλοίων επισκέπτονταν την Θάσο και συγκεκριμένα την περιοχή του Λιμένα .

 

Από την πρώτη Αυγούστου έως και τις 8 του μήνα εκείνου ένα από τα πλοία του Αγγλικού στολίσκου είχε προσεγγίσει πολύ κοντά στην ακτή του νησιού. Από την επίσκεψη εκείνη υπάρχουν δυο φωτογραφίες, στη μία μάλιστα μια νάρκη του πλοίου είναι σε πρώτο πλάνο.

 

Το πλοίο είχε την ονομασία του HMS London και ήταν καταδρομικό. Η ναυπήγηση του είχε ξεκίνησει στις 23 Φεβρουαρίου 1926 και το πλοίο καθελκύστηκε από τη Lady Ebbisham (τότε Lady Blades), τη σύζυγο του Λόρδου Δημάρχου του Λονδίνου, στις 14 Σεπτεμβρίου 1927.

 

Το πλοίο , μαζί με άλλα ξεκίνησε το ταξίδι στην Μεσόγειο θάλασσα στις 31 Ιανουαρίου 1929, τα άλλα ήταν: το "Sussex", "Shropshire" και "Devonshire".

 

Ο Αγγλικός στολίσκος περίπου για δυο χρόνια ήταν στην Μεσόγειο μια και την επόμενη χρονιά επισκέφθηκε και πάλι Ελληνικά μέρη μεταξύ αυτών την Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος.

 

Σήμερα εκπληκτικές φωτογραφίες από τις επισκέψεις εκείνες έχουν αναρτηθεί σε Αγγλικές ιστοσελίδες που έχουν αποκλειστικό τους θέμα την ιστορία των Αγγλικών πολεμικών πλοίων.

 

Μέσα από τον πραγματικό θησαυρό εικόνας και πληροφοριών “ανακαλύπτουμε” και πολλές ιστορίες και εικόνες του τόπου μας αφού τα πλοία αυτά συχνά- πυκνά ήταν στην χώρα μας.

 

Το ίδιο συμβαίνει και με τα πλοία του Αμερικανικού στόλου (6ος Στόλος)  μετά τον πόλεμο έρχονταν στο Λιμάνι της πόλης μας, μοναδικές φωτογραφίες υπάρχουν σε αντίστοιχες ηλεκτρονικές σελίδες των πλοίων εκείνων που διαχειρίζονται οι βετεράνου του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

 

Προσπαθώ και συγκεντρώνω όλο αυτό τον πλούτο ιστορίας και σύντομα θα σας τα παρουσιάσω.. Καλή Κυριακή να έχουμε ..