γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Συνήθως η ροή τουριστών στη Θάσο σταματά το αργότερο μέσα στον Οκτώβρη κάθε χρονιάς και δεν αρχίζει ξανά πριν την άνοιξη.

 

Φέτος συνέβη κάτι που δεν το περίμενε κανείς.

 

Με το που άρχισαν οι σχολικές αργίες, άρχισε να εκδηλώνεται και ενδιαφέρον μεμονωμένων επισκεπτών, κυρίως από τη Ρουμανία, που ρωτούσαν αν μπορούν να διανυκτερεύσουν σε κάποιο κατάλυμα, αν υπάρχει κάποιο οργανωμένο ρεβεγιόν για την Πρωτοχρονιά και γενικά αν υπάρχει κίνηση.

 

 

Ένα ρεβεγιόν μεταξύ φίλων έκανε την αρχή

και... άνοιξε την όρεξη σε περισσότερους

 

Τα πράγματα έγιναν πιο σοβαρά, όταν διοργανώθηκε ένα μικρό ρεβεγιόν από ανθρώπους που μένουν στο νησί.

 

Το Forum Thassos, η μεγαλύτερη online κοινότητα Ρουμάνων επισκεπτών, έχει εδώ και μερικά χρόνια την έδρα του στη Θάσο μιας και οι ιδρυτές του αποφάσισαν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.

 

Ο Adrian και η Gabriella ζουν όπως οι ντόπιοι και συναναστρέφονται καθημερινά με ντόπιους ακόμη και τον χειμώνα. Αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα πάρτι για φίλους και συνεργάτες που μένουν στο νησί.

 

Η πρόσκληση έγινε μέσω facebook και στην αρχή ανταποκρίθηκαν 12 άτομα τα οποία αποτελούσαν μια παρέα Θασίων που αποφάσισαν να κάνουν πρωτοχρονιά μαζί.

 

Όταν αυτό έγινε αντιληπτό από κατοίκους της Ρουμανίας που παρακολουθούν το φόρουμ, άρχισαν να ρωτούν τι συμβαίνει κι αν υπάρχει κάτι οργανωμένο.

 

Η μία ντουζίνα έγιναν δύο… και κάπως έτσι μαζεύτηκαν πάνω από 100 άτομα.

 

Οι πρώτες αναρτήσεις αφίξεων έφεραν...

κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

 

Κι αυτό είναι απλώς το πάρτυ μιας παρέας. Στο νησί έχουν καταφθάσει κι άλλοι.

 

Η καταμέτρηση φυσικά είναι αδύνατη μιας και όσοι κατάλαβαν ότι… υπάρχει τουρισμός και μέσα στις γιορτές, ταξιδεύουν μεμονωμένοι, ανά οικογένειες με το ΙΧ αυτοκίνητό τους.

 

Οι Ρουμάνοι άρχισαν να ανεβάζουν φωτογραφίες από τη διαδρομή τους και φάνηκε ότι υπήρχε κίνηση πριν το συνοριακό σταθμό Μακάζα-Νυμφαίας.

 

Ουρές στη Νυμφαία!

 

Αντί να συναντήσουν εκεί τη συνήθη κίνηση των ημερών, δηλαδή μερικά επαγγελματικά αυτοκίνητα και φορτηγά, συνάντησαν ουρά ΙΧ αυτοκινήτων και αναμονή μισής ώρας για τη διέλευση, κάτι που το βλέπει κανείς μόνο στην αρχή της σεζόν.

 

Και… όταν κάποιοι είδαν ότι υπάρχει κύμα προς Θάσο, ακολούθησαν κι άλλοι που έψαχναν κατάλυμα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς ή ακόμα και την παραμονή.

 

Ενδιαφέρον ρουμανικών ΜΜΕ

 

Το φαινόμενο αυτό έγινε θέμα και στα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης και μάλιστα τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας προγραμματίζουν απευθείας μεταδόσεις από τη Θάσο την Πρωτοχρονιά.

 

Η ζήτηση αυτή για διακοπές στο νησί θεωρήθηκε αρκετά περίεργη και σίγουρα μη συνηθισμένη.

 

"Το όνειρό μας γίνεται πραγματικότητα" 

 

Οι ιδιοκτήτες του Forum Thassos το έχουν πάρει ζεστά. Ο Adrian Dragan λέει σχετικά:

 

«Από το 2020 όταν μετακομίσαμε μόνιμα στη Θάσο, θέλαμε να διοργανώσουμε κάτι εκτός σεζόν στο νησί. Η πανδημία μας καθήλωσε για 2 χρόνια.

 

Το όνειρό μας για να χτίσουμε μια μεγαλύτερη σεζόν, είναι εδώ και αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Έχουμε δείξει σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 2 χρόνια ότι το νησί είναι πανέμορφο όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και στους άλλους 6 μήνες του χειμώνα.

 

Σήμερα βλέπουμε ότι η οργάνωση μιας βραδιάς για 12 φίλους, έγινε μια μεγάλη σύναξη περισσότερων από 100 που επέλεξαν να αλλάξουν τη χρονιά πλάι στη θάλασσα. Κι έρχονται κι άλλοι…

 

Ο καιρός είναι σύμμαχος. Ηλιόλουστος και ζεστός. Μερικές από τις επιχειρήσεις που ανοίγουν τον χειμώνα περιμένουν τους τουρίστες με την ίδια θετική διάθεση φιλοξενίας που όλοι οι Ρουμάνοι γνωρίζουν από τα καλοκαίρια τους στο νησί»

 

Η μετά-covid εποχή, η ζέστη και οι αναρτήσεις που έγιναν viral

 

Μετά από 2 χρόνια με COVID, lockdown και περιορισμούς, η ζήτηση για οδικά ταξίδια που είναι εύκολα και οικονομικά (για τους Ρουμάνους) διατηρήθηκε και το χειμώνα.

 

Φαίνεται ότι και ο ζεστός καιρός έπαιξε το ρόλο του καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που έκαναν βόλτες και παιχνίδια στις παραλίες ή προτίμησαν να εξερευνήσουν την πιο άγνωστη και πιο άγρια πλευρά του νησιού.

 

Τα social media γέμισαν φωτογραφίες επισκεπτών στον Λιμένα, τον Πρίνο, τον Ποτό, τη Σκάλα Μαριών, την Ποταμιά και αλλού. Μερικές αναρτήσεις έγιναν viral.

 

Ποιος θα το περίμενε αυτό στη Θάσο, τέτοιες μέρες;

 

Μήνυμα προς τους ντόπιους:

η επιμήκυνση της σεζόν είναι εδώ!

 

Αν κάτι πρέπει να προβληματίσει τους ντόπιους είναι μήπως έφτασε ο καιρός να ξανασκεφτούν την προσπάθεια επιμήκυνσης της περιόδου ή ακόμη και τον 12μηνο τουρισμό.

 

Τουλάχιστον όσοι από αυτούς αντέχουν σωματικά και ψυχικά μετά από τους εξαντλητικούς ρυθμούς μιας θερινής σεζόν.

 

Αν κάποιος «συνδέσει τις κουκίδες» δηλαδή το τέλος της θερινής σεζόν με την περίοδο της ελαιοκομιδής, την περίοδο Χριστουγέννων – Θεοφανίων, την περίοδο της Αποκριάς και στη συνέχεια το Πάσχα, μπορεί να δει την ευκαιρία.

 

Η σεζόν και μπορεί και θα επεκταθεί. Κι αυτό γίνεται πραγματικότητα… από μόνο του!