Συνεχίζεται  η εβδομαδιαία προβολή από τη συχνότητα της ΕΡΤ3 (κάθε Παρασκευή στις 19.00), των  επεισοδίων της νέας σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Σε μια νέα πατρίδα», παραγωγής της καβαλιώτικης εταιρείας  Gullwing .

 

 

Πρόκειται για μια μοναδική παραγωγή που καταγράφει για πρώτη φορά τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασής τους, μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από τις περιοχές της Μικράς Ασίας.

 

Όσοι δεν μπόρεσαν να δουν τα πρώτα επεισόδια που συγκέντρωσαν εξαιρετικές κριτικές, καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζονται, μέσα από πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό, το πώς διαμορφώθηκαν οι ζωές των προσφύγων στις ελληνικές πόλεις όπου εγκαταστάθηκαν, έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν στην ψηφιακή πλατφόρμα ΕΡΤflix

 

Το 4ο κατά σειρά επεισόδιο που θα προβληθεί αυτή την Παρασκευή στις 19.00 το απόγευμα είναι αφιερωμένο στην Καβάλα με το τίτλο: «Η δύναμη της καπνεργασίας και της ανάπτυξης ως αιτία προσέλκυσης και εγκατάστασης προσφύγων».

 

Η Καβάλα, που αποτελούσε μια πολυπολιτισμική πόλη στην οποία κατοικούσαν διάφορες εθνότητες υποδέχθηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων (περίπου 30.000) από διάφορες περιοχές.

 

Στο παρόν επεισόδιο γίνεται αναφορά στα τελευταία χρόνια πριν την έλευση των προσφύγων στην πόλη και τη βουλγαρική κατοχή ενώ περιγράφονται αναλυτικά οι περιοχές από τις οποίες ήρθαν οι πρόσφυγες.

 

Μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες ανιχνεύεται ο τρόπος με τον οποίο υποδέχτηκε το ντόπιο στοιχείο τους πρόσφυγες και τον αγώνα των προσφύγων για την επιβίωση. Αυτές οι επιπτώσεις της εγκατάστασης των προσφύγων στην πόλη σε κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο φωτίζονται στο παρόν επεισόδιο.

 

Αναφέρονται οι προσπάθειες στέγασης που αρχικά συμπεριελάμβανε και τη συγκατοίκηση με τους μουσουλμανικούς πληθυσμού και στη συνέχεια τη δημιουργία νέων προσφυγικών συνοικισμών.

 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα κειμήλια που ήρθαν από τη Μικρασία και την Καππαδοκία με κυριότερο το σκήνωμα του Γρηγορίου του Θεολόγου.

 

Σημαντικό σημείο αναφοράς της πόλης το οποίο αναδεικνύεται στο συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί από τη μια η ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου και της αλιείας, αλλά και η μεγάλη οικονομική και εμπορική δραστηριότητα στην επεξεργασία και το εμπόριο του καπνού, σε σημείο η πόλη να θεωρείται η «Μέκκα του Καπνού».

 

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στις άλλες επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες των προσφύγων που έρχονται να δώσουν πνοή στον τόπο. Στη συνέχεια ιστορείται η οικονομική κρίση του 1930 και οι συνέπειες της στους πολυάριθμούς καπνεργάτες αλλά και γενικότερα στην οικονομική ζωή της πόλης.

 

Στο  επεισόδιο μιλούν με τη σειρά που εμφανίζονται:

Θεοδόσιος Κυριακίδης | Δρ Ιστορίας

Κυριάκος Λυκουρίνος | Ιστορικός

Νίκος Τσουμπάκης | Πρόεδρος Θρακικής Εστίας Ν. Καβάλας

Καπλάνης Ιωσηφίδης | Πρόεδρος Κέντρου Καπαδοκικών Μελετών "Νέα Καρβάλη"

Θόδωρος Λυμπεράκης | Δικηγόρος - Ιστορικός Ερευνητής

Ελένη Καλαφάτη | Συγγραφέας

Λευτέρης Μαρμαλίδης | Απόγονος Προσφύγων

Σοφία Τσίγγου | Προέδρος Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας

Ανδρέας Καραμπουρνιώτης  | Απόγονος Προσφύγων

Θέμης Ανανιάδης| Απόγονος Προσφύγων

Κομνηνός Απότας | Υποψήφιος Διδάκτορας Ιστορίας ΔΠΘ

 

Επίσης, σε ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται η αείμνηστη πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυρίων Καβάλας Δομνίκη Ανανιάδου, που σε ηλικία 6 ετών έφτασε ως πρόσφυγας στο λιμάνι της Καβάλας.

 

Οι συντελεστές  της παραγωγής

 

Εκτέλεση παραγωγής: Gullwing 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χατζημαλλής

Σενάριο: Θεοδόσιος Κυριακίδης

Δημοσιογραφική Έρευνα: Βασίλης Λωλίδης

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Κάσδαγλης

Art Director: Παντελής Κάσδαγλης

Διεύθυνση Φωτογραφίας – Colorist: Λευτέρης Κάσδαγλης

Εικονολήπτης: Γιώργος Λεοντάρης

Μοντάζ: Δημήτρης Χατζημαλλής

Πρωτότυπη Μουσική: Social Productions - Γιώργος Ξουλόγης

Motion Graphics: Θωμάς Δουκινίτσας

Λογιστική Υποστήριξη: Γιώργος Θεοδωρίδης