Ένα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus που συμμετέχει το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας και κατά την διετία 2020-2022 έχει τίτλο “ ACEITE DE OLIVA: NUESTRO PATRIMONIO COMÚN ” με συντονιστικό σχολείο από τη Ισπανία και εταίρους από Ιταλία και Πορτογαλία. Στα πλαίσια του προγράμματος διοργανώθηκε από το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας στην Καβάλα η 6η διακρατική συνάντηση της σύμπραξης κατά το διάστημα 6 έως και  11 Νοεμβρίου 2022, με τη συμμετοχή 6 μαθητών/τριών και 3 εκπαιδευτικών από κάθε σχολείο.

 

 

Ο στόχος αυτής της κινητικότητας ήταν η συνεργασία σχετικά με εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο αντικείμενο της μεσογειακής διατροφής, η βάση της οποίας είναι το ελαιόλαδο, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προωθήσουμε αυτές τις συνήθειες στα σχολεία, ποιες δραστηριότητες, στρατηγικές και εργαλεία μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ώστε να συμβάλλουν στην αλλαγή της τάσης για παχυσαρκία στους μαθητές των σχολικών μας κέντρων.

 

 

Με την υποστήριξη του ΙΕΚ Καβάλας και στο παραπάνω πλαίσιο, οι συμμετέχοντες επιπλέον συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια όπου μαγείρεψαν και γεύθηκαν εξαιρετικές παραδοσιακές νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας ως μέρους της Μεσογειακής διατροφής, βασισμένες πάντοτε στη χρήση του ελαιολάδου.

 

 

Παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες η διεθνής ομάδα επισκέφθηκε το οινοποιείο Βιβλία Χώρα, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την τέχνη της παραγωγής ποιοτικού κρασιού και να δοκιμάσουν κρασιά εξαιρετικής αξίας με σημαντικές πιστοποιήσεις και διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Επίσης, επισκέφθηκαν το σύγχρονο ελαιοτριβείο Agriston στην περιοχή Γαληψού, όπου ενημερώθηκαν άριστα για τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και έζησαν την εμπειρία γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Τέλος επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελιάς στο Ελαιοχώρι και μαγεύτηκαν  από την φθινοπωρινή ομορφιά της περιοχής της Ν. Περάμου όπου και γευμάτισαν.

 

 

Τέλος, η διεθνής ομάδα καλωσορίσθηκε από την πρώτη ημέρα στο Δημαρχείο από τον Αντιδήμαρχο κ. Μουμτζάκη Απόστολο ως εκπρόσωπο της Τοπικής Αρχής του Δήμου Καβάλας και ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας, στο μουσείο Καπνού στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο Φιλίππων, στο σπήλαιο Αγγίτη, καθώς και στα αξιοθέατα της Καβάλας, τις Καμάρες, το Ιμαρέτ, το μνημείο του Απόστολου Παύλου, την συνοικία της Παναγίας και στο Κάστρο της Καβάλας.

 

 

(δελτίο Τύπου)