Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για «τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου στην Καβάλα» απευθύνει η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου.

 

Η ερώτηση προέκυψε μετά την οργισμένη αντίδραση των φοιτητών όταν την προηγούμενη εβδομάδα οι εστίες πλημμύρισαν για ακόμα μια φορά εξαιτίας των προβλημάτων στο αποχετευτικό σύστημα.

 

Όπως αναφέρει επίσης η κ. Ελευθεριάδου προσφάτως σημειώθηκε και τραυματισμός φοιτήτριας από πτώση σοβά κατά τη διάρκεια μαθήματος

 

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της η κ. Ελευθεριάδου αναφέρει τα εξής:

 

«Σε άθλιες συνθήκες διαμένουν οι εστιαζόμενοι φοιτητές και φοιτήτριες του κόμβου Καβάλας του ΔΙ.ΠΑ.Ε..

 

Για μία ακόμα φορά η Φ1 και η Φ2 πλημμύρισαν, επιδεινώνοντας την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εστίες.

 

Επιπρόσθετα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επάρκεια πετρελαίου θέρμανσης, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες των φοιτητών η θέρμανση των χώρων πραγματοποιείται με το περσινό απόθεμα πετρελαίου.

 

Υπενθυμίζεται ότι η καθαριότητα των εστιών (και γενικότερα των πανεπιστημιακών χώρων) γίνεται από συμβασιούχους εργαζόμενους, οι οποίοι εργάζονται από Δεύτερα μέχρι Παρασκευή.

 

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι η απόφραξη αποχέτευσης έγινε με καθυστέρηση μιας μέρας, μέσω εξωτερικού συνεργάτη, ο οποίος, σύμφωνα με τον διευθυντή τεχνικής υπηρεσίας Καβάλας, έχει λαμβάνειν για υπηρεσίες των δύο τελευταίων ετών.

 

Τονίζουμε ότι η Φοιτητική Εστία διαθέτει τρία κτίρια (Φ1, Φ2, Φ3) με 230 δίκλινα δωμάτια συνολικά και κοινόχρηστες τουαλέτες και λουτρά.

 

Η εικόνα πολλών κτιρίων του Ιδρύματος είναι απογοητευτική τόσο εσωτερικά, όσο κι εξωτερικά καθώς δεν επαρκούν οι πιστώσεις για τη διενέργεια των απαραίτητων εργασιών συντήρησης.

 

Σοβάδες πεσμένοι, τοίχοι ξεθωριασμένοι και ποτισμένοι από την υγρασία είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν στην ολοκλήρωσή του ένα σκηνικό παρακμής.

 

Πρόσφατα μάλιστα σημειώθηκε τραυματισμός φοιτήτριας από πτώση σοβά κατά τη διάρκεια μαθήματος. Είναι περιττό να τονίσουμε ότι οι αθλητικές υποδομές του campus της Καβάλας είναι σε άθλια κατάσταση και ο απαραίτητος εξοπλισμός, ανύπαρκτος.

 

Ρωτώ την κ. Υπουργό:

 

-- Πώς θα αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης του ΔΙΠΑΕ Καβάλας; Προτίθεται να προκηρύξει μόνιμες θέσεις προσωπικού καθαριότητας, τεχνικών, φύλαξης κτλ.;

 

-- Προτίθεται να αυξήσει την κρατική επιχορήγηση, ώστε να μπορέσει ο κόμβος του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα να καλύψει τις ανάγκες του;

-- Σε ποιες άμεσες κινήσεις σχεδιάζει να προβεί ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις στους χώρους των πανεπιστημιακών σχολών της Καβάλας και των φοιτητικών εστιών, ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά, όπως εκείνο της πρόσφατης πλημμύρας;

 

-- Πώς σχεδιάζει να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών για στέγαση, με δεδομένη την περιορισμένη χωρητικότητα των φοιτητικών εστιών της Καβάλας;