γράφει ο

Γιάννης Παπαϊωάννου

 

Την άποψη πως όσα έγιναν στην πρόσφατη, θυελλώδη, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας είναι ευθύνη του δημάρχου Καβάλας Θεοδώρου Μουριάδη εξέφρασε κατά τη διάρκεια παρέμβασής της στον KavalaΝews 102.8 η δημοτική σύμβουλος Καβάλας και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστασία Ιωσηφίδου.

 

 

Μιλώντας στον Τάσο Αποστολίδη, η κυρία Ιωσηφίδου ξεκαθάρισε, εξ αρχής, πως ο δήμαρχος είχε την ευθύνη για τους πρωτόγνωρα υψηλούς τόνους. Μάλιστα πήγε ένα βήμα πιο πέρα επισημαίνοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμαρχος μίλα απαξιωτικά και με ειρωνικό ύφος σε δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης! 

 

«Όλοι εκτέθηκαν αλλά περισσότερο από όλους ο δήμαρχος. Όφειλε να συγκρατήσει τα νεύρα του όμως έχουμε πλέον συνηθίσει σε κάθε συνεδρίαση να αντιμετωπίζουμε τα ίδια. Πιστεύω πως η υποτίμηση και οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί είναι η άμυνα του δημάρχου. Έχουμε κάθε φορά επιθέσεις από την πλευρά του» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ιωσηφίδου ξεκαθαρίζοντας πως η συγνώμη του δημάρχου δεν την καλύπτει...

 

 

«Πρόεδρος όλων...»

 

Η κυρία Ιωσηφίδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην λανθασμένη, κατά την άποψή της, στάση που τήρησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς όπως είπε όταν η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει όφειλε να λάβει τα μέτρα του.

 

Όμως, όπως είπε, ο κύριος Πεφάνης δεν λειτούργησε κατ' αυτό τον τρόπο. «Είναι πρόεδρος όλων και οφείλει να είναι αμερόληπτος. Άν θέλει να έχει κύρος ο θεσμός οφείλει να προβλέπει αυτές τις καταστάσεις Και όχι να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις». 

 

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Ιωσηφίδου, σημείωσε πως σε περίπτωση που προέδρευε αυτή κατά τη διάρκεια του συμβάντος θα έκανε αμέσως παρατήρηση στο δήμαρχο μιας και όπως η ίδια ανέφερε ο δήμαρχος ήταν αυτός που ξεκίνησε την κόντρα. «Εγώ θα έβλεπα ποιος το ξεκίνησε.

 

Ήταν ο δήμαρχος που το ξεκίνησε... Στο κάτω κάτω μια παρατήρηση μπορείς να την κάνεις στο δήμαρχο. Δεν είναι ανάγκη να έρθεις σε ρήξη μαζί του» ανέφερε.

 

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η αναφορά της κυρίας Ιωσηφίδου και όσον αφορά το κλείσιμο των μικροφώνων το οποίο χαρακτήρισε ένδειξη αυταρχισμού. «Δε με παραξενεύει τίποτα πλέον. Έπρεπε να ακούγονται όλα...». 

 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως όσον αφορά την συζήτηση περί πρότασης μομφής η κυρία ο Ιωσηφίδου εξέφρασε την άποψη πως είναι κάτι που δεν προβλέπεται από το νόμο ούτε και από τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. «Πρόταση μομφής δε μπορεί να καταθέσει ούτε ο ίδιος ο δήμαρχος για τον πρόεδρο.

 

Είχε γίνει βέβαια παλιά μία απόπειρα τροποποίησης του κανονισμού» ανέφερε  όμως όπως συμπλήρωσε δεν κατέληξε πουθενά.  Σημείωσε δε πως στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης η ίδια είχε εκπροσωπήσει την παράταξη της. 

 

 

Απουσιολόγιο…

 

Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής η κυρία Ιωσηφίδου καυτηρίασε μεταξύ άλλων και την απουσία του δημάρχου από πολλές  συνεδριάσεις. Κάτι που όπως η ίδια είπε δικαιολογούνταν εν μέρει πριν από αρκετούς μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

 

«Ο δήμαρχος δεν έρχεται δια ζώσης στην αίθουσα τακτικά και δεν γνωρίζω το γιατί...  Σε αυτή τη συνεδρίαση ο δήμαρχος ήρθε. Ζήτησε μάλιστα και από τους συμβούλους του να παραστούν για να δούμε τι; να χάνει την ψυχραιμία του;» διερωτήθηκε.

 

Αναφέρθηκε μάλιστα και σε περιστατικό που συνέβη σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας όπου υπήρχε και διαμαρτυρία εργαζομένων.

 

Η κυρία Ιωσηφίδου άφησε να εννοηθεί πως ο δήμαρχος απαξίωσε τους εργαζόμενους που παρευρέθηκαν στην αίθουσα και όχι μόνο δεν πήγε στην συνεδρίαση αλλά δεν συνδέθηκε καν! Η ίδια, μάλιστα, ανέφερε πως ο δήμαρχος επέλεξε να πάει σε εκδήλωση στη Μεγάλη Λέσχη κάτι για το οποίο η ίδια είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική τη στιγμή εκείνη.