Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ 2020-1-ES01-KA229-082556_4, ομάδα μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών από το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας πραγματοποίησε από τις 17 έως τις 22 Οκτωβρίου 2022 εκπαιδευτική μετακίνηση στην πόλη Αλμερία, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας.

 

Σε αυτή τη συνάντηση μελετήθηκε η «Γυναίκα στον πόλεμο».

 

Πιο συγκεκριμένα, οι διάφοροι ρόλοι που οι γυναίκες ανέλαβαν κατά τη διάρκεια ενός πολέμου και η εξέλιξη της κοινωνικής υπόστασης των γυναικών με το τέλος των πολέμων μέσα από τα βίντεο που ετοίμασαν οι Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και Έλληνες μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν.

 

Ακούσαμε συγκινητικές μαρτυρίες γυναικών από τον ισπανικό εμφύλιο, από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο όπως βιώθηκε στην Ιταλία, από Γαλλίδες που μίλησαν για τον πόλεμο της Αλγερίας.

 

Η ελληνική ομάδα επέλεξε να καταγράψει τη δράση των Ελληνίδων σε όλους τους πολέμους που βίωσε η χώρα μας τον 20ο αιώνα από τους Βαλκανικούς έως τον Εμφύλιο.

 

Για τη συγκέντρωση του υλικού ευχαριστούμε θερμά τον κ. Παναγιώτη Πατούλη, για τη μαρτυρία του ως παιδί του πολέμου και τον κ. Θεοφάνη Γκερλεκτσή για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε σχετικά με τη δράση γυναικών από την Καβάλα κατά τον εμφύλιο πόλεμο.

 

Το διετές πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Προχωρώντας μαζί για μία ισότιμη Ευρώπη» στο οποίο το 5ο Γυμνάσιο συμμετείχε ως εταίρος ολοκληρώθηκε με επιτυχία καθώς μέσα από μεγάλη ποικιλία εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων ευαισθητοποιήθηκε το μαθητικό και το διδακτικό προσωπικό των 4 σχολείων-εταίρων σχετικά με τις σχέσεις των φύλων σε οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο και πιστεύουμε ότι τέθηκαν οι βάσεις για μια προσπάθεια βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης από τους εφήβους μας.

 

Τα παιδιά μας επέστρεψαν γεμάτα αξέχαστες εμπειρίες και με νέες φιλικές σχέσεις, που θα αποτελούν χρήσιμα εφόδια στη μελλοντική ζωή τουςως Ευρωπαίοι πολίτες.

 

(δελτίο Τύπου)