γράφει ο
Πολύγνωτος Παπαοικονόμου
Μόλις είχε ξεπροβάλει ο 20ος αιώνας και το νησί της Θάσου ζούσε τα τελευταία χρόνια της οθωμανικής κατοχής.
Ο Λιμένας, η πρωτεύουσα του νησιού, εδώ και πολλούς αιώνες κοίμιζε ακόμα μέσα στα χώματα του μια αρχαία πόλη με την οποία, σε έκταση και ευρήματα, ελάχιστες στον ελλαδικό χώρο θα μπορούσαν να συγκριθούν.
Το ξύπνημα επήλθε το 1911 όταν οι Γάλλοι Ch.Picard, A.J.Reinach, Ch.Avenzou και G.Blum παίρνουν άδεια από τους Οθωμανούς για την έναρξη των ανασκαφών.
Δυο χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1913, θα έρθει και η απελευθέρωση του νησιού από τον τουρκικό ζυγό.
Στην φωτογραφία που τραβήχτηκε από την ακρόπολη βλέπουμε κυρίως τον χώρο που μετέπειτα βρέθηκε η Αρχαία Αγορά ο οποίος μέχρι τότε ήταν διάσπαρτος με αγροκτήματα και ελάχιστες μικρές οικίες.
Δυστυχώς τις επόμενες δεκαετίες ο ρυθμός της προόδου των ανασκαφών με τον ρυθμό ραγδαίας οικοδόμησης και επέκτασης της σύγχρονης πόλης υπήρξε αντιστρόφως αναλόγως και έτσι χάθηκε μια τεράστια αρχαιολογική δυνατότητα για την Ελλάδα να αποκαλυφθεί όλη η έκταση της αρχαίας Θάσου με τους ναούς της και τα δημόσια κτήρια της όπως αλώστε επισήμανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος Δ. Λαζαρίδης.
Στόματα κλείσανε, μάτια κοιτάξανε στο υπερπέραν και έτσι συντελέστηκε ένα πολιτισμικό έγκλημα με το μπάζωμα μεγάλου μέρους της αρχαία πόλης....