Στο 1ο Γενικό Λύκειο Καβάλας κατά το χρονικό διάστημα από 26/10/22 έως 1/10/22 έλαβε χώρα η συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Pathways all over Europe» σε συνεργασία με το σχολείο «Liceo Ariosto Ferrara» από τη Φεράρα της Ιταλίας.

 

Η συνεργασία των δύο σχολείων επιδιώκει την επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων που αφορούν θέματα προσφύγων και μετανάστευσης καθώς επίσης στοχεύουν στη γνωριμία με τον τόπο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία του.

 

Στο πλαίσιο αυτό μαθητές και εκπαιδευτικοί του προγράμματος παρακολούθησαν την παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922 από το ζεύγος Ζαχαρόπουλου που τους ξενάγησε και στους χώρους του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού το οποίο επισκέφτηκαν. Επίσης, ξεναγήθηκαν στις Καμάρες, στο Καρνάγιο και στον Άγιο Νικόλαο με ξεναγούς μαθήτριες- μέλη της ομάδας Erasmus.

 

Ακόμη επισκέφτηκαν το Βαπτιστήριο της Λυδίας, το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων όπου ο αρχαιολόγος και Προϊστάμενος του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, κ. Μιχάλης Λυχούνας ανέλαβε να ενημερώσει για την μακραίωνη Ιστορία του τόπου.

 

Επιπρόσθετα, επιχείρησαν ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο της πόλης της Καβάλας, καθώς ξεναγήθηκαν στη χερσόνησο της Παναγίας, την Παλιά πόλη και την Ακρόπολη της Καβάλας με ξεναγό τον εκλεκτό συνάδελφο, ιστορικό αρχαιολόγο, Δημήτρη Κουγιουμτζόγλου. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε ημερήσια επίσκεψη στο νησί της Θάσου από την ομάδα των Ιταλών.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές του προγράμματος ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και στη συνέχεια παρακολούθησαν την παρουσίαση καινοτόμων διδακτικών πρακτικών που έλαβε χώρα και συμμετείχαν σε ένα ψηφιακό παιχνίδι για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών καλλιεργώντας τη διάδραση μεταξύ Ιταλών και Ελλήνων μαθητών.

 

Επίσης, ο Δήμαρχος της πόλης δια του εκπροσώπου του, αντιδημάρχου κ. Απόστολου Μουμτσάκη, δέχτηκε τους φιλοξενούμενους και την ομάδα Erasmus της Γ ́ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου και μίλησε για την ιστορία του κτιρίου τη σύνδεση του με τους εμπόρους καπνού που δραστηριοποιούνταν την περίοδο του τέλους του 19ου αι. και αρχών του 20ου στην Καβάλα.

 

Ιταλοί και Έλληνες μαθητές του προγράμματος Erasmus πήραν μέρος σε διαδικτυακό παιχνίδι - κυνήγι θησαυρού, με ερωτήσεις γύρω από την ιστορία και την κουλτούρα της περιοχής μας καθώς και σε άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες. Επίσης, παρουσιάστηκε σύντομο θεατρικό, με στόχο την ενίσχυση της αποδοχής, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της συμπερίληψης. Ακολούθησε παρουσίαση, διδασκαλία και συμμετοχή όλων των μαθητών του προγράμματος σε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

 

Η τελευταία μέρα της φιλοξενίας της ομάδας των Ιταλών από το Λύκειο έληξε με διαδραστική αξιολόγηση του προγράμματος από όλους, απονομή πιστοποιητικών και προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων από τους Έλληνες μαθητές.

 

Η εκπαιδευτική ομάδα του προγράμματος Erasmus+ απαρτίζεται από Φιλιππίδου Φωτεινή, Νικολάου Δέσποινα, Παλλάδα Ευαγγελία, Γκάγκου Θεοδώρα, Παυλίδου Όλγα, Τσορλίνη Αγλαϊα, Μάρτου Όλγα, Κεφαλίδης Βασίλης, Μιχαηλίδης Μανόλης.