Άσχημη είναι κατάσταση για τους αμπελουργούς στην περιοχή των Ελευθερών. Την ίδια ώρα που τα σταφύλια παραμένουν άκοπα επάνω στα αμπέλια στα σούπερ μάρκετ η τιμή πώλησης τους ξεπερνά τα 3 ευρώ σύμφωνα με τον αγρότη και πρώην πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της Νέας Περάμου Μάκη Ζουμπλιό.

 

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει:

 

Από τη μια τα σταφύλια είναι στα αζήτητα κι από την άλλη πωλούνται πανάκριβα στα σούπερ μάρκετ!

 

Το κείμενο αναφέρει:

 

Μια βόλτα στους τοπικούς κάμπους αρκεί για να καταλάβει ακόμα και αυτός που δεν έχει γνώσεις του αντικειμένου, ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Φθάσαμε στα μέσα Οκτωβρίου και οι περισσότεροι αμπελώνες είναι φορτωμένοι σταφύλια.

 

Υπολόγισα περίπου το 60% στον κάμπο των Ελευθέρων να έχει ακόμα «άκοπα» αμπέλια.

 

Τις προηγούμενες χρονιές σαφώς αυτή η εικόνα δεν υπήρχε καθώς οι αγορές έστω και με προβλήματα είχαν αγοραστική κίνηση.

 

Φέτος όμως η αγορά έχει σοβαρό αγοραστικό πρόβλημα, ίσως η χειρότερη χρονιά τουλάχιστον από την ημέρα που μπήκαμε στο ευρώ. Δεν είναι μόνο «ψόφια» η αγορά στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

 

Εκτός από τα σταφύλια που ακόμα παραμένουν στα κλίματα, άλλη μια διαπίστωση είναι ότι δεν υπάρχει και κόσμος στον κάμπο. Κι όταν εννοώ κόσμο, εννοώ εμπόρους- εργάτες που κόβουν σταφύλια, μεγάλα ψυγεία, έστω τα λεγόμενα «ασθενοφόρα» (μικρά κλουβάκια).

 

Πηγαίνεις μετά στο σούπερ μάρκετ και βλέπεις το άσπερμο σταφύλι να το πουλάνε 3 ή 4 ευρώ το κιλό κι αναρωτιέσαι πως γίνεται αυτό; Αλήθεια, το κράτος ελέγχει τις τιμές;

 

Πώς γίνεται ένα προϊόν με αγοραστική κρίση να φθάνει να πουλιέται τόσο ακριβά; Ποιος θα το πληρώσει τόσο ακριβά και γιατί να φάει κάτι τόσο ακριβό όταν υπάρχουν κι άλλες επιλογές σε φρούτα.

 

Ο Άδωνις τι λέει; Όλα καλά; Τα ίδια προβλήματα διαβάζουμε ότι υπάρχουν και στο εξωτερικό. Σα να βλέπουμε σε copy paste την κατάσταση μας.

 

Η αιτία όλων αυτών των προβλημάτων- λένε- είναι ο πόλεμος. Ένας πόλεμος στον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν να ταχθούν υπέρ μιας πλευράς και όχι υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης.

 

Επιλέγοντας να τιμωρήσουν την μια πλευρά και ταυτόχρονα να εμπλακούν στον πόλεμο. Με αποτέλεσμα να εξαιτίας τους να καταστρέφονται οι οικονομίες όλων μας. Και φυσικά των ευρωπαϊκών κρατών.

 

Φαίνεται ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην αγορά φέτος. Και για καλή μας τύχη ο καιρός τουλάχιστον παραμένει σύμμαχος.

 

Τι θα γίνει όμως με το χαμένο εισόδημα, στο οποίο συνυπολογίζουμε και το φετινό αυξημένο κόστος παραγωγής. Για το οποίο όπως έγραψα ήδη αυτοί που φαίνεται είναι οι ευρωπαίοι ηγέτες. Μήπως πρέπει να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας;