Μία σημαντική προσπάθεια αγγίζει το τέλος της και έτσι επίκειται η έκδοση της απόφασης για την καταβολή ενίσχυσης τύπου deminimis στους αμπελουργούς που παράγουν επιτραπέζια σταφύλια στην περιοχή μας εξαιτίας των συνεπειών που προκάλεσε η αφενός η πανδημία του Covid-19 και αφετέρου τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας που ακολούθησαν (καραντίνα, κλειστά καταστήματα, ξενοδοχεία, αλλαγές προτιμήσεων καταναλωτών κλπ).

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημερώνει ότι αφού καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, οι αμπελουργοί μας, οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες δεν θα στερηθούν τα ποσά της ενίσχυσης αυτής παρά τις σημαντικές ολιγωρίες που αρχικά σημειώθηκαν.

 

Με την απόφαση αυτή θα καταβληθεί στην περιοχή μας ένα σημαντικό ποσό που αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ (αντί των 2  εκατομμυρίων που αρχικά είχαμε αναφέρει).

 

Η ανά στρέμμα καταβολή αναμένεται να υπερβεί τα 170 ευρώ και θα καλυφθούν οι ποικιλίες: Βικτώρια, Σουλτανίνα, Ιτάλια, Μοσχάτο Αμβούργου & Red Globe.

 

Επίσης, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό ευοδώθηκαν οι προσπάθειες τις οποίες είχαμε ανακοινώσει και έτσι ήδη έχει ψηφισθεί από την Βουλή των Ελλήνων, η τροπολογία που επιτρέπει στον ΕΛΓΑ να καταβάλλει προκαταβολές στους παραγωγούς που έχουν υποστεί τις συνέπειες από την βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η χαλαζόπτωση στις αρχές του καλοκαιριού.

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε σχετικά:

 

«Παρά τον φόρτο του χαρτοφυλακίου μου, είμαι σε θέση να παρακολουθώ τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται όσον αφορά όλα τα θέματα και κυρίως την γεωργική παραγωγή της περιοχής μας σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους, όπως στην αμπελουργία, την ελαιοκομία, την παραγωγή σπαραγγιών, την κτηνοτροφία, την αλιεία κλπ.

 

Δυστυχώς οι συνθήκες που μας προκαλούν τα δυσκολότερα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών είναι εξωγενείς και δεν μπορούν να ρυθμιστούν από εμάς.

 

Έτσι τα προβλήματα που υφίστανται έχουν ως πραγματική αιτία συνθήκες όπως η κλιματική αλλαγή και η απορρύθμιση του κλίματος που προκαλεί τις θεομηνείες, η ενεργειακή αλλά και η διεθνής κρίση, προηγουμένως η πανδημία κοκ.

 

Οι συνθήκες αυτές προκαλούν επιπτώσεις και προβλήματα που τελικά επηρεάζουν την κατανάλωση των προϊόντων του Ν. Καβάλας που επί δεκαετίες κάνουν περήφανη όλη την Ελλάδα με τις εξαγωγές που επιτυγχάνονται και στηρίζουν την εθνική οικονομία.

 

Στο δύσκολο αυτό πλαίσιο που διαμορφώνεται για πρώτη φορά πετύχαμε να καταβληθεί ενίσχυση deminimis στα σταφύλια, όπως είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Γ. Στύλιος κατά την επίσκεψη του στην περιοχή μας τον Απρίλιο.

 

Πρώτη φορά, με αφορμή τον Ν. Καβάλας, πετύχαμε να ψηφιστεί τροπολογία ώστε ο ΕΛΓΑ να καταβάλει προκαταβολές στους πληγέντες.

 

Θέλω να διαβεβαιώσω προσωπικά τον καθένα παραγωγό ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί για όλα τα προϊόντα, για όλους τους παραγωγούς και για όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ώστε να μην επιτρέψουμε να πληγεί περισσότερο η παραγωγική δυνατότητα της περιοχής μας αλλά και για να περιορίσουμε τις οικονομικές συνέπειες στους παραγωγούς.

 

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Γ. Γεωργαντά και Γ. Στύλιο για την συμβολή τους. Η προσπάθεια συνεχίζεται!».

 

(δελτίο Τύπου)