Συναγερμός σήμανε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Καβάλας και την Περιφέρεια ΑΜΘ για το νέο ύποπτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας σε βοοειδή στην περιοχή του Νέστου. Το πιθανότερο είναι το συγκεκριμένο ύποπτο δείγμα να έχει ήδη επαληθευθεί ως θετικό.

 

Την Τρίτη η Κτηνιατρική οργάνωσε έκτακτη σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας και τους ενημέρωσε για την υποψία οζώδους δερματίτιδας σε εκμετάλλευση βοοειδών στο Νέστο.

 

Οι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν ότι πρέπει να αγοράσουν με δικά τους έξοδα τα απαραίτητα εμβόλια και να προχωρήσουν σε άμεσο εμβολιασμό γιατί σε περίπτωση που εντοπιστεί ασθενές ζώο στα κοπάδια τους, τότε πρέπει να θανατωθεί το σύνολο του ζωικού πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί.

 

Το κόστος του κάθε εμβολίου υπολογίζεται στα 1,7 με 2 ευρώ.

 

Σημειώνεται ότι η ασθένεια της οζώδους δερματίτιδας εμφανίστηκε αρχικά στον Έβρο σε ζώα ελευθέρας βοσκής και μέσα στον Σεπτέμβριο υπήρξαν κρούσματα και στην Ξάνθη σε σταυλισμένα ζώα. Ήταν αναμενόμενο σε μεγάλο βαθμό ότι θα υπάρξουν κρούσματα και στο νομό Καβάλας και τα πρώτα δείχνουν να είναι σε ζώα ελευθέρας βοσκής.

 

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πρόκειται για μεταδιδόμενη νόσο μόνο μεταξύ βοοειδών και δεν είναι δυνατή η μετάδοσή της στον άνθρωπο, όπως π.χ. είναι η ασθένεια του μελιταίου πυρετού.

 

Σε ανακοίνωσή της, η Κτηνιατρική Υπηρεσία Καβάλας αναφέρει ότι απαγορεύεται η έξοδος από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ζώντων ζώων, κρεάτων ή πτωμάτων ζώων, ζωοτροφών, υλικών, απορριμμάτων, περιττωμάτων, στρωμνής, κόπρου ή άλλων αντικειμένων που ενδέχεται να μεταδώσουν την οζώδη δερματίτιδα.

 

Υπεύθυνες για την εφαρμογή της απαγόρευσης είναι οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα.

 

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο, οι κτηνοτρόφοι –και κυρίως αυτοί που χρηματοδοτούνται- φέρουν μεγάλη ευθύνη για την προστασία των ζώων τους και τους κάλεσε να προχωρήσουν σε άμεσο εμβολιασμό καθώς θεωρείται ο μοναδικός τρόπος προστασίας.