Ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου οι διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του καπετάνιου και του πληρώματος του Ιαπωνικού πλοίου «TOKEI MARU», οι οποίοι έσωσαν εκατοντάδες πρόσφυγες στη Σμύρνη τον Σεπτέμβριο του 1922, με τη φύτευση ιαπωνικής κερασιάς και την τοποθέτηση αναθηματικής στήλης μπροστά από το παλιό υδραγωγείο της Καβάλας (Καμάρες).

 

Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, Γιάννη Πασχαλίδη και του Ιάπωνα Πρέσβη στην Ελλάδα, Yasunori Nakayama, και την αιγίδα του Δήμου Καβάλας, ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου (24/9) στην πλατεία Ηρώων, με την έπαρση της Ιαπωνικής και της Ελληνικής σημαίας και την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας, τη Θρακική Εστία Νομού Καβάλας και τη Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας.

 

Ακολούθησε η εκδήλωση στη Μεγάλη Λέσχη, όπου τόσο η ιστορικός Nanako Murata-Sawayanagi και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, Σταύρος Σταυρίδης, όσο και ο δημοσιογράφος, Ζάχος Σαμολαδάς, γνωστοποίησαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τον καπετάνιου του πλοίου "TOKEI MARU" και των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922, όταν οι δυνάμεις των Νεότουρκων κατέσφαξαν τον ελληνικό και τον αρσενικό πληθυσμό.

 

Ο Ιάπωνας Πρέσβης στην Ελλάδα, Yasunori Nakayama, έκανε εκτενή αναφορά στη γενναία απόφαση του καπετάνιου του "TOKEI MARU" θα μεταφέρει τους Έλληνες και τους Αρμένιους πρόσφυγες από τα παράλια της Σμύρνης στη Μυτιλήνη και τον Πειραιά, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία στον πολιτιστικό και όχι μόνο τομέα.

 

Ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε πως "η ιδέα για την εκδήλωση αυτή αποτέλεσε καρπό της συνάντησής μου με τον Ιάπωνα Πρέσβη κ. Yasunori Nakayama τον περασμένο Νοέμβριο.

 

Η εξιστόρηση των γεγονότων συγκίνησε και τους δυό μας και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε από κοινού για μια εκδήλωση μνήμης στη Καβάλα. Βέβαια οφείλω να μοιραστώ ότι το γενικότερο ζήτημα του «TOKEI MARU» ετέθη στον Πρέσβη κατά τη προηγηθείσα επίσκεψή του στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καβάλας, κάτι που νομίζω αποδεικνύει τι συμβαίνει όταν συνεργαζόμαστε για ένα κοινό σκοπό".

 

 

Χαιρετισμός του δημάρχου Καβάλας

 

 

"Είναι φορές που η πράξη ενός ανθρώπου σώζει χιλιάδες ζωές.

 

Κι έχει πολλαπλάσια αξία η πράξη αυτή, όταν γίνεται από εκείνον που δεν το περιμένεις, που δεν έχει θεσμική υποχρέωση, όταν οι λεγόμενοι αρμόδιοι, οι δήθεν φίλοι και σύμμαχοι πράττουν τα αντίθετα με τις υποχρεώσεις και την ανθρώπινη ηθική.

 

Ήταν Σεπτέμβρης του 1922, ακριβώς πριν από 100 χρόνια, όταν οι Νεότουρκοι σαν θηρία έπεσαν πάνω στη Σμύρνη, ρίχνοντάς την στις φλόγες και σφάζοντας τον χριστιανικό πληθυσμό.

 

Κι έπεφταν στη θάλασσα μυριάδες να σωθούν και παρακάλαγαν Αμερικάνους, Άγγλους, Ιταλούς και Γάλλους να τους πάρουν με τα καράβια τους μακριά από τον θάνατο.

 

Το τί έγινε και την άθλια συμπεριφορά απέναντι στους ικέτες που θαλασσοπνίγονταν το έχει καταγράψει η ιστορία.

 

Όμως, υπάρχει κι ένα κεφάλαιο, ένα κομματάκι της Ιστορίας, που δεν είναι πολύ γνωστό, αν και θα έπρεπε να είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα.

 

Απόψε, θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε την ιστορία ηρωισμού που συνέβη στη Σμύρνη τις ώρες που τα θηρία έσφαζαν, έκαιγαν και λεηλατούσαν.

 

Την ώρα εκείνη, έπλεε ένα ιαπωνικό πλοίο στην περιοχή, ο καπετάνιος του οποίου, αψηφώντας θεούς και δαίμονες, μετέφερε στα απέναντι ελληνικά νησιά εκατοντάδες Έλληνες και Αρμένιους από αυτούς που έπεφταν στη θάλασσα για να γλυτώσουν από τα χατζάρια.

 

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στη χώρα μας, σε συνεργασία με τον βουλευτή Καβάλας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας, Γιάννη Πασχαλίδη, συνδιοργανώνει αυτήν την ιδιαίτερη εκδήλωση για να τιμήσουμε την ηρωική πράξη του καπετάνιου και του πληρώματος του πλοίου «Tokei Maru» (Τοκέι Μάρου).

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου μας και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Μικρασιατών, της Θρακικής Εστίας και της Λέσχης Ποντίων.

 

Ως δήμαρχος μιας περιοχής που δέχθηκε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ευχαριστώ τόσο τον βουλευτή και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας κ. Γιάννη Πασχαλίδη, όσο και τους παράγοντες της ιαπωνικής Πρεσβείας για την ευκαιρία που μας δίνουν να τιμήσουμε τον υπέροχο αλτρουισμό του καπετάνιου Λου, ο οποίος, την ώρα που άλλοι πετούσαν στη θάλασσα τους απελπισμένους, ο Ιάπωνας καπετάνιος πέταξε τα εμπορεύματα από το πλοίο και έσωσε εκατοντάδες ψυχές.

 

Ευχαριστώ, επίσης, την αντιπρόεδρο του Πανεπιστημίου Toyo (Τόγιο) στο Τόκιο, Δρ. Nanako Murata-Sawayanagi, (Νανάκο Μουράτα), τον αρθρογράφο κ. Σταύρο Σταυρίδη, τον σκηνοθέτη Ζάχο Σαμολαδά και τους τρεις προσφυγικούς πολιτιστικούς συλλόγους της Καβάλας για όσα θα μας πουν και θα μας δείξουν.

 

Θεωρώ ότι, μεταξύ των δεκάδων εκδηλώσεων συλλογικής μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, η αποψινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερα υψηλή θέση".

 

Οι Πρόεδροι του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας, Σοφία Τσίγκου, της Θρακικής Εστίας Νομού Καβάλας, Νίκος Τσουμπάκης και της Λέσχης Ποντίων, Μιχάλης Τσουλφίδης, ευχαρίστησαν τους διοργανωτές των εκδηλώσεων και ευχήθηκαν να συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξης και προβολής όλων των στοιχείων που αφορούν τη μικρασιατική καταστροφή.

 

Ο Ιάπωνας Πρέσβης στην Ελλάδα, Yasunori Nakayama, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καβάλας το βράδυ του Σαββάτου και την επόμενη μέρα ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

 

(δελτίο Τύπου)