Εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου αφιερωμένου στον Ποντιακό Ελληνισμό στη Νέα Πέραμο πραγματοποιεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 18:30 στην κεντρική πλατεία της Νέας Περάμου ο Δήμος Παγγαίου. 

 

Παρόντες θα είναι και τα 150 μέλη της Πανελλήνιας Ποντιακής Νεολαίας, που μετέχουν στην 16η Συνάντηση.

 

Η κατασκευή του μνημείου άρχισε στις 27 Νοεμβρίου του 2019 με ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου μετά την εισήγηση του  του χωρικού Αντιδημάρχου της Δ.Ε. Ελευθερών Χρήστου Πριονίδη.

 

Η ώρα της υλοποίησης εκείνης της πρότασης έφτασε και συνδυάζεται με την 16η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, που έχουμε την χαρά ως Δήμος Παγγαίου να φιλοξενήσουμε στις Παιδικές Εξοχές Νέας Περάμου το τριήμερο 23-24-25/9/2022.

 

Το κόστος κατασκευής του μνημείου επωμίσθηκαν επιχειρηματίες ποντιακής καταγωγής, τον δε συντονισμό της όλης προσπάθειας είχε ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ελεύθερών κ Πριονίδης Χρήστος.

 

Το μνημείο αυτό στην Πλατεία της Νέας Περάμου θα συμβάλλει στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης της γενοκτονίας 353.000 και στον ξεριζωμό των υπολοίπων ποντίων από τις πατρογονικές εστίες.

 

Την επιμνημόσυνη δέηση θα τελέσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ.κ. Χρυσόστομος.

 

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Παγγαίου κ Αναστασιάδης Φίλιππος και ο Προέδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Βαρυθυμιάδης Γιώργος.

 

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης  διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών που ασχολείται ερευνητικά με την Πολιτική, την Οικονομία και Κοινωνία στα Βαλκάνια και στον Εύξεινο Πόντο.

 

Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών.

 

Λύρα θα παίξει ο Ανδρέας Σιδηρόπουλος και θα τραγουδήσει ο Γιάννης Παρηγορίδης.

 

Τα χορευτικά τμήματα, αποτελούμενα από μέλη ποντιακών συλλόγων της περιοχής, συντονίζει ο χοροδιδάσκαλος κ.Χρήστος Πακαταρίδης.

 

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος κ. Χαράλαμπος Παναγιωτίδης.

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Δήμου Παγγαίου στο Youtube