Η πτώση της θερμοκρασίας που ξεκίνησε το Σάββατο το βράδυ θα κορυφωθεί από σήμερα Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου σηματοδοτώντας μια μεταβολή του καιρού χωρίς καλοκαιρινά χαρακτηριστικά.

 

Το κύριο χαρακτηριστικό της μεταβολής θα είναι οι εξαιρετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και δευτερευόντως λίγες τοπικές βροχές.

 

Σύμφωνα με την πρόγνωση από το meteokav.gr.

 

Τρίτη 20/09

 

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Η ελάχιστη θερμοκρασία θα φτάσει στα παράκτια τους 11-14 °C κατά μέσο όρο ( οι χαμηλότερες τιμές σε παράκτια τμήματα με επίπεδο ανάγλυφα μακριά από ορεινούς όγκους π.χ. Κεραμωτή ή Τούζλα, ενώ οι ψηλότερες σε περιοχές με έντονο ανάγλυφο και στην πόλη της Καβάλας), στα ηπειρωτικά τους 7-10 °C κατά μέσο (οι χαμηλότερες περιοχές στο εσωτερικό κλειστών κάμπων) και στα ορεινά 6-9 °C (οι χαμηλότερες τιμές σε περιοχές με χαρακτήρα οροπεδίου).

 

Οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν στους 22-24 °C στα παράκτια, στους 23-25 °C στα ηπειρωτικά και στους 18-21 °C στα ορεινά.

 

Τετάρτη

 

Τοπικές νεφώσεις από τις πρωινές ώρες που προοδευτικά θα αυξηθούν. Τις μεταμεσημβρινές-απογευματινές ώρες υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων τοπικών βροχών. Μετά τις πρώτες βραδινές ώρες τα όποια φαινόμενα εκδηλωθούν θα έχουν σταματήσει. H ελάχιστη θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά, όμως η θερμοκρασία μέσα στο υπόλοιπο κομμάτι της μέρας και οι μέγιστες τιμές θα παρουσιάσουν πτώση.

 

Πέμπτη

 

Τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι και μετά κι έτσι τις πρώτες απογευματινές μικρή πιθανότητα για τοπικές βροχές στα ορεινά και δευτερευόντως σε περιοχές κοντά σε αυτά. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα επιστρέψουν ξανά στα επίπεδα της Τρίτης (πιθανώς ελαφρώς χαμηλότερες κυρίως σε ορεινά και παράκτια). Η θερμοκρασία μέσα στην μέρα στα επίπεδα της Τετάρτης.

 

Παρασκευή

 

Τοπικές νεφώσεις ήδη από τις πρωινές ώρες κι έτσι από νωρίς το μεσημέρι έως και τις απογευματινές ώρες υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών (υψηλότερη πιθανότητα στα ορεινά και σε τμήματα κοντά σε αυτά). Έπειτα βελτίωση του καιρού. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες χωρίς αξιόλογη μεταβολή, οι μέγιστες τιμές και η θερμοκρασία μέσα στην μέρα θα παρουσιάσει πτώση, ενδεικτικά στα παράκτια και ηπειρωτικά 17-20 °C και στα ορεινά 13-16 °C .

 

Σάββατο

 

Αίθριος καιρός με πτώση της θερμοκρασίας ως προς τις ελάχιστες τιμές, περίπου 2-3 °C χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τις αναλυτικές τιμές της Τρίτης. Η θερμοκρασία μέσα στην μέρα και οι μέγιστες θα παρουσιάσουν άνοδο.

 

Κυριακή

Αίθριος καιρός. Μικρή άνοδος της ελάχιστης θερμοκρασίας στα παράκτια ενώ στα υπόλοιπα τμήματα εξίσου χαμηλές ελάχιστες τιμές. Όμως η θερμοκρασία μέσα στην μέρα και ιδίως οι μέγιστες θα παρουσιάσουν περεταίρω άνοδο.

 

Να αναφέρουμε ότι στο οροπέδιο της Λεκάνης οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες από αυτές που αναφέρονται και υπάρχει υψηλή πιθανότητα το ξημέρωμα της Πέμπτης αλλά κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββατοκύριακου η θερμοκρασία να πέσει κάτω από 0 °C. Επιπλέον υπάρχει πιθανότητα ιδίως την Παρασκευή εκδήλωσης χιονόπτωσης στην κορυφή του Παγγαίου.