Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους από Αλβανία και τέως Σοβιετική Ένωση ομογενείς σχετικά με την δημοσίευση της ΚΥΑ που αφορά τον υπολογισμό των συντάξεων των ομογενών μας.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 4135/3.8.2022), μειώνονται τα απαιτούμενα, για λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης, χρόνια διαμονής στη χώρα από 40 σε 30, καθώς οι ομογενείς από τις δύο αυτές περιοχές δεν ήταν σε θέση να βρίσκονται και να εργάζονται στην Ελλάδα προ του 1992, λόγω των ιδιαίτερων πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν στις χώρες διαμονής τους εκείνη την περίοδο.

 

Παράλληλα, στη ΚΥΑ ορίζονται οι δικαιούχοι, ο τρόπος υπολογισμού της εθνικής σύνταξης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και η διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα γίνει ο νέος υπολογισμός.

 

Για όσους είναι ήδη συνταξιούχοι ή θα καταστούν συνταξιούχοι εντός του 2022, η πλήρης εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται εφόσον έχουν 30 έτη διαμονής στη χώρα, ενώ για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 30 θα μειώνεται κατά 1/30. Σταδιακά το όριο αυτό αναπροσαρμόζεται ετησίως, έτσι ώστε μετά από μία δεκαετία, δηλαδή, από το 2032 και μετά, οι προϋποθέσεις να εξομοιώνονται για όλους τους δικαιούχους εθνικής σύνταξης και πλέον να απαιτούνται 40 χρόνια διαμονής.

 

Τέλος, στην ΚΥΑ περιγράφεται αναλυτικά και η διαδικασία υποβολής αίτησης για επανυπολογισμό της εθνικής τους σύνταξης.

 

Συνοπτικά, όσοι έχουν ήδη λάβει σύνταξη ή έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης που εκκρεμεί θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για επανυπολογισμό της εθνικής τους σύνταξης, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ όσοι υποβάλλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδότησης θα δηλώνουν την ομογενειακή τους ιδιότητα με την αίτηση.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «Με την υπογραφή της νέας ΚΥΑ, η Κυβέρνηση διορθώνει μια μεγάλη αδικία που είχαν υποστεί επί σειρά ετών οι Έλληνες ομογενείς μας από την Αλβανία και τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

 

Η άρση της αδικίας αυτής αποτελούσε προσωπική δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.»

(δελτίο Τύπου)