Περισσότερος και ποιοτικότερος ο φετινός τουρισμός στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σύμφωνα με τον εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Τουρισμού Αθανάσιο Τσώνη.

 

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» τόνισε ότι για τις  περιπτώσεις των δύο «κορυφαίων» προορισμών της Περιφέρειάς μας, ήτοι της Θάσου και της Σαμοθράκης που με τα έως τώρα επίσημα δεδομένα καταγράφουν καλύτερη χρονιά ακόμα και από το 2019.

 

Οι επαγγελματίες να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους

 

Τα νούμερα είπε, είναι καλύτερα και από το 2019, πριν την μεγάλη έξαρση του κορωνοϊού για την περιοχή της ΠΑΜ-Θ, γεγονός που όπως εξήγησε «δικαιώνει τον αγώνα που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα και μας δείχνει τον δρόμο πάνω στον οποίο θα συνεχίσουμε ώστε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν ήδη κρατήσεις τόσο για τον Σεπτέμβριο όσο και για τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, καιρού αλλά και επαγγελματιών επιτρέποντος καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακολουθούν την τάση του παρελθόντος και κλείνουν τα καταστήματά τους στα τέλη της σεζόν. Μάλιστα ο κ.Τσώνης απηύθυνε έκκληση προς τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά, δεδομένου ότι ο τουρίστας όταν επισκέπτεται μια περιοχή επιθυμεί και παροχές, τις οποίες όπως τόνισε «θα πρέπει να τους την προσφέρουμε».

 

Επανήλθαν οι Τούρκοι τουρίστες – «Ψήφος εμπιστοσύνης» από Πολωνούς

 

Ο οδικός τουρισμός για ακόμα μια χρονιά είναι το δυνατό «χαρτί» της ΠΑΜ-Θ τόσο σε ό,τι αφορά το νησιωτικό μέρος όσο και τα αστικά κέντρα, ενώ σταθερές «αγορές» θεωρούνται οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα νησιά της ΠΑΜ-Θ.

 

Φέτος, είπε έκαναν ξανά την εμφάνισή τους και Τούρκοι τουρίστες, ενώ βασικό ρόλο στην επιτυχία της θερινής σεζόν έπαιξε και το γεγονός ότι ξεκίνησαν πολλές πτήσεις τσάρτερ, ειδικά στην περίπτωση της Θάσου, από την Γερμανία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ουγγαρία, την Τσεχία αλλά και την Πολωνία που τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε χώρα «στόχο» για την Περιφέρεια και φαίνεται πως αποδίδει.

 

Επισήμανε επίσης πως σύμφωνα και με τους ανθρώπους της αγοράς στην Θάσο, υπήρξε θερμό ενδιαφέρον και για επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα της περιοχής από Πολωνούς είτε όσον αφορά την αγορά τουριστικών καταλυμάτων για ιδία χρήση είτε ακόμα και για εμπορική εκμετάλλευση.

 

Αυξημένη η μέση ημερήσια κατανάλωση

 

Βασικό ρόλο στην άφιξη αλλά και την παραμονή των επισκεπτών έπαιξε και το γεγονός ότι και η ποιότητα των υπηρεσιών από πλευράς των επαγγελματιών ήταν πάρα πολύ καλή, με τον ίδιο να απευθύνει τις ευχαριστίες του προς όσους δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, καθώς όπως επεσήμανε «η εικόνα και η εντύπωση που θα δημιουργηθεί σε έναν επισκέπτη είναι και αυτή που θα λειτουργήσει και ως παρακαταθήκη για το μέλλον».

 

Αυτό που επίσης διαφοροποίησε την φετινή χρονιά είναι και η ποιότητα των επισκεπτών, με τον κ.Τσώνη να υπογραμμίζει πως «πέραν από την ποσότητα των ανθρώπων που προσελκύουμε σπουδαίο ρόλο παίζει και η ποιότητα τους, με τα στοιχεία φέτος να δείχνουν ότι έχουν αυξήσει την μέση ημερήσια δαπάνη τους και επομένως αφήνουν περισσότερα χρήματα στην τοπική αγορά».