Ο πρόεδρος του ΣΦΓΤ Καβάλας Βαγγέλης Καμπουρίδης απαντά στα ερωτήματα του κ. Γιάννη Εριφυλλίδη όπως αυτά διατυπώθηκαν στην ανάρτησή του στο Facebook την Παρασκευή, 26/08/2022 και ώρα 07.55μ.μ

 

Αφορμή για τη συγκεκριμένη ανάρτηση του κ.  Εριφυλλίδη υπήρξε η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου να προτείνει αναβολή  της εκδήλωσης του Ομίλου Κοινωνικού και Πολιτικού Προβληματισμού "Η Καβάλα Μπροστά" και πραγματοποίησή της σε χρονική στιγμή μετά τις δημοτικές εκλογές.

 

1. Αναρωτιέται λοιπόν ο  κ.Εριφυλλίδης : γιατί δεν μου είπαν όχι από τις 15 Ιουλίου;

 

Η απάντηση  είναι απλή: στις 15 Ιουλίου αιτήθηκε την παραχώρηση της αίθουσας του Ζέφυρου για βιβλιοπαρουσίαση.

 

Όταν οι υπεύθυνοι του Ζέφυρου ζήτησαν συγκεκριμένα τον συγγραφέα του βιβλίου, τον τίτλο και τους συντελεστές της εκδήλωσης για να την κοινοποιήσουν στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου και στα ΜΜΕ, έλαβαν την παρακάτω  απάντηση ενώ ήδη είχε φροντίσει ο κ. Εριφυλλίδης να κυκλοφορήσει και αφίσα για την εκδήλωση, πριν λάβει απάντηση απο το ΔΣ του Συνδέσμου, δεδομένης της αλλαγής του περιεχομένου της εκδήλωσης.

 

Παράθεση απάντησης του Ομίλου Κοινωνικού και Πολιτικού Προβληματισμού "Η Καβάλα Μπροστά" στο αίτημα για συμπληρωματικά στοιχεία της βιβλιοπαρουσίασης της 15ης Ιουλίου :

 

Kαλημέρα σας,

 

Πληροφορίες για την εκδήλωση:

 

6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΩΡΑ 19.30 ΟΜΙΛΟΣ "Η ΚΑΒΑΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ":

 

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ, ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΖΙΜΑ.

 

Θα προηγηθεί συζήτηση με θέμα "Αριστερά, Τέχνη και Πολιτική".

 

Συμμετέχουν: Νίκος Τζίμας, Σκηνοθέτης, Σπύρος Μπιμπίλας, Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

 

Προλογίζει ο Γιάννης Εριφυλλίδης, Δικηγόρος, Πιανίστας, Επικεφαλής Ομίλου "Η Καβάλα Μπροστά".

 

Τη συζήτηση συντονίζει ο Βασίλης Ασημένιος, Γιατρός. Χορηγός: Κάψουλα Cocktail Bar

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Ευχαριστώ πολύ,

 

Και η αφίσα που κυκλοφόρησε ο Όμιλος, του οποίου ηγείται ο κ. Εριφυλλίδης, πριν καν πάρει την έγκριση του ΣΦΓΤ.

 

Το ΔΣ του Συνδέσμου αντιμετώπισε  το θέμα που προέκυψε με σοβαρότητα, καθώς απαιτούνταν λεπτοί χειρισμοί προς αποφυγή παρερμηνειών, παραβλέποντας το γεγονός ότι η αίτηση υποβλήθηκε για άλλη εκδήλωση ( βιβλιοπαρουσίαση) και γι αυτό έλαβε αρχικά θετική απάντηση και μάλιστα άμεση.

 

Τα στοιχεία όμως που δόθηκαν εκ των υστέρων από τον αιτούντα ,αποκάλυπταν μια εντελώς διαφορετική εκδήλωση.

 

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μελών του ΔΣ και ψηφοφορία των 11 μελών του επί του θέματος που προέκυψε. Πλειοψήφησε καθαρά, χωρίς τη διπλή ψήφο του προέδρου, η άποψη της πρότασης για αναβολή της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Η απάντηση του ΔΣ έχει ως εξής:

 

Κύριε Γκίκα, καταρχή σας ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας κάνατε με την πρόταση για την εκδήλωση της 5ης Σεπτεμβρίου στον Ζέφυρο.

 

Είμαστε σίγουροι ότι, αν γινόταν, θα είχαμε την ίδια καλή συνεργασία όπως και τα προηγούμενα έτη. Είναι καταξιωμένη η προτεινόμενη ταινία, γνωστή η ποιότητα των ανθρώπων του πάνελ και ιδιαίτερα ενδιαφέρον το θέμα της συζήτησης.

 

Θα ήμασταν πραγματικά ευτυχείς λοιπόν να φιλοξενούσαμε την προτεινόμενη εκδήλωση σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή.

 

Στην παρούσα συγκυρία όμως, που προφανώς διάγουμε προεκλογική περίοδο για τον Δήμο, εφόσον έχουν ήδη ανακοινωθεί υποψηφιότητες και μέσα σε αυτές και η υποψηφιότητα του κου Εριφυλλίδη  και έχουν ήδη ακολουθήσει διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις με παρουσία συμπολιτών, βρισκόμαστε στην όχι ευχάριστη θέση να είμαστε αναγκασμένοι να προτείνουμε την αναβολή της εκδήλωσης για το μέλλον, αφού ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

 

Επιλέγουμε, γι αυτή την περίοδο, να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις από όλους τους υποψηφίους και να αποφύγουμε τις εκδηλώσεις που προτείνονται από η εμπλέκονται σε αυτές υποψήφιοι είτε αυτές είναι ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως η παρούσα πρόταση είτε, αντίθετα, είναι παραταξιακού χαρακτήρα.

 

 

Παραμένουμε στην διάθεση σας για οποτεδήποτε μετά τις εκλογές θελήσετε να γίνει η ωραία εκδήλωση σας, είτε στον Ζέφυρο είτε σε όποιον άλλο κατάλληλο χώρο τύχει διαχειρίζεται εκείνη την στιγμή η Στέγη , δηλώνοντάς σας συγχρόνως ότι πραγματικά λυπούμαστε πολύ για την όποια αναστάτωση τυχόν προκλήθηκε από την απάντηση μας αυτή.

 

Κατανοούμε ότι η πρότασή μας για αναβολή της εκδήλωσης δυσαρέστησε τον κ. Εριφυλλίδη.

 

Αδυνατούμε όμως να αντιληφθούμε την αντίδρασή του να αποδίδει στην πλειοψηφία του Δ.Σ.  ΄΄ανοησία και μικρότητα΄΄. Η Δημοκρατία βασική αρχή έχει τον σεβασμό της πλειοψηφίας και της άλλης άποψης, ακόμα και όταν διαφωνεί με αυτήν.

 

2. Στο ερώτημα "Έχω ανακοινώσει επίσημα υποψηφιότητα για Δήμαρχος και ίδρυση δημοτικής παράταξης και δεν το ξέρω;" παραπέμπουμε στις δηλώσεις του ιδίου 

 

3. Για το ερώτημα που αφορά στην κ. Διαμαντοπούλου "Αφού δεν θέλουν πολιτικές συζητήσεις, πώς άφησαν π.χ. την Άννα Διαμαντοπούλου πέρυσι να παρουσιάσει εκεί το πολιτικό βιβλίο της;". Η απάντηση είναι η εξής "την αφήσαμε"  να το παρουσιάσει όπως ακριβώς "αφήσαμε" κι εσάς και το περασμένο καλοκαίρι και καλή τη πίστει, δώσαμε θετική απάντηση στο αίτημα για βιβλιοπαρουσίαση που υποβάλατε τη 15η Ιουλίου αν και ήταν ελλειπές ως προς τον συγγραφέα, τον τίτλο του βιβλίου και τους συντελεστές της εκδήλωσης τους οποίους παραλείψατε να αναφέρετε.

 

4.  Όσο για τις πολιτικές συζητήσεις φυσικά και γίνονται στον Ζέφυρο και θα γίνονται. Η πολιτική είναι μέρος αναπόσπαστο της ανθρώπινης παρουσίας στην κοινωνία ως πολιτικού όντος.  Άλλωστε καταγράφεται στο άρθρο 2 του καταστατικού του Συνδέσμου ξεκάθαρα ότι "βασικός σκοπός του είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση της πολιτιστικής πολιτικής".

 

Αντιλαμβανόμαστε και αποδεχόμαστε όμως  ότι άλλο πολιτική διαχείριση της καθημερινότητας και άλλο παραταξιακή αντίληψη αρχών και ιδεών.

 

Πιστεύω, με βάση την παραπάνω παράθεση των γεγονότων,  να λύθηκαν τόσο οι απορίες του κ.Εριφυλλίδη όσο και των φίλων και μελών του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας. Γιατί χωρίς ψύχραιμη, αντικειμενική και τεκμηριωμένη κατάθεση γεγονότων εύκολα προκύπτουν παρανοήσεις.

 

Ο Σ.Φ.Γ.Τ Καβάλας συνεχίζει την πολιτιστική του πορεία παραμένοντας σταθερά πιστός, όπως οφείλει, στις αρχές και αξίες των ιδρυτών του σεβόμενος το παρελθόν και προσβλέποντας σε μια μελλοντική δημιουργική πορεία.

 

Βαγγέλης Καμπουρίδης / Πρόεδρος ΣΦΓΤ Καβάλας